Alerce Milenatio Trail - Chili
Chili
Wandelingen

Wandelen in Patagonië: Alerce Milenario trail

Het komt met bakken uit de hemel. En dat wanneer we onze eerste wandeling van onze Carretera Austral reis willen gaan maken. We wisten dat het weer grillig kan zijn in dit deel van Patagonië, maar dit hadden we niet verwacht. ‘Over een uur wordt het droog, zullen we nog even in de auto wachten?’ Na een half uur zijn we er klaar mee. Regen of geen regen, we gaan gewoon beginnen aan de wandeling. Regenjas aan, beschermhoes over onze cameratassen en gaan. In het Parque Nacional Alerce Andino maken we voor het eerst kennis met de natuur van het noordelijke deel van Patagonië. Hier wandelen we de Alerce Milenario Trail.

Alerce Milenatio Trail - Chili
In het Parque Nacional Alerce Andino wandelen we de Alerce Milenario trail

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Parque Nacional Alerce Andino

Het noorden van Patagonië heeft een aantal nationale parken waarvan de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord. Bijvoorbeeld Parque Nacional Alerce Andino. Dit natuurgebied ligt ten oosten van de stad Puerto Montt, het startpunt van de Carretera Austral. Het natuurgebied werd in 1982 opgericht en dankt zijn naam aan de alerce, de grootste bomen van Zuid-Amerika. Alerce bomen kunnen 40 tot 70 meter hoog worden en leven duizenden jaren. Ze worden ook wel de Fitzroya of Patagonische cipres genoemd. Door de zware houtkap van de afgelopen eeuw is de populatie van deze bomen enorm afgenomen. Daarom werd er besloten om de bomen tot een beschermde soort te verklaren. Ongeveer de helft van de overgebleven alerce bomen groeien in het noorden van Patagonië, waaronder Parque Nacional Alerce Andino. Dit relatief onbekende natuurgebied bestaat voor een groot deel uit een gematigd regenwoud en is rijk aan flora en fauna. Onder meer de poedoe, poema, monito del monte en de Chileense varkenssnuitskunk komen hier voor. Rondom de vele meren kun je talloze vogels spotten en er groeien tal van eetbare paddenstoelen, die ooit een belangrijke voedselbron waren van de Huilliche die in dit gebied leefden.

Carretera Austral, Chili - Parque Nacional Alerce Andino - Sendero Laguna Triangulo
Bij de ingang van het natuurgebied
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Onderweg genieten we van de prachtige natuur

Wandelroutes in Parque Nacional Alerce Andino

De beste manier om het Parque Nacional Alerce Andino te ontdekken is door te wandelen. Het natuurgebied wordt onderverdeeld in drie sectoren met ieder een eigen ingang. Sector Correntoso is de meest noordelijke ingang. Verder zuidwaarts heb je Sector Sargazo en Sector Chaicas. In beide sectoren vind je een aantal wandelroutes. Alle wandelroutes zijn goed gemarkeerd en zijn eenvoudig binnen een paar uur te wandelen. De meeste wandelpaden zijn het gehele jaar geopend, maar een aantal zijn seizoensgebonden.

Wandelroutes in Sector Correntoso:
Mirador Huillifoten – 2 kilometer

Wandelroutes in Sector Sargazo:
Los Ulmos – 0.8 kilometer
Radal de Alderco – 2,5 kilometer
Laguna Sargazo – 2,5 kilometer
Laguna Fría – 9.5 kilometer

Wandelroutes in Sector Chaicas:
El Encanto – 0,7 kilometer
Los Canelos – 1 kilometer
Alerce Milenario – 4,5 kilometer
Laguna Chaiquenes en Laguna Triangulo – 16 kilometer (alleen in de zomer toegankelijk)

Alerce Milenatio Trail - Chili
In het natuurgebied lopen meerdere wandelpaden

Alerce Milenario Trail

Puerto Montt is voor ons het startpunt van onze Carretera Austral reis. De stad zelf is niet bepaald mooi of het bezoeken waard. Gelukkig zijn er in de omgeving een aantal mooiere plekken die je kunt bezoeken. Zo wordt Puerto Varas omschreven als een mooi koloniaal vissersdorp en de vulkanen Osorno en Calbuco liggen ook niet ver van Puerto Montt. Wij kiezen ervoor om het Parque Nacional Alerce Andino te ontdekken. Na de lange reis naar Patagonië willen we rustig beginnen, dus willen we twee wandelingen gaan maken in dit natuurgebied. De eerste wandeling die we maken is de Alerce Milenario Trail. Een eenvoudige trail van zo’n 9 kilometer.

 • Alerce Milenario Trai
 • A naar B en terug
 • 10 kilometer
 • 3 uur
 • Makkelijk

Startpunt van de wandeling

Voor deze wandeling rijden we in de loop van de ochtend naar Sector Chaicas. Vanuit Puerto Montt is het ongeveer een uurtje rijden naar de ingang van deze sector. Er is een kleine parkeerplaats bij de ingang waar we onze auto parkeren. Omdat het ongelooflijk hard regent, wachten wij nog even in de auto. De voorspellingen waren in de middag een stuk beter. Na een uur wachten vinden we het genoeg geweest. We trekken onze regenjas en doen een regenhoes om onze cameratasssen. Bij de parkranger schrijven we ons in en betalen we de entree. We kunnen beginnen aan onze eerste wandeling van de reis in het noorden van Patagonië.

Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Kijk eens hoe groen de omgeving is

Natte schoenen

Bij Patagonië denken veel mensen aan bergen en gletsjers. Torres del Paine, Fitz Roy, de Perito Moreno gletsjer zijn bekende hotspots in het zuiden van Patagonië. Het noorden is een stuk minder bekend. Hier bestaat het landschap onder meer een gematigd regenwoud. Zoals de naam al doet vermoeden, regent het hier dus met enige regelmaat. De wandelpaden staan op sommige plekken compleet blank. Met kunst en vliegwerk proberen we deze hindernissen te omzeilen, maar dat gaat dus al snel mis. Binnen de kortste keren stap ik in een enorme plas water en zijn mijn schoenen compleet doorweekt. De regen heeft ook een positieve kant, want de omgeving is zeer fotogeniek. Er groeien hier bijzondere bomen en planten. Een extra voordeel is dat we zowat de enigen zijn die aan het wandelen zijn en dus genieten we volop van de serene rust. Wanneer het opklaart, zien we opeens de besneeuwde bergtoppen om ons heen. Dat hadden we niet verwacht in deze omgeving.

Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Af en toe is het haast niet te vermijden dat je natte schoenen krijgt
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Mede door de regen is het hier groen en zie je de unieke flora

Saltos Río Chaicas

Hoewel het pad af en toe haast op een rivier lijkt, loopt parallel aan de route natuurlijk de echte rivier. De Río Chiacas is bij ons een vrij wilde rivier geworden vanwege de regenval. Op sommige stukken hebben we een inkijkje op het water. Af en toe duiken we ook even de struiken in voor een mooie foto. Na ongeveer 4,5 kilometer bereiken we een klein trappetje omhoog. Hier horen we al een flink geruis. Eenmaal boven bereiken we het uitkijkplatform met zicht op de waterval Saltos Río Chaicas. Vooraf had ik beelden gezien van deze waterval op YouTube. Daar zag de waterval er vrij lieflijk uit, bij ons stort het water van alle kanten naar beneden. Met alle waternevel is het nauwelijks mogelijk om een goede foto te maken, maar het ziet er op deze manier wel spectaculair uit. Als je overigens nog iets verder wandelt, heb je aan de linkerzijde nog een tweede kleinere waterval.

Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
De waterval Saltos Río Chaicas

Alerce Milenario

Na de Saltos Río Chaicas is het nog een klein stukje wandelen naar het eindpunt van onze wandeling. Hier staat de Alerce Milenario, de oudste boom van het natuurgebied. Men vermoedt dat deze boom al ruim 3000 jaar oud is. Deze gigant heeft veel van de wereldgeschiedenis meegemaakt. De boom is zelfs zo oud dat deze al ruim 1000 jaar oud was toen Jezus Christus werd geboren. Je kunt je dit eigenlijk haast niet voorstellen. Kijkend naar de hoge top van de boom is het bizar om te beseffen dat de boom slechts 1 centimeter per vijftien jaar groeit. Inmiddels heeft de regen plaatsgemaakt voor wat zonneschijn. Een goed moment om bij deze reus wat te lunchen.

Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
Alerce Milenatio Trail - Chili
De Alerce Milenario, de gigantische

Laguna Triángulo

In de zomermaanden kun je de Alerce Milenario trail verlengen met de Laguna Chaiquenes en de Laguna Trinagulo. Laguna Chaiquenes is nog 2 kilometer verder wandelen. En als je vanuit dit bergmeer nog eens ruim 3 kilometer verder wandelt, kun je ook Laguna Triángulo bereiken. Beide bergmeren moeten mooi gelegen zijn. Een deel van het pad loopt dwars door de La Plata rivier. Omdat de rivier in de wintermaanden hoog staat, is het onmogelijk om over te steken. Met de hevige regenval eerder deze dag was het waarschijnlijk sowieso al onmogelijk om dit deel van de route te wandelen.

Een ontmoeting met een vos

Stiekem hopen we altijd op een beetje wildlife. In de bossen levn een aantal bijzondere dieren. Natuurlijk heb je altijd een beetje geluk nodig om deze dieren te zien. Dat geluk hebben we tot op heden nog niet gehad, mede door de regen. We hebben wel al enkele kleurrijke vogels gezien, maar vooral gehoord. Op de terugweg is het droog en wie weet hebben we nu meer geluk? We horen soort zoemend geluid en al snel zien we waar dat vandaan komt. Bij de rode bloemen in de bomen zien we een kolibrie. Jammer genoeg gaat het allemaal zo snel dat we er geen foto van kunnen maken. Niet veel later zien we een dier over het wandelpad lopen. Eerst denken we dat het een katachtige is, maar het blijkt een vos te zijn. Onverstoord komt het dier op ons afstevenen. De vos lijkt helemaal niet bang te zijn, want het passeert ons alsof we er niet staan. Nadat het ons is gepasseerd, draait hij zich even kort om en kijkt hij ons aan. Daarna tippelt het dier weer vrolijk verder. Toch nog een bijzondere ontmoeting gehad tijdens deze wandeling.

Alerce Milenatio Trail - Chili
Op de terugweg loopt deze vos ons tegemoet
Verder zien we een aantal kleurrijke vogels

Hoe kom je bij het startpunt van de Alerce Milenario trail?

Volg de Ruta 7 vanuit Puerto Montt naar het zuiden. Na ongeveer 32 kilometer bereik je het dorpje Lenca. Je rijdt over de brug Puente Lenca en niet veel later zie je een groen bord met de afslag naar de ingang Parque Nacional Alerce Andino. Vanaf dit punt neem je de V-701 en ga je offroad voor 7 kilometer. Het is alleen maar rechtdoor rijden tot je bij de ingang van het nationale park aankomt. Aan de rechterzijde passeer je niet ver van de ingang een oude brug. Dit was ooit de oude ingang naar het park. Van die brug is tegenwoordig nog maar weinig over.

Alerce Milenatio Trail - Chili
De oude ingang naar het park

Praktische tips

 • Per persoon betaal je 18.000 CLP (= €5.66) entree voor het natuurgebied. Dit moet je cash betalen.
 • Het park gaat dagelijks om 9:00 open. De laatste bezoekers kunnen zich tot 15:00 inschrijven. Om 18:00 gaat het park dicht en moet iedereen buiten zijn.
 • Een aantal wandelpaden zijn seizoensgebonden, hou hier dus rekening mee.
 • Neem voldoende water en eten mee.
 • Trek goede wandelschoenen aan. Houd er rekening mee dat het behoorlijk nat en modderig kan zijn als het heeft geregend.
 • Blijf op de paden lopen en gooi geen afval in de omgeving

Waar overnachten in Puerto Montt?

Wij hebben ervoor gekozen om Parque Nacional Alerce Andino vanuit Puerto Montt te bezoeken. Puerto Montt werd in 1853 gesticht door Duitse kolonisten en is van oudsher een vissersstadje. Veel oude gebouwen zijn vernield door de vulkaanuitbarsting in 1960. Tegenwoordig is Puerto Montt de hoofdstad van de regio Los Lagos, het Chileens merengebied. De Carretera Austral start in Puerto Montt en is de laatste grote stad tot Coyhaique Een hele mooie stad is het niet, maar je hebt hier wel alle voorzieningen zodat je goed voorbereid kunt starten aan de Carretera Austral. Er zijn voldoende restaurants en hotels in Puerto Montt te vinden. Zelf hebben we overnacht in een appartement in het centrum.

Zoek de beste vliegtickets

Carretera Austral

De Carretera Austral wordt omschreven als één van de mooiste autoroutes van Zuid-Amerika. In totaal is deze route 1247 kilometer lang. De route loopt volledig in Chili, in het noordelijke deel van Patagonië. Veel mensen rijden de Carretera Austral met een camper of huurauto. Anderen liften of reizen met de motor of fiets. De route begint in Puerto Montt en eindigt in de kleine nederzetting Villa O’Higgins. Een groot gedeelte van de route is onverhard. Onderweg passeer je de ruige en ongerepte natuur van Chili. Maak verschillende stops om te genieten van enkele outdoor activiteiten. Benieuwd hoe wij onze route hebben gereden? Lees dan het artikel met onze Carretera Austral reisroute.

Reisjaar 2023 - Carretera Austral
Carretera Austral, Chili - Marble Caves
Carretera Austral, Chili - Glaciar Calluqueo
Een impressie van onze Carretera Austral reis
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie