Kosten Carretera Austral in 1 handig overzicht
Chili
Reistips

Kosten en budget Carretera Austral

Ben jij een liefhebber van roadtrips? Zet dan de Carretera Austral op je lijstje. De zuidelijke autosnelweg van Chili wordt door velen omschreven als de mooiste roadtrip van Zuid-Amerika. Rijd dwars door de ongerepte natuur van dit langgerekte land en maak onderweg voldoende stops bij talloze hoogtepunten. Wij reden in oktober 2023 de Carretera Austral volledig af in 3,5 week tijd. Tijdens de reis heb ik al meerdere malen vragen gekregen over onze reis. Vaak gingen de vragen over de kosten, maar ook praktische zaken. In dit artikel zet ik alle kosten van onze reis op een rijtje. Zo hebben jullie een beeld wat een Carretera Austral roadtrip ongeveer kost.

Kosten Carretera Austral in 1 handig overzicht
Kosten Carretera Austral in één handig overzicht

Vliegtickets naar Chili

De eerste stap voor je reis naar Chili is natuurlijk het boeken van een vliegticket. Vanuit Schiphol zijn er meerdere vluchten naar Santiago mogelijk. Om in de hoofdstad van Chili te komen, heb je altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk daarom naar de beste aansluiting en de goedkoopste prijzen. Onze vliegtickets van Amsterdam naar Santiago en terug kostten €1207,47 per persoon met KLM. In vergelijking met vijf jaar eerder was dit dus ruim €400,- duurder! Onze vliegtickets waren overigens niet de goedkoopste optie. Wij waren vooral op zoek naar de meest gunstige tijden en zo kort mogelijke tussenstop, mede vanwege onze aansluiting. Vind je het niet erg om een langere tussenstop te hebben, dan zijn vliegtickets een stuk goedkoper.

Met KLM vliegen we naar Santiago
Tussenstop in Buenos Aires
Onderweg naar Santiago hadden we een korte overstap op Buenos Aires

Vliegticket van Santiago naar Puerto Montt

Het startpunt van de Carretera Austral is Puerto Montt. Vanuit Santiago moet je dus nog een binnenlandse vlucht boeken naar deze havenstad. Aangezien we vanuit een andere bestemming weer terug naar Santiago vlogen, hebben we een enkele ticket geboekt. Sky Airline en LATAM vliegen vanuit Santiago naar Puerto Montt. De prijzen inclusief bagage waren €81,- per persoon.

Vliegticket van Balmaceda naar Santiago

Hoewel Villa O’Higgins het eindpunt is van de Carretera Austral, zijn wij terug naar het noorden gereden. Ons eindpunt van de roadtrip was Coyhaique. Hier konden we namelijk onze huurauto inleveren en vanuit Balmaceda terug vliegen naar Santiago. Vliegtickets van Balmaceda naar Santiago waren inclusief bagage €65,50 per persoon.

Auto huren voor de Carretera Austral

Wij kozen ervoor om een auto te huren voor de Carretera Austral. Met een huurauto ben je flexibel en kun je de reis in je eigen tempo afleggen. Omdat grote delen van de route onverhard zijn, is het verstandig om een 4×4 te huren. Een 4×4 is natuurlijk een stuk duurder dan een gewone auto. Probeer echter niet te besparen op een huurauto, want het gemak en comfort zul je tijdens deze roadtrip nodig hebben. We zagen tijdens onze reis een aantal mensen met een kleine camper rondreizen. Ideaal voor twee personen!

Houd er rekening mee dat je de auto niet kunt inleveren bij het eindpunt Villa O’Higgins. In plaats daarvan kun je de auto bijvoorbeeld inleveren in Coyhaique of Balmaceda. Wanneer je een auto op een andere locatie inlevert betaal je bij veel verhuurbedrijven one-way kosten.

Onze huurauto tijdens de roadtrip
Deze Chery was onze auto tijdens de roadtrip

Kosten voor een huurauto

Onze huurauto regelden we via Sunny Cars. Het voordeel aan Sunny Cars is dat je altijd goed verzekerd bent en je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten. Bij onze boeking was een extra bestuurder inbegrepen. Dat is wel zo handig, aangezien je sommige dagen flink wat kilometers moet maken. Elkaar afwisselen is dan wel zo prettig. Wij huurden een Intermediate SUV, een Seat Alteca of iets vergelijkbaars. Een Intermediate SUV is de goedkoopste optie voor een 4×4. Uiteindelijk kregen we een Chery Tiggo mee. De auto stond direct klaar bij aankomst op het vliegveld van Puerto Montt. De kosten voor de huurauto bedroegen €1933,-. Doordat we de auto in Coyhaique zouden inleveren, moesten we ook nog eens one-way kosten betalen. Deze bedroeg maar liefst €763,-. Dit is dus een relatief dure kostenpost.

Benzineprijzen

Benzinekosten horen natuurlijk bij het huren van een auto. Zorg er altijd voor dat je auto volgetankt is als je een flink stuk gaat rijden. Op sommige delen van de Carretera Austral kom je op sommige delen geen benzinestations tegen. De prijzen schommelen tussen de €1,40 tot €1,60 per liter voor benzine. Sommige bestemmingen zoals Villa O’Higgins zijn behoorlijk afgelegen, dus de prijzen liggen hier iets hoger ten opzichte van bijvoorbeeld Puerto Montt of Coyhaique. Gelukkig was onze auto relatief zuinig waardoor we niet veel hoeven te tanken. Als je ervoor zorgt dat je tankt wanneer je kunt tanken, is een jerrycan met extra benzine absoluut niet nodig.

Kosten voor de ferry

Als je de gehele Carretera Austral rijdt, zul je op 3 punten een ferry moeten nemen. De eerste ferry neem je van La Arena naar Caleta Puelche. Hiervoor hoef je niet te reserveren. Voor een auto betaal je ongeveer €11,50. De tweede ferry moet je nemen vanuit Hornopirén naar Caleta Gonzalo. Het is verstandig om deze wel vooraf te reserveren. Deze ferry vaart tweemaal per dag en de reis duurt in totaal zo’n 4,5 uur. Je kunt tickets een maand van tevoren boeken op de website van Barcazas. Voor een auto en drie personen betaalden wij €63,-. De derde ferry heb je nodig om het eindpunt Villa O’Higgins te bereiken. Tussen Caleta Yungay en Río Bravo vaart de ferry vier maal per dag: om 10:00, 12:00, 15:00 en 18:00. Deze ferry is gratis. Je hoeft niet te reserveren, maar vol is vol. Wees hier dus op tijd. Wij namen deze ferry ook weer terug, omdat wij terug naar Coyhaique reden.

De ferry van Hornopirén naar Caleta Gonzalo
Voor de Carretera Austral zul je minimaal drie maal de ferry moeten nemen

Accommodaties boeken

De Carretera Austral is een populaire route. Onderweg zijn er voldoende accommodaties te vinden in de steden en dorpen. Je kunt overnachten in hotels, hostels of vakantiehuizen. Heb je je kampeerspullen bij, dan zijn er voldoende mogelijkheden om te kamperen. En wanneer je rondreist met een camper kun je vrijkamperen of op campings staan. Wij zijn niet de typische backpackers, want wij houden wel van een klein beetje luxe. Daarom kozen wij voornamelijk voor vakantiehuizen. Zeker met drie personen was dit ideaal. Veel vakantiehuizen hebben meerdere slaapkamers, zijn voorzien van een keuken met keukengerei en hebben een houtkachel. Vooral dat laatste was ideaal, aangezien het af en toe echt erg koud was. Vrijwel in ieder dorp worden er huisjes verhuurd door particulieren. Reserveer je accommodaties ruim van tevoren. In sommige dorpjes is het aanbod aan accommodaties niet groot.

De meeste vakantiehuisjes hebben wij via booking.com gereserveerd. Per nacht betaalden we tussen de €70,- en €150,-. Bij veel van deze reserveringen was ontbijt niet inbegrepen. De Hobbit Villa in Caleta Gonzalo en Patagonia Acres Lodge in Mallin Grande waren iets luxer, dus duurder.

Bij sommige verhuurders kun je niet pinnen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash hebt. Vaak kun je vooraf al kortsluiten hoe de betaling zal verlopen.

Huisje in Hornopirén
Carretera Austral, Chili - Lodge Caleta Gonzalo
Patagonia Acres Lodge
Wij boekten voornamelijk vakantiehuisjes die geschikt waren voor drie personen

Telefoonkosten

Wanneer je ervoor kiest om te overnachten in vakantiehuisjes, is het handig dat je in contact kunt komen met de verhuurders. Veel verhuurders zoeken een dag van tevoren of op de dag zelf contact met je zodat je een verwachte aankomsttijd kunt afspreken. Zo hoeven de verhuurders niet uren te wachten of sta jij niet voor een gesloten deur. Om bereikbaar te zijn is het handig om een internetverbinding te hebben op je telefoon. Veel providers rekenen alleen gigantische tarieven voor dataroaming. Daarom is het verstandig om een eSim te regelen. Met een eSim heb je geen roamingkosten en heb je onbeperkt data op reis. Ze zijn eenvoudig te installeren en je behoudt je eigen WhatsApp nummer. Wij hebben via Holafly een eSim gekocht voor 20 dagen. De kosten hiervoor waren €52,00.

Uit eten gaan

Uit eten gaan in Patagonië is niet goedkoop, dat was me in 2018 al opgevallen. Gemiddeld betaal je voor een hoofdgerecht ongeveer €20,- tot €30,- per persoon. De Chileense keuken is niet bepaald spannend of bijzonder. Veel mensen denken bij Patagonië aan lekkere stukken vlees van de barbecue, maar dit is meer Argentinië. In Chili bestaat de keuken uit visgerechten of simpele gerechten met aardappels, pompoen of maïs in de hoofdrol. Het gebied van de Carretera Austral is relatief afgelegen en het transporteren van goederen is lastig. Daarom liggen de kosten voor etenswaren een stuk hoger. Veel restaurants maken daarom gebruik van lokale producten, maar deze zijn niet veel goedkoper. Omdat het toeristische seizoen tijdens onze reis nog niet gestart was, hadden sommige restaurants in de kleinere dorpjes een hele kleine kaart. Dat is niet erg, zolang het eten smaakt. Maar dat was niet overal het geval. Zo betaalden we in Caleta Tortel zo’n €20,- voor pasta die verdacht veel naar instant noodles smaakte.

Hebben we dan zo vaak slecht gegeten tijdens onze roadtrip? Zeker niet. In Puerto Montt, Puerto Aysén en Villa O’Higgins hebben we bijvoorbeeld heerlijk gegeten. En wat kan er fout gaan bij pizza? Tijdens ons verblijf in Caleta Gonzalo en Mallin Grande waren er geen restaurants in de buurt, waardoor we in het restaurant van onze accommodatie moesten eten. Niet goedkoop, maar we hebben heerlijk gegeten.

Uit eten in Caleta Gonzalo
Uit eten in Villa O'Higgins
Eten bij Patagonia Acres Lodge
Uit eten gaan in Chili is niet goedkoop, maar we hebben regelmatig goed gegeten

Kosten voor excursies

Tijdens onze reis hebben we drie excursies geboekt. In onderstaand overzicht zie je de kosten voor deze excursies. Eigenlijk zouden we in Villa O‘Higgins nog een tour doen. Deze kon door het slechte weer helaas niet doorgaan. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant bespaarden we daarmee weer flink wat geld.

San Rafael Glaciar tour: €318,00 per persoon, inclusief ontbijt, lunch en open bar – geboekt bij Go Chile.
Bootexcursie Marble Caves: €20,- per persoon (afhankelijk van aantal personen in de boot en exclusief fooi) – geboekt bij Puerto Marmol.
Hike naar Glaciar Calluqueo – €150,- per persoon, inclusief lunchpakket en alle gear – geboekt bij 90 Grados Sur.

Wandelen op de Calluqueo Glaciar
Excursie naar San Rafael Glaciar
Carretera Austral, Chili - Marble Caves
Drie maal boekten we een excursie, deze zijn over het algemeen redelijk prijzig

Entree voor nationale parken en wandelingen

Bij sommige nationale parken moet je je registreren en betaal je entree voordat je hier kunt wandelen. Ook hebben we wandelingen gemaakt op privé terrein en moesten we de eigenaar betalen. Hieronder een overzicht van deze kosten. Het kan zijn dat we bij sommige natuurgebieden hadden moeten betalen, maar we niemand zagen.

Entree Parque Nacional Alerce Andino: €18,00 per persoon
Entree voor Cascada Río Blanco: €7,50 per persoon
Entree voor Sendero los Canales: €2,00 per persoon
Entree Parque Nacional Queulat: €12,50 per persoon. Voor een bezoek aan Ventisquero Colgante wordt het gewaardeerd als je je vooraf registreert. Dit kan via de website ASPTicket (kies dan voor Sector Ventisquero)
Entree Reserva Nacional Coyhaqui: €9,00 per persoon

Entree bij Parque Nacional Alerce Andino
Bij Parque Nacional Alerce Andino moet je je registreren en dien je entree te betalen

Totale kosten Carretera Austral reis

  • Vliegtickets: €4062,-
  • Huurauto voor 21 dagen, inclusief one-way kosten: €2696,-
  • Benzine: circa €400,-
  • Ferry: €74,50
  • Accommodaties: €2630,-
  • Uit eten: circa €1300,-
  • Excursies: €1464,-
  • Entree: €147,-
  • Boodschappen: circa €300,-
  • eSim: €52,-

De totale kosten voor de gehele reis waren dus ruim €13.000,- met drie personen. Dit komt dus neer op ruim €4300,- per persoon.

Pinnen en betalen

Op de meeste plekken kun je gewoon met pinpas betalen, maar ga daar niet standaard van uit. Niet overal kun je pinnen en het kan voorkomen dat je pinpas niet werkt. Een aantal accommodaties en entree voor de nationale parken moesten we met cash geld betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd cash geld bij hebt. Op het vliegveld en verschillende steden kun je geld pinnen zoals in Puerto Montt, Chaitén, Futaleufu, Chile Chico, Cochrane en Villa Cerro Castillo. Probeer niet te vaak geld op te nemen vanwege de transactiekosten.

Hoe kun je kosten besparen?

Chili is geen goedkoop land. Kan deze reis goedkoper? Natuurlijk! Hoewel we redelijk op onze kosten hebben gelet, zijn er mogelijkheden om kosten te besparen.

Allereerst kun je eens kijken naar de vliegtickets. Als je creatief bent en het niet erg vindt om een langere overstap te hebben, is het mogelijk om enkele honderden euro’s goedkoper uit te zijn. Wij huurden dus een auto, maar er zijn voldoende mensen die de Carretera Austral met de motor, fiets, het openbaar vervoer of liftend afleggen. Het huren van een auto is prijzig en dan zijn de one-way kosten een grote kostenpost. Besparen is mogelijk, maar het grote nadeel is dat je dan terug moet rijden naar je startpunt. Dat betekent dat je langer onderweg bent of juist minder ziet van de Carretera Austral. Als je met twee personen bent, is het wellicht een goed idee om te kijken naar een camper. Hiermee bespaar je weer op accommodaties. Al onze accommodaties waren op basis van 3 personen geboekt, wellicht liggen de prijzen voor 2 personen lager. Als je vakantiehuisjes boekt met een keuken, kun je weer kosten besparen door vaker zelf te koken. In veel bestemmingen vind je een (kleine) supermarkt. Je bespaart ook veel geld als je de excursies achterwege laat. Alleen zou ik het persoonlijk zonde vinden als je de San Rafael Glaciar en de Glaciar Calluqueo zou overslaan.

Wandelen is (meestal) gratis
Wandelen kost meestal helemaal niets, tenzij je ergens entree moet betalen
Boodschappen doen bij de supermarkt
Zoek regelmatig een supermarkt op om boodschappen te doen
Zelf koken
Zoek accommodaties met een keuken zodat je zelf kunt koken
Als je vakantiehuisjes met een keuken boekt, kun je kosten besparen door te koken.

De Carretera Austral reed ik samen met mijn zus en zwager. Doordat we met z’n drieën waren, konden we de huur van de auto en kosten delen. Scheelt in kosten én het was natuurlijk een stuk gezelliger. Wie weet wil jou broer/zus of beste vriend(in) met je mee?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie