Dresden

Aan het begin van de 20e eeuw moest Dresden de mooiste stad van Duitsland zijn. Misschien wel van heel Europa. Niet voor niets droeg het de naam ‘Florence aan de Elbe’. De stad, met alle prachtige bouwwerken, stond bekend om haar porselein, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. In de nacht van 13 en 14 februari 1945 lieten Britse en Amerikaanse vliegtuigen een bommentapijt over de stad vallen. Het was de meest controversiële geallieerde actie in de Tweede Wereldoorlog. De bommen veroorzaakten een gruwelijke vuurstorm die duizenden mensenlevens heeft gekost. Ook de prachtige oude binnenstad was compleet verwoest.

Nog steeds zijn de gevolgen van deze gruwelijke daad goed zichtbaar in de stad. De ruïnes van de oorlog verdwenen achter het IJzeren Gordijn en het verval van de stad werd alsmaar erger. Na de eenwording in 1990 krabbelde Dresden weer langzaam op. Wijken aan de voorstad die aan de bombardementen ontsnapten waren vervallen, er was veel industrie gekomen en de bomschade was nog steeds aanwezig. Er werden belangrijke gebouwen afgebroken en gerestaureerd. Want ook in de jaren ’90 waren er nog steeds vele ruïnes, waaronder de gezichtsbepalende Frauenkirche. Jammer genoeg werd Dresden verpest door de lelijke ‘modern-socialistische’ stijl. Tegenwoordig kent de stad, net als veel andere grote steden uit de voormalige DDR, veel sociale problemen. Er heerst, net als in vele Oost-Duitse steden, een hoge werkeloosheid. Maar de stad doet er alles aan om het voormalige culturele belang te herwinnen. Er is massaal aan wederopbouw gedaan, een proces dat nog jaren zal gaan duren. Gerestaureerde historische gebouwen en communistische gebouwen worden met andere opvallende architectuur gecombineerd en geven Dresden een kenmerkend uiterlijk. Het enige UNESCO-Werelderfgoed was een stuk van het dal van 18 kilometer, maar deze is in 2009 ingetrokken vanwege een bouw van een moderne brug over de Elbe.

Toch is Dresden een extreem bijzondere stad. Het oude centrum staat vol bezienswaardigheden die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (zowel ervoor als erna) en de DDR laten zien. De meeste gebouwen zijn eigenlijk allemaal replica’s. Ook buiten het oude centrum zijn er volop  bezienswaardigheden te zien. Schloss Pilnitz, Das Blaue Wunder en de eerste Schwebebahn van Europa. Het zijn belangrijke bouwwerken waar men met recht trots op mag zijn. Hoewel de stad aan schoonheid heeft moeten inleveren, blijft het unieke stad met dit alles in het achterhoofd. Een bezoek aan Dresden is absoluut de moeite waard en zal je niet teleurstellen.

Doen en zien

Verhalen over Dresden

Leestip!
Tips voor een stedentrip Dresden - Zwinger

Stedent(r)ips

Tips voor een stedentrip Dresden

Het mag inmiddels voor de meeste volgers van Reizen & Reistips geen geheim zijn dat ik een voorliefde heb voor de stad Dresden. Dit heeft niet alleen te maken met de afkomst van mijn moeder. De...

Kerstmarkt Dresden - Dresdner Striezelmarkt

Kerstmarkten

Kerstmarkten van Dresden

Als je een liefhebber bent van kerstmarkten, dan zit je in Duitsland goed. De Duitsers leven echt naar deze periode toe en de kerstmarkten zijn altijd gezellig en sfeervol. Met name in de deelstaat...

Reistips

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Drukke weken in mei en juni

Vakantieplannen

Drukke weken in mei en juni

Het worden drukke weken in mei en juni. Dat is een goed teken voor Reizen & Reistips. De agenda staat inmiddels behoorlijk vol met mooie reizen. De komende weken ben ik vooral op uitnodiging op...

Frauenkirche - Dresden - Duitsland

Stedent(r)ips

Weekend in regenachtig Dresden

Eind mei was het dan eindelijk zover. Voor het eerst sinds 2009 kon ik weer naar Dresden, een van mijn favoriete steden. Ditmaal met de mannen, want we vierden ons mannenweekendje. In navolging van...

Doen in Dresden

  • Beklim de Frauenkirche

  • Bezoek Loschwitz

  • Bezoek één van de paleizen

  • Rondleiding door de voormalige Stasi gevangenis

  • Trabi-Safari in Dresden

  • Asisi Panometer

Beklim de Frauenkirche

De Frauenkirche staat symbool voor de stad. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd en bleef lange tijd een ruïne midden in de stad. Na de val van de Muur werd de Frauenkirche weer opgebouwd en heeft Dresden haar symbool weer terug. Een bezoek aan deze kerk kan dan absoluut niet ontbreken. Het interieur behoort tot de hoogtepunten, maar beklim ook zeker de toren voor het mooiste uitzicht.

Meer info Koop je tickets
Blaues Wunder - Dresden - Duitsland

Bezoek Loschwitz

De wijk Loschwitz is prachtig. Je kunt hier onder meer de brug Blaues Wunder zien, maar ook met de Standseilbahn of Schwebebahn de heuvel op voor een prachtig uitzicht over de Elbe. In Loschwitz zie je prachtige heren- en vakwerkhuizen. Lekkere taartjes en een goed ontbijt kun je bij Kaffe Wippler krijgen.

Schloss Pillnitz - Dresden - Duitsland

Bezoek één van de paleizen

Langs de Elbe vind je enkele prachtige paleizen en kastelen. In het Lingnerpark vind je onder meer Schloss Albrechtsberg en het Lignerschloss. Iets meer richting Pirna ligt het Schloss Pillnitz, misschien wel het mooiste paleis van Dresden. Zeker in de lente- en zomermaanden, wanneer de tuin volop bloeit, is dit paleis absoluut een bezoekje waard.

Meer info Koop je tickets
Gedenkstätte Bautzner Strasse - Dresden - Duitsland

Rondleiding door de voormalige Stasi gevangenis

Na de 2e Wereldoorlog richtten de Sovjetische Geheime Dienst een onderzoekingsgevangenis in. Duizenden mensen die niet positief waren over het Sovjet-bezittingszone in Duitsland werden hier tot dood veroordeeld of moesten werken in Goelag. Nadat het Ministerie voor Staatszekerheid het gebouw weer had overgenomen, werd er een gevangenis van gemaakt tussen 1952 en 1954. Tot aan 1989 zaten hier 12.000 tot 15.000 DDR-burgers vast die negatief waren tegen de SED of Republieksvlucht wilden plegen of hebben gepleegd.

Meer info Koop je tickets
De dorpjes van het Mittleres Erzgebirge - Trabant

Trabi-Safari in Dresden

Wat is er nou leuker dan een Oost-Duitse stad te ontdekken in het symbool van de DDR? Maak kennis met de stad vanuit een Trabant. Net als in Berlijn en Leipzig kun je de stad in de oldtimer ontdekken. Met een groep Ttrabi's rijdt je door de stad en kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zien.

Koop je tickets
Asisi Panometer - Dresden - Duitsland

Asisi Panometer

Sinds 2003 staat Yadegar Asisi bekend op het maken van grote 360 graden panorama’s. Asisi, die zelf opgroeide in Saksen en nog in Berlijn woont, maakt prachtige doeken van 32 meter hoog en een omtrek van 360 graden. Wat eenmaal begon met een kunstwerk in de gashouder van Leipzig, is inmiddels uitgegroeid tot een atelier van panorama’s in Leipzig, Dresden en Berlijn. Sinds kort zullen er ook panorama’s in Frankrijk te zien zijn. De afgestuurde schilderskunstenaar hecht veel belang aan perspectief, de theorie van vorm, kleur en pigment.

Meer info Koop je tickets

Overnachten in Dresden

Dresden ligt niet direct om de hoek, dus het lijkt logisch om meerdere dagen in de stad te blijven. Je hebt voldoende mogelijkheden om te overnachten in Dresden. Je kunt midden in de Altstadt zitten of in de hippere Neustadt. Wanneer je Dresden bezoekt tijdens de kerstperiode is het verstandig om ruim van te voren alvast een kamer te boeken. De hotels zijn al snel vol of je betaalt de hoofdprijs. Enkele hotels die ik zou kunnen aanbevelen:

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Dresden

Boek vooraf een activiteit