Stedent(r)ips

Paasweekend in Leipzig

Terwijl de meeste mensen waarschijnlijk Pasen aan het vieren waren, vertrok ik met een goede vriend naar Leipzig. Het werd voor mij al de derde maal dat ik stad in Saksen een bezocht bracht, maar twee maal waren we hier op doorreis. Dit tripje stond echter in het teken van een voetbalwedstrijd van RB Leipzig, maar gelukkig hadden we vanwege Pasen ook wat extra tijd om de stad te herkennen. We genoten van het voetbal, bezochten het imposante Völkerschlachtdenkmal en verkenden de stad met een Trabant. Nog altijd heb ik de stad nog steeds niet volledig gezien, maar ons Paasweekend in Leipzig was absoluut geslaagd.

RB Leipzig

Samen met Joris bezocht ik vorig jaar een voetbalwedstrijd van Dynamo Dresden. Dit jaar zochten we weer een weekend uit waar we een voetbalwedstrijd konden bezoeken en daar een stedentrip aan konden vastplakken. Ik stelde voor om naar Leipzig te gaan. RB Leipzig is gepromoveerd en doet het boven verwachting in de Bundesliga met een tweede plaats. De ploeg is echter niet geliefd onder Duitse voetbalsupporters vanwege de miljardair van Red Bull die achter de club zit. Toch is de club absoluut geen koopploeg en zit er een visie achter het beleid. Het is een jong en gretig team dat moeilijk te verslaan is. Wij bezochten de wedstrijd RB Leipzig tegen SC Freiburg en maakten kennis met het frisse voetbal. De supporters van de thuisploeg, die jarenlang zeer sceptisch waren, zorgden voor een mooi sfeertje. Ook de spelers van RB Leipzig zorgden voor een fraai feestje voor de ruim 41.000 aanwezige fans. Na de 4-0 overwinning is de Champions League immers veilig gesteld. Het is de eerste ploeg uit het voormalige Oost-Duitsland die op het miljoenenbal aanwezig zal zijn.

Voetbal in combinatie met een stedentrip, ditmaal Leipzig
Ruim 41.000 man zien RB Leipzig met 4-0 winnen

(n)Ostalgie in het DDR museum

Per toeval ontdekken we het DDR museum in het centrum van Leipzig. Aangezien ik altijd zeer geïnteresseerd ben in de DDR, stel ik voor het museum te bezoeken. Het is een klein museum van twee etages vol met nostalgische spullen ten tijde van de DDR. Een Trabant kan uiteraard niet ontbreken, maar met name de huishoudelijke spullen, het speelgoed, kleding en allerlei andere prulletjes zijn in overvloed aanwezig in dit museum. In vergelijking met het DDR Museum van Berlijn, lijkt dit museum echter meer een ratjetoe aan spullen. Bezoekers die niets of weinig van Oost-Duitsland af weten zullen het museum derhalve niet goed begrijpen.

Terug in de tijd in het DDR Museum
Overal spulletjes en prulletjes uit de tijden van de DDR

Een Panorama uitzicht op Leipzig

Het City-Hochhaus is met 155 meter één van de grootste gebouwen van Duitsland. Het werd gebouwd tussen 1968 en 1972 en is te vinden in de Altstadt van Leipzig. Tijdens onze wandeling door de Altstadt kwamen we erachter dat er op de 31e etage een uitzichtplatform te vinden is waar je een 180 graden uitzicht over de stad hebt. Via een lift bereik je deze etage en entree kost 3 Euro.Vanaf 120 meter hoogte heb je een goed overzicht over de stad Leipzig. Overigens is het mogelijk om in de zomer hier te eten en te genieten van een zonsondergang.

Een panorama uitzicht over Leipzig vanaf het City-Hochhaus

Europa's grootste monument

Het grootste monument van Europa is te vinden in Leipzig. Het 91 meter hoge en 126 meter brede Völkerschlachtdenkmal herdenkt de Slag bij Leipzig in 1813. De legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden stonden tegenover het leger van Napoleon in de herfst van 1813. Van 16 tot en met 19 oktober vochten een half miljoen soldaten om de politieke macht in Europa. Er werd fel gevochten en Napoleon en zijn mannen trokken zich terug. Op het slagveld bleven tienduizenden gewonden en doden achter. Het monument is te vinden op de plaats waar Napoleon zich tijdens de gevechten bevond.

Bij mijn eerste bezoek aan Leipzig kon ik het monument niet betreden, maar ditmaal gelukkig wel. En het is absoluut de moeite waard om het monument te betreden. Geheel onderin is de crypte te vinden, die bij ons bezoek helaas gesloten was. De kolossale stenen beelden in de hal van de roem zijn soldaten die ‘dapperheid, zelfvertrouwen, volkskracht en opofferingsgezindheid’ verbeelden. Vanaf hier zie je ook al de grote koepel met 324 levensgrote ruiters versierd. Via een lift of met een duizelingwekkende trap kun je ook geheel naar boven, waar je een fraai uitzicht hebt over de omgeving.

Europa's grootste monument: het Völkerschlachtdenkmal
Ook van binnen is het monument behoorlijk indrukwekkend

Bier en likeur

Tijdens een weekendje met vrienden, proeven we natuurlijk graag de lokale biertjes en zoeken we ook leuke cafés op. Bierliefhebbers zijn in Liepzig aan het goede adres, want de stad heeft enkele leuke Brauhäuser, waaronder de Brauhaus an der Thomaskirche en Bayerischer Bahnhof. Probeer bij een bezoek aan de stad absoluut de Leipziger Gose. Dit is een zeldzaam bier dat enkel wordt gebrouwen in Leipzig en Goslar. Het bier heeft een zure smaak, welke wordt verlicht en verfijnd door toevoeging van kruiden zoals koriander. Door de toevoeging van kruiden is het een van de weinige bieren die niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen wordt.

Craft beer kan gedronken worden bij Goldhopfen Craft Beer Bar. Hier wordt speciaalbier per fles of van de tap geschonken tegen goede prijzen. Dit relatief jonge café brouwt tevens ook een eigen bier: Weisse Elster.

Liever iets sterkers? Proef ook eens Echter Leipziger Allasch (een kummellikeur), Leipziger Kräuter Wilhelm (kruidenlikeur) of Gose Bierbrand (een destillaat van het Gose bier).

Craft beer drinken en een pot schaken in Goldhopfen
Echte Leipziger Allasch en Gose Bierbrand, typische drankjes uit Leipzig

Met een Trabant Leipzig ontdekken

In navolging van Berlijn en Dresden, heeft ook Leipzig een Trabant tour. Met TrabiErleben kun je met deze iconische auto een tour door de stad maken en de belangrijkste bezienswaardigheden bekijken. Samen met een gids zul je de verschillende plekken in de stad bezoeken en uiteraard mag je zelf rijden. Je zult veel bekijks hebben, want de Trabi is vrijwel volledig uit het straatbeeld verdwenen, maar mensen blijven het een geweldige auto vinden.

Aangezien wij reeds de stad hadden verkend en het niet mijn eerste bezoek aan Leipzig was, vroeg ik of een alternatieve route mogelijk was. Onze gids wist wel een leuke route buiten het centrum. Zo reden we naar het westen van de stad waar we onder andere het Leipziger Baumwollspinnerei bezochten en het noorden van de stad. Via deze manier zag ik ook een andere kant van Leipzig en kwam ik direct tot de conclusie dat er veel meer te zien is. Terugkomen zullen we met Reizen & Reistips dan zeker ook doen!

Niets leuker dan een Oost-Duitse stad ontdekken met een Trabant
Met de Trabant naar de Leipziger Baumwollspinnerei

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_57a8d00134d34_selected-products” products=”9200000041739014,9200000009834147,9200000029250227,1001004008226932,9200000009292848″ name=”paasweekend-leipzig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Leipzig

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Leipzig via Booking.com