Tallinn Estland

Reistips voor Tallinn

De hoofdstad van Estland leent zich perfect voor een stedentrip. Tallinn is niet heel groot, maar toch is er veel te doen en te zien. Voor het bezoeken van het historische centrum kun je al twee dagen uittrekken, maar ook de omliggende wijken zijn een bezoek waard. Historie en rauwe, creatieve wijken gaan hand in hand in Tallinn.

Geschiedenis

Tallinn is een stad met een rijke geschiedenis. In 1154 werd de stad voor het eerste genoemd, destijds nog als Rävala. Maar uit archeologische vondsten blijkt dat er al eeuwen voor Christus mensen in het gebied woonden. Toen de stad in handen kwam van de Denen, en als Reval bekend stond, werd het een Hanzestad. Hierdoor kwam de nationale en internationale handel op gang. De handel bracht de stad enorme welvaart. Met name in de 15e en 16e eeuw ontstond een groot deel van het historische centrum van het huidige Tallinn. De stad werd veelvuldig tevergeefs aangevallen. Maar in de 18e eeuw kwam de stad in handen van de Russen. Het Russische tijdperk duurde tot 1918, toen Estland weer onafhankelijk werd. Vanaf die tijd heet de stad Tallinn. De onafhankelijkheid was van korte duur, na de Tweede Wereldoorlog werd Estland onderdeel van de Sovjet-Unie. Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteen viel, werd Estland weer een zelfstandige republiek.

Hoogtepunten van Tallinn

Van het historische centrum is veel bewaard gebleven. Daarom is het centrum ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. De belangrijkste bezienswaardigheden van Tallinn zie je dan ook in de oude stad. Het historische centrum wordt omringd door de voormalige stadsmuur. Grote delen van de verdedigingsmuur is nog bewaard gebleven, net als enkele poorten en torens. Je vind verrassend veel kerken in Tallinn, waaronder de Alexander Nevski kathedraal en de St. Olaf’s kerk. Een goed startpunt van je ontdekkingstocht door Tallinn is het Raekoja Plats, het centrale plein met het raadhuis en de vele koopmanshuizen. Geniet van de prachtige panorama’s van de Domberg en breng een bezoek aan één van de vele musea. Het Lennusadam (Maritiem Museum) is spectaculair, maar ook de Patarei-gevangenis, het KGB-museum en KGB-gevangeniscellen zijn de moeite waard. Buiten het historische centrum zijn ook de omliggende wijken zoals Kalamaja, Telliskivi, Kopli en het Rotermann Kwartier leuk om te bezoeken. Bekijk hier mijn tips voor een stedentrip Tallinn.

Verhalen over Tallinn

Pohjala Brewery & Tap Room - Tallinn

De leukste biercafés in Tallinn

Estland heeft een lange biertraditie. Al sinds de middeleeuwen wordt er bier gebrouwen. Vooral de stijlen porter en stout zijn populair. Waar craft beer bij ons al enige tijd zeer geliefd is, duurde...

KGB-Museum in Hotel Viru - Tallinn, Estland

KGB Museum in Hotel Viru

De jaren ‘70 en jaren ‘80. Wie naar Tallinn afreist zal hoogstwaarschijnlijk ondergebracht worden in Hotel Viru. Op dat moment het enige hotel van de stad die aan de internationale standaarden...

Overnachten in Tallinn

In Tallinn vind je verschillende accommodaties in verschillende prijscategorieën. Omdat het centrum niet heel groot is en je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen, maakt het in principe niet veel uit waar je overnacht. Zelf heb ik overnacht aan de rand van het historische centrum bij het Metropol Hotel. Hieronder staan nog enkele andere opties:

Bekijk meer hotels

Plan je reis naar Estland

Boek vooraf een activiteit