Top 5 must-do's in Quedlinburg - Kijk uit over de stad vanaf de Schlossberg
Duitsland

5x doen in Quedlinburg

Met recht staat de stad Quedlinburg sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze stad ligt aan de noordoostelijke rand van de Harz en wordt gezien als één van de mooiste steden van Duitsland met vakwerkhuizen. Tijdens de Duitse tweedeling werd Quedlinburg ernstig verwaarloosd. Dit had alles te maken met geldgebrek. Na de hereniging werd de stad gelukkig grondig gerenoveerd en kunnen bezoekers tegenwoordig genieten van de ruim 1300 vakwerkhuizen, het middeleeuwse stratenplan en de stiftskerk. Ben je van plan om de Harz en Quedlinburg te bezoeken? Ik geef je vijf tips wat je kunt doen in Quedlinburg.

Heb je zelf al eens Quedlinburg bezocht? Wat zijn jouw tips of bijzondere plekjes van de stad?

Kijk over de stad vanaf de Schlossberg

Herkenningspunt van Quedlinburg is onmiskenbaar de St. Servatius Kirche en het daarbij horende Schloss Quedlinburg. Op deze plek werd in 997 de eerste kerk gebouwd, maar deze werd na een brand grotendeels verwoest en dus opnieuw gebouwd. In 1129 werd de nieuwe kerk gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschoten omdat de SS-leider Heinrich Himmler in bezat was van de kerk. Tegenwoordig kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door de kerk en de schatkamer.

De kerk en het kasteel staan op de Schlossberg en dus moet een kleine klim worden genomen om de top te bereiken. Vanwege het klinkersstraatje dat omhoog loopt, is het aan te raden om niet met hakken naar boven te gaan en kijk uit wanneer het geregend heeft want de keien kunnen erg glad zijn. Eenmaal boven kun je in de bijbehorende tuin even op adem komen en genieten van het uitzicht op de stad Quedlinburg. Er is ook een klein restaurantje waar je wat kleins kunt eten en wat kunt drinken. Voor het betreden van de kerk en de kasteel moet entree betaald worden.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Kijk uit over de stad vanaf de Schlossberg
De Schlossberg met de St.Vatius Kirche en het Schloss Quedlinburg

Beklim de toren van Villa Lindenbein

De Villa Lindenbein is gelegen aan de Wallstrasse. Toen de industriële groei en rijkdom toenamen aan het einde van de 19e eeuw werden er veel fraaie huizen gebouwd. Één van de rijkste burgers van Quedlinburg, Georg Lindenbein, liet een villa bouwen tussen 1898 en 1904. Het interieur bestond uit de meest technische innovaties uit die tijd. Zo had de villa bijvoorbeeld als één van de eerste huishoudens een privé telefoon, centrale verwarming, twee fases elektriciteit en heet en koud water. In het park rondom de villa staan enkele torens die Lindenbein voor zijn vrouw liet bouwen. De 42 meter hoge Sternkiekerturm is toegankelijk voor het publiek. Via de houten trap kun je de top bekijken en heb je het hoogste uitzichtpunt van Quedlinburg.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Beklim de toren van Villa Lindenbein
Het uitzicht vanuit de Sternkiekerturm

Eet Käsekuchen bij Café Vincent

Duitsland staat bekend om haar heerlijke gebakjes en taartjes. En ook in Quedlinburg kun je genieten van lekkernijen. Bij Café Vincent kun je heerlijk vers gebakken Käsekuchen (kwarktaart) eten. In totaal zijn er ruim 131 verschillende soorten Käsekuchen die hier vers worden gebakken. De één belegd met aardbeien, de ander bevat advocaat en de andere weer ananas. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen. Natuurlijk zijn niet alle smaken voorradig, maar er is altijd een ruime keuze. Benieuwd welke Käsekuchen op het moment aanwezig zijn? Loop even naar binnen en kijk in de vitrines. Zodra je binnen loopt zie je ook de grote ovens waar de Käsekuchen vers worden gebakken. Foto’s maken is hier verboden, dus respecteer dat ook. Bij mooi weer is het fijn om op het terras te zitten, maar ook binnen zijn enkele plekken. Café Vincent wordt druk bezocht, dus wanneer er een plekje is moet je ook direct toeslaan. Naast de Käsekuchen kun je bij Café Vincent ook genieten van verschillende koffievarianten.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Käsekuchen eten bij Café Vincent
Verwen jezelf met Käsekuchen bij Café Vincent

Verdwaal in de straten van de Altstadt

Soms zijn er van die steden waarbij je je plattegrond even moet wegstoppen en gewoon ergens heen moet lopen. Quedlinburg is zo’n stad. Door de vele vakwerkhuizen die de stad telt is vrijwel iedere straat even fotogeniek en prachtig. Met name de historische binnenstad kent talloze smalle klinkersstraatjes die je langs de scheven vakwerkhuizen brengt. Vergeet dat je in de 21e eeuw leeft en waan je even in de middeleeuwen.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Verdwaal in de straten van de Altstadt
Waan je even in de Middeleeuwen met de klinkersstraatjes en scheve vakwerkhuzien

Avondeten in Brauerei Lüdde

In 1807 werd aan de Blasiistrasse de Schreibersche Braunbierbrauerei opgericht. Toen de brouwerij in 1876 werd overgenomen door Car-Friedrich Lüdde, werd het pand gerenoveerd tot het huidige gebouw. Hier werd voornamelijk bruinbier gebrouwen, waarbij klanten zelf het bier met water moesten mengen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie van bier onderbroken en na de oorlog viel de omzet zwaar tegen waardoor Lüdde in 1966 besloot te stoppen met brouwen. Na de val van de Muur werd het pand gerestaureerd en omgetoverd in een café met gastenverblijven. In de oude stallen zijn brouwinstallaties gezet waar naast het bruinbier ook ander bier wordt gebrouwen. In de avond is het hier gezellig druk en kun je fantastisch eten. Let wel op, de borden zijn zo vol, dus bedenk of je ook een voorafje besteld. Uiteraard kan een bier uit van Brauerei Lüdde erbij niet ontbreken.

Meer info op de website van Brauerei Lüdde.

Top 5 must-do's in Quedlinburg - Avondeten in Brauerei Lüdde
Heerlijk eten en daarbij een heerlijk huisgebrouwen biertje bij Brauerei Lüdde
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!