Grand Tour Saksen - Zittau
Zittau Duitsland

Reistips voor Zittau

Zittau is een koopmansstad vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Polen en Tsjechië. De industrie in textiel en weverijen gaat als een rode draad door de geschiedenis van deze Saksische stad.

De weefnijverheid heeft de stad vroeger groot gemaakt. De originele wevershuizen herinneren aan de bloeitijd van het weven. De bekendste en beroemdste attractie van Zittau is het enorme wandkleed met Bijbelse verhalen dat bekend staat als het Grosse Fastentuch. Het doek is maar liefst 56m² groot en werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog beschadigd door het Rode Leger en weggegooid in de buurt van Oydin. Nadat het doek werd gevonden werd het volledig gerestaureerd en werd het neergehangen in de Kreuzkirche. Er is ook een kleiner wandkleed te bewonderen, het Kleines Fastentuch.

De prachtige huizen in het centrum van Zittau werden voornamelijk gebouwd rond 1800. De stad had flink wat schade opgelopen tijdens de Zevenjarige Oorlog. Ook de DDR-periode deed de stad geen goed. Toen de Muur eenmaal viel, trokken veel mensen weg uit de stad. Terwijl de stad ooit 48.000 inwoners telde is dit tegenwoordig de helft. Maar tegenwoordig zit Zittau weer in de lift. De prachtige huizen en gebouwen zijn fantastisch gerestaureerd. Het Rathaus en de Johanniskirche zijn de mooiste bouwwerken van de stad.

Verhalen over Zittau

Görlitz, Duitsland - Rathaus

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel bij Zittau

Booking.com