Waalre Individual Rally editie 2021
Nederland

Waalre Individual Rally editie 2021

Zoals jullie wellicht al weten ben ik in het bezit van een Trabant. Al sinds ik me kan herinneren ben ik een enorm liefhebber van deze auto en het was toen al mijn droom om zelf een Trabant te bezitten. Die droom heb ik kunnen verwezenlijken in 2008. De eerste jaren heb ik flink wat kunnen touren met deze oldtimer uit de DDR. We hebben zelfs een tripje gemaakt naar Luxemburg. Helaas had de Trabant een flinke onderhoudsbeurt nodig en dat pakte ik grondig aan. 7 jaar lang heb ik de Trabant volledig uit elkaar gehaald en weer opnieuw opgebouwd. Na al die jaren renoveren kon ik eindelijk in 2017 weer eens rijden in mijn geliefde oldtimer. Alleen heb ik de auto te vaak laten staan. Een oldtimer moet rollen, stilstand is achteruitgang. Daarom kwam de Waalre Rally van afgelopen weekend als geroepen. Samen met een goede vriend van de schreven we ons in voor de Waalre Individual Rally editie 2021 en reden we met de Trabant door het Brabantse landschap, op zoek naar de juiste route.

Waalre Individual Rally editie 2021
Jaarlijks organiseert de Stichting Waalre Rally een rally door Brabant

Waalre Rally

Sinds 2009 worden in Zuid-Nederland rally’s georganiseerd door de Stichting Waalre Rally. De rally is inmiddels een geliefd evenement geworden bij fanatieke rallyrijders, maar ook beginnende rallyrijders. De Stichting Waalre Rally organiseert verschillende rally’s die geschikt zijn voor sportwagens en klassieke auto’s. De organisatoren, technici, vrijwilligers en autoverzamelaars zetten routes uit langs pittoreske en minder bekende plekken in Noord-Brabant. Het is de taak aan de rallyrijders om de juiste route te rijden en daarbij het eigen land te ontdekken.

Waalre Individual Rally editie 2021
Wij nemen met de Trabant deel aan de Waalre Individual Rally

Waalre Individual Rally

Een vriend van me werkt bij Duisenburgh, één van de sponsoren van het evenement. Via zijn werkgever kon hij de deelname regelen voor de Waalre Individual Rally. Deze rally is vorig jaar ontstaan toen het vanwege de verscherpte maatregelen onmogelijk was om de Waalre Classic Car Rally te rijden. De organisatie had daarom een rally georganiseerd die corona proof was en met 200 deelnemers bleek dit een succes te zijn. De deelnemers kunnen op eigen gelegenheid deze rally rijden. Aan de hand van een routeboek en de Rallycheck App kunnen de deelnemers de route achterhalen. Zowel de start als de finish is in Waalre.

Normaal gesproken wordt de Waalre Classic Car Rally op één dag gereden en dit zorgt voor heel wat bekijks en gezelligheid. Na afloop komen alle deelnemers bij elkaar, is er een klein feestje en volgt de prijsuitreiking. Vanwege corona is dit allemaal niet mogelijk. De Waalre Individual Rally wordt uitgesmeerd over drie weekenden waardoor het niet té druk wordt. Daarnaast is er geen feest en de prijsuitreiking zal online zijn.

Waalre Individual Rally editie 2021
Bij het startpunt in Waalre

Rally met de Trabant

Ondanks de maatregelen ben ik allang blij dat ik weer een een flinke rit ga maken met mijn Trabant. Het zonnetje schijnt en daardoor is het ideaal om eens te touren. Ik heb met mijn vriend afgesproken dat we elkaar meeten bij Duisenburgh om 9.00. Maar nog voordat ik de snelweg op ga, merk ik alweer dat de Trabant loopt te sputteren. Één van de bougies is vettig en vonkt niet goed. Dit probleem heb ik de laatste weken al eens vaker gehad. Wanneer een bougie niet goed vonkt, heeft de auto maar halve kracht. Een Trabant heeft slecht 25PK en kan niet harder dan 100 km/u. Op halve kracht is het compleet onverstandig om dus de snelweg op te gaan. Ik stop daarom bij een tankstation, draai de bougie eruit en vervang deze voor een andere. Dit lost het probleem gelukkig direct op. Met een oldtimer moet je altijd voorbereid zijn op dit soort zaken, dus extra onderdelen en gereedschap moeten altijd in de achterbak liggen. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.

Met een beetje vertraging arriveer ik bij Duisenburgh en vanuit hier rijden we naar Waalre waar we ons routeboek en lunchpakket op kunnen halen. De voorbereiding is overigens heel belangrijk. Lees vooraf de instructies goed door, want dit is belangrijk om je route goed te bepalen. Het routeboek geeft de richtingen goed aan, maar er zitten enkele addertjes onder het gras. Dus voordat we echt van start gaan, bladeren we het routeboek door en zoeken we uit op welke plekken we goed moeten opletten.

Normaal gesproken rijd je langs controle borden en dien je de letters of cijfers van deze borden te noteren. Nu moeten we een app gebruiken die deze controle letters automatisch ophaalt aan de hand van GPS coördinaten. Het is wel de bedoeling dat je het routeboek en de app tegelijk voor je hebt.

Waalre Individual Rally editie 2021
Waalre Individual Rally editie 2021
We nemen het routeboek door terwijl andere deelnemers ook arriveren

Toeren door Brabant

We hebben het routeboek doorgenomen en zijn klaar voor de start. Inmiddels zijn een aantal andere deelnemers ook gearriveerd met hun oldtimer. Hoe tof zou het zijn als het hier helemaal vol zou staan met oude auto’s? Één voordeel hebben we wel, want zonder deze drukte is het rijden van de route een stuk uitdagender en hoef je niet de andere deelnemers achterna te rijden. Aan de hand van het routeboek weet je welke richting je op moet en bij iedere interval moet je de app gebruiken om de afstand te resetten. Tussendoor ontvang je op de app letters die je dient op te slaan. Diegene met het routeboek moet tevens de chauffeur vertellen welke richting we moeten rijden. In eerdere edities moest je dan ook nog goed naar borden kijken voor de controle letters. Dat is in deze editie dus komen te vervallen, maar nog altijd is het goed opletten.

Waalre Individual Rally editie 2021
Met het routeboek en de telefoon op schoot starten we aan de rally
Waalre Individual Rally editie 2021
We rijden door plekken in Noord-Brabant waar ik nooit eerder ben geweest

De route brengt ons door plekken in Noord-Brabant waar ik nog nooit ben geweest. Vanuit Waalre rijden we onder meer door Leende naar Someren, Bakel, Sint-Oedenrode, Liempde en Oirschot. De route is zo uitgestippeld dat we de drukkere wegen vermijden en af en toe moeten we zelfs een zandpad over. Een leuke manier om de omgeving goed te ontdekken.

Waalre Individual Rally editie 2021
Waalre Individual Rally editie 2021
Waalre Individual Rally editie 2021
Tijdens onze lunchpauze tekenen we de route uit op de kaart
Waalre Individual Rally editie 2021
Waalre Individual Rally editie 2021
Waalre Individual Rally editie 2021
Na de lunch ga ik navigeren

Halverwege de rally ga ik navigeren en kruipt mijn maat achter het stuur. Met het routeboek en een telefoon op mijn schoot geef ik de richtingen aan en zorg ik ervoor dat de app op het juiste moment gereset wordt. Eigenlijk is het allemaal erg makkelijk zodra je je hoofd erbij houdt. Wel maken we één klein foutje. Het laatste traject kunnen we aan de hand van het routeboek rijden, maar we kunnen onszelf een extra uitdaging geven om de route uit te tekenen op de kaart. Die route moet je aan de hand van enkele beschrijvingen uittekenen. Jammer genoeg vergeten we op het laatst naar deze route te kijken. Misschien ook maar beter, want het is maar de vraag of we de route sowieso goed hadden.

Waalre Individual Rally editie 2021
We rijden naar de finish in Waalre

Finish

Na ruim 185 kilometer bereiken we de finish in Waalre. In voorgaande jaren zouden hier honderden mensen toekijken en zou er een klein feestje zijn. Nu is het centrum van Waalre leeg en is er ook geen borrel aan het einde. Die borrel organiseren we zelf op een andere locatie. De Waalre Rally was een leuke dag en hopelijk kan ik in de toekomst nogmaals deelnemen als alles weer enigszins ‘normaal’ is. Daarnaast ben ik benieuwd hoe we het er vanaf hebben gebracht. De uitslag zal nog volgen.

Tips voor deelname aan de Waalre Individual Rally

  • Deelname aan de Waalre Individual Rally kost €115 per auto
  • De opbrengst van de rally komt geheel ten goede aan goede doelen in de gemeente Waalre en omstreken
  • Neem de reglementen vooraf goed door, want hier staan enkele belangrijke hints in voor de route
  • Zorg ervoor dat je telefoon voldoende opgeladen is en neem eventueel een powerbank mee
  • Wil je een extra uitdaging? Stap over naar de Bol-pijl combinatie bij het laatste traject
  • Houd altijd de ogen op de weg gedurende de rally

Disclaimer: Mijn deelname aan de Waalre Rally werd gesponsord is samenwerking met Duisenburgh. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie