Estland
Stedent(r)ips

Tips voor een stedentrip Tallinn, Estland

Tallinn is tof. Misschien is de hoofdstad van Estland niet heel groot, er is ontzettend veel te zien en te doen. Wandel door het historische centrum en proef de middeleeuwse sfeer. Verdwaal door de smalle steegjes, bewonder de vele prachtige huizen en kerken en ontdek de vele musea in de oude stad. Pak ook zeker eens het openbaar vervoer om de omliggende wijken te ontdekken. Voormalige industrieterreinen zijn omgetoverd tot hippe en creatieve wijken waar je een totaal ander gezicht van Tallinn kunt zien. In dit artikel geef ik je de leukste tips voor een stedentrip Tallinn. De mooiste bezienswaardigheden, de leukste wijken, musea die je kunt bezoeken en plekken om te eten en drinken.

Bij aanschaf van een Tallinn Card kun je vrijwel ieder museum gratis in. Daarnaast kun je met de Tallinn Card gratis gebruik maken van openbaar vervoer en krijg je bij enkele aangesloten winkels en restaurants een korting. Je kunt de Tallinn Card kopen voor 24 uur, 48 uur en 72 uur. Als je een lang weekend in de stad bent, kan ik het zeker aanraden om in ieder geval de 48 uur kaart te bestellen. Ik heb er gedurende twee dagen optimaal gebruik van gemaakt.

Tallinn heeft zijn middeleeuwse stadsaanzicht weten te behouden

Over Tallinn, de hoofdstad van Estland

Tallinn is gelegen aan de noordkust van Estland, aan de Finse Golf. De stad kent een rijke geschiedenis. In het verleden is Tallinn vaak aangevallen, als laatste door de Sovjet-Russen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch is er van het middeleeuwse stad veel bewaard gebleven. De geschiedenis van Tallinn gaat terug naar de 13e eeuw, toen er op deze plaats een kasteel werd gebouwd. Deze plaats groeide uit tot een belangrijk lid van de Hanze en dat bracht de stad welvaart en rijkdom. Dit is terug te zien aan de architectuur. Aan de kronkelende straten zie je prachtige koopmanshuizen, pakhuizen en gildehuizen. Vanalinn, zoals de oude stad genoemd wordt, bestaat uit twee delen; het hoger gelegen deel Toompea en de benedenstad. Jarenlang werden deze twee delen gescheiden door een stadsmuur. Tallinn heeft het middeleeuwse stadsgezicht weten te behouden. Niet voor niets is het historische centrum terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tallinn is tegenwoordig een populaire bestemming voor een stedentrip. Dat is niet altijd zo geweest. Toen Estland nog tot de Sovjet-Unie behoorde was het niet gemakkelijk om naar Tallinn af te reizen. Wie naar de stad af kon reizen werd daarnaast ook nog eens in de gaten gehouden door de KGB. De Sovjetperiode heeft Tallinn sowieso een flink litteken gegeven en dat kun je ook terugzien in de stad. Veel plekken herinneren aan de zwarte periode waarbij veel mensen werden gemarteld of vermoord.

Bezienswaardigheden in Tallinn

De meeste bezienswaardigheden van Tallinn vind je in het historische centrum. Het historische centrum bestaat uit de oude stadsmuur met de vele torens, smalle steegjes, prachtige koopmanshuizen, talloze kerken en musea. Maar ook buiten het historische centrum vind je nog talloze interessante bezienswaardigheden.

Het centrale plein van Tallinn, de Taekoja Plats

Raekoja Plats

Begin je stedentrip Tallinn op het Raekoja Plats, het Raadhuisplein. Het centrale plein met het raadhuis wordt omringd door gekleurde koopmanshuizen. Dit plein is het hart van Tallinn waar de lokale bevolking samenkomt en heeft een grote aantrekkingskracht voor toeristen. Vroeger werd op dit plein handel gedreven en vonden er executies plaats. De huizen rondom het plein geven de rijkdom van de stad weer. Het mooiste gebouw op dit plein is zonder twijfel het 15e eeuwse gotische stadhuis. Het werd in 1404 gebouwd en is daarmee het oudste stadhuis van Baltische Staten én Scandinavië. Een ander opvallend gebouw is het Stadhuis Apotheek. Dit is de oudste apotheek van Europa die nog in hetzelfde pand actief is. Je kunt binnen een klein museum bezichtigen en met het vertonen van je Tallinn Card kun je een klein kado ontvangen. Midden op het plein kun je een speciale ronde steen vinden met een afbeelding van een windroos. Vanaf dit punt kun je alle vijf torenspitsen van de stad zien.

Tip: Hoewel het plein schitterend is, raad ik aan om niet te gaan zitten op de terrassen van de restaurants of cafés. De prijzen zijn hier behoorlijk toeristisch.

Grote delen van de voormalige stadsmuur zijn bewaard gebleven

De voormalige stadsmuur

Het historische centrum wordt omringd door de voormalige stadsmuur. De eerste muur werd in de 13e eeuw gebouwd en was 2,4 kilometer lang. Van de oorspronkelijke verdedigingsmuur is nog altijd 1,9 kilometer intact. Daarmee is deze stadsmuur één van de meest intacte middeleeuwse stadsmuren van Europa. Daarnaast zijn er ook nog veel poorten en torens bewaard gebleven. De Viru Gate is de grootste toegangspoort van Tallinn en werd gebouwd in de 14e eeuw. In de 19e eeuw werd een groot deel van de poort afgebroken om ruimte te maken voor het verkeer, maar de twee torens bleven staan. Deze torens zijn een symbool geworden van de stad. Voor de mooiste foto’s moet je vroeg in de ochtend komen. Bij de Helleman toren kun je een deel over de oude stadsmuren lopen. Je loopt hier van de Helleman toren naar de Munkadetaguna toren, een stuk van 200 meter. Vanaf de stadsmuur heb je een mooi uitzicht over de oude stad. Ook vanaf de Nunnatoren kun je een deel van de stadsmuur op. Vanaf dit deel van de muur zou je een prachtig fotomotief hebben op verschillende torens, maar helaas werd het zicht vanwege renovatie belemmerd. De Pikk Jalg is de toegangspoort naar het hoger gelegen deel van het historische centrum.

Er zijn ook nog veel torens bewaard gebleven, zoals Kiek in de kök

Kiek in de Kök, oftewel een ‘kijkje in de keuken’. Vanaf deze kanontoren konden soldaten vroeger de keukens van de omliggende huizen bekijken. Tegenwoordig is de kanontoren een museumcomplex dat verdeeld is over vier torens. Vooral het Fortification Museum met het ondergrondse gangenstelsel is de moeite waard om te bezoeken. Over bijzondere namen gesproken. De Dikke Margareta is de grote kanontoren uit de 16e eeuw. Met de enorme afmeting probeerde men voorbijvarende zeelui af te schrikken en hen te laten zien dat de stad onneembaar was. Ook werd de toren gebruik om politieke gevangen vast te houden. Tegenwoordig is het Maritiem museum van Estland in de toren gevestigd.

De mooiste kerk van Tallinn is de Alexander Nevski kathedraal

De kerken van Tallinn

Hoewel Estland wordt gezien als één van de meest atheïstische landen ter wereld, vind je verrassend veel kerken in Tallinn. De mooiste kerk is wat mij betreft de Alexander Nevski kathedraal op de heuvel van Toompea. Deze kathedraal is een typisch voorbeeld van een Russisch-orthodoxe kerk. Van de buitenzijde al een pareltje, maar ook de binnenzijde is spectaculair. Zoals bij de meeste orthodoxe kerken zie je hier ook een enorme hoeveelheid aan goud en schilderijen.

Vanaf de St. Olaf's kerk heb je een mooi uitzicht over de stad en bezoek ook zeker de overige kerken

Een andere kerk die je zeker moet bekijken is de St. Olaf’s kerk. Tussen 1549 en 1625 was deze 12e eeuwse kerk het hoogste gebouw ter wereld. Het is mogelijk om de kerktoren te beklimmen vanwaar je een prachtig panorama hebt over de historische stad. De Koepelkerk is de oudste kerk van Tallinn. Toen de eerste Deense troepen naar Estland kwamen, stichtten ze in het jaar 1219 de Koepelkerk. Door een brand in 1684 is er helaas veel van het interieur verloren gegaan. Andere kerken die de stad rijk is zijn de Johanneskerk op het Vrijheidsplein, Sint Nicolaaskerk, St Charles kerk, St. Catherine kerk en de Heilige Geestkerk.

Dit smalle steegje mag je zeker niet overslaan

St. Catherine steegje

In het historische centrum van Tallinn stikt het van de smalle steegjes. Een steegje die je absoluut niet over mag slaan is de St. Catherine passage. Het is zo’n steegje waar je even goed moet opletten, anders loop je er zomaar voorbij. Je vindt dit steegje bij de St. Catherine kerk en het verbindt de straten Müürivahe en Vene. In dit middeleeuws straatje zijn nog enkele winkeltjes gevestigd waar de oude ambacht nog wordt gedreven. Er zijn kleine winkeltjes met glaswerk, keramiek, sieraden en hoeden.

Vanaf Toompae heb je enkele uitzichtpunten over de oude stad

Uitzichtpunten vanaf Toompea

De Domberg (Toompea) is het hoger gedeelte van Tallinn. Hier woonden vroeger de adel en geestelijkheid. Vanaf de heuvel konden ze letterlijk en figuurlijk op de normale bevolking neerkijken. Voor een mooi uitzicht over de stad kun je nog altijd hierheen komen. Er zijn drie uitzichtpunten, waarbij het Patkuli Viewing Platform de mooiste is. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de stadsmuren van Tallinn en de baai. Je bereikt dit deel van de stad via de ‘Korte Been’ (Lühike jalg) of ‘Lange Been’ (Pikk jalg).

De zetel van de macht

Toompea kasteel

De heuvel is natuurlijk een strategisch punt van Tallinn en niet voor niets is dit altijd al de zetel van de macht geweest. Al in de 9e eeuw hadden de Esten hier een burcht uit hout gebouwd. De Denen bouwden in de 13e eeuw een nieuwe burcht van steen. Sindsdien werd het kasteel altijd gebruikt als basis om te regeren. Eerst de Deense kapiteins, daarna de Duitse Orde en vervolgens de Zweedse en Russische gouverneurs. Tot op de dag van komt het Estse parlement hier bijeen. Gedurende de eeuwen werd het kasteel verbouwd en vernieuwd. Zo werden er vier hoektorens gebouwd, waarvan de Lange Herman (Pikk Hermann) de meest karakteristieke is. Elke dag wordt er bij zonsopgang de Estse vlag gehesen en het volkslied van Estland afgespeeld. Drie van de vier torens zijn bewaard gebleven.

Op de Balti Jamm Markt kun je werkelijk van alles kopen

Balti Jaam Markt

De Balti Jaam Markt (Balti Jaama Turg) is gelegen achter het station en is een unieke markt. Deze markt bestaat uit drie verdiepingen met ruim 300 handelaren. Hier wordt werkelijk van alles verkocht, van groente en fruit, tot kleding, huishoudelijke artikelen en antiek. Verder is een supermarkt, sportclub, kapperszaak en diverse cafés in de markt gevestigd. De lokale bevolking komt hierheen om hun dagelijkse boodschappen te doen.

De overblijfselen van de Linnahall

Linnahall

In de jaren ‘80 werd er aan de baai een congrescentrum gebouwd. Het gebouw had een dubbele functie. Niet alleen was het bedoeld als een fortificatie om de stad te beschermen, maar het werd vooral gebruikt als een evenementenlocatie voor de Olympische Spelen in 1980. Omdat er in Moskou geen ruimte was voor zeilwedstrijden, werden deze wedstrijden in Tallinn gehouden. Het gebouw heeft wat weg van een Sovjetachtige bunker. Dat was ook de bedoeling, want het gebouw mocht het uitzicht op zee vanuit de oude stad niet belemmeren. In deze bunker waren onder meer een ijsbaan, concertzaal, danszaal, ruimtes voor tentoonstellingen, een bowlingbaan en restaurants gevestigd. Na de Olympische Spelen werd het gebouw nog altijd gebruikt, maar na de onafhankelijkheid werd er niet meer in geïnvesteerd in de gebouwen die herinnerden aan de Sovjetperiode. De Linnahall sloot in 2009 officieel de deuren en raakte in verval. Ondanks dat het gebouw niet meer onderhouden wordt, heeft het de status al een monument.

Een mooi stuk natuur in het midden van de stad met het Kadriorg Paleis als pronkstuk
Het Russalkamonument

Kadriorg Park

Het Kadriorg Paleis werd in 1718 gesticht door de Russische tsaar Peter I en kreeg de naar Kadriorg, ter ere van zijn vrouw Catherine I. De architectuur van het paleis is één van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Estland. Rondom het paleis werd een enorme tuin met fonteinen, heggen en bloemperken aangelegd, naar het voorbeeld van Versailles. Het uitgestrekte Kadriorg Park is tegenwoordig een heerlijke plek in Tallinn om even rustig te wandelen. Tijdens de warmere maanden kun je hier genieten van kleurrijke bloemenperken en de bloeiende kersenbomen en rododendrons in de Japanse tuin. Niet alleen het paleis is fotogeniek, ook het gebied rondom de Zwanenvijver is de moeite waard om te bekijken. Aan de baai, ten noorden van het park, staat het Russalkamonument dat het zinken van het pantserschip Roesalka herdenkt. Dit pantserschip zonk in 1893 waarbij 177 bemanningsleden om het leven kwamen.

De TV toren is het hoogste gebouw van Estland

Tallinn TV toren

Met een hoogte van 314 meter is de televisietoren van Tallinn het hoogste gebouw van Estland. Op de begane grond kun je meer over de televisietoren te weten komen en een film bekijken in de bioscoop. Vanaf het uitkijkplatform heb je vanaf 170 meter hoogte een mooi panoramisch uitzicht op de stad. Tijdens de maanden april tot en met oktober is het zelfs mogelijk om langs de rand van de televisietoren te lopen. Boven kun je een drankje drinken in het hoogste café van Estland en je kunt een interactieve tentoonstelling bekijken. Bijzonder zijn de speciale ramen waarmee je naar beneden kunt kijken.

Relaxen in de botanische tuinen van Tallinn

Botanische tuinen van Tallinn

Direct naast de televisietoren van Tallinn liggen de botanische tuinen. Als je de drukte van de stad wil ontvluchten, is dit een mooie omgeving om even tot rust te komen. De botanische tuinen bestaan uit meer dan 8500 plantensoorten. Van cactussen tot kamerplanten, zowel lokaal als planten die in verre oorden groeien. In de zomer moet het heerlijk zijn om in de buitentuinen te wandelen en de kleurrijke bloemen te zien bloeien. Gedurende het jaar worden er rondleidingen gegeven en het is mogelijk om een audiogids te huren.

Sinds de 16e eeuw is het Pirita klooster al een ruïne

De ruïne van het Pirita klooster

Het Pirita klooster werd gebouwd in 1407 en groeide uit tot het grootste nonnenklooster van het oude Livonia. Eind januari 1575 werd het klooster verwoest na een invasie van het Russische leger onder leiding van Ivan de Verschrikkelijke. De rijkdommen werden geplunderd en het klooster werd vervolgens in brand gezet. Ook het nabijgelegen dorp werd volledig verwoest. De inwoners hebben de meeste gebouwen nooit gerestaureerd. Het klooster is sindsdien een ruïne. De aangrenzende velden werden in de loop der eeuwen nog wel gebruikt als begraafplaats. Ondanks dat het klooster tegenwoordig een ruïne is, trekt het veel bezoekers. De driehoekige voorgevel van het klooster is uiterst fotogeniek en daarnaast wordt de ruïne gebruikt voor openluchtconcerten.

Een indrukwekkend monument

Monument voor de slachtoffers van het communisme

Het is een triest gegeven dat bijna in ieder Ests gezin is er een slachtoffer gevallen tijdens het communistische tijdperk. Estland verloor bijna een vijfde van zijn bevolking. Maar liefst 75.000 mensen werden vermoord, gevangen genomen of gedeporteerd. Veel van hen liggen nog in ongemarkeerde graven. Het Monument voor de slachtoffers van het communisme (Maarjamäe-monument) herdenkt de slachtoffers van het communisme en herinnert ons aan de vrijheid waarin we leven. Dit indrukwekkende monument bestaat uit twee delen; een deel met 22.000 plaquettes met de namen van de slachtoffers en een ‘huistuin’ met informatieve teksten en stenen. Ook is een monument ter nagedachtenis van alle Estse officieren die om het leven zijn gekomen. Dit monument is uiterst indrukwekkend en vooral de muur met de duizenden honingbijen vond ik erg mooi om te zien. De ‘huistuin’ wordt omringd door appelbomen en de honingbijen op te muur symboliseren de nog te identificeren slachtoffer. Het is een plek om stil van te worden.

Musea in Tallinn

In Tallinn vind je talloze musea. Het zijn er zo veel dat je alleen daar al twee dagen voor zou kunnen uittrekken als je alles op je gemak zou willen bezichtigen. Een aantal musea zijn absoluut een must-visit, andere musea vallen misschien ietwat tegen. Mocht het slecht weer zijn, hoef je je zeker niet te vervelen.

Het maritiem museum van Tallinn is gevestigd in een oude loods en is het grootste museum van Estland

Lennusadam, maritiem museum

Een museum die je absoluut niet mag overslaan is het maritiem museum Lennusadam. Dit museum is gevestigd in een oude loods voor watervliegtuigen en is tevens één van de grootste en meest populaire musea van Estland. De locatie en de opbouw van het museum zijn indrukwekkend. Het museum is opgedeeld in drie verdiepingen, ieder met een eigen thema. In de lucht, op het water en onder het water. Er worden meerdere schepen tentoongesteld en alles wat te maken heeft met de scheepvaart. Het hoogtepunt in de loods is de onderzeeër Lembit uit 1937. Deze onderzeeër is de trots van de Estse Marine en de enig overgebleven oorlogsschip van het land en de Baltische staten. Je kunt de onderzeeër van binnen bewonderen en ervaren hoe beklemmend het gevoel is als je in dit schip zou moeten werken.

Buiten is er nog meer te zien. Zo kun je de Suur Tõll ijsbreker van binnen bekijken. Deze ijsbreker werd in 1914 gebouwd en heeft gevaren onder de vlag van het Keizerrijk Rusland, Finland, de Sovjet-Unie en Estland. Aan boord kun je verschillende ruimtes van het schip bekijken. Een ander schip waar je aan boord kunt gaan is de Valvas, een schip voor de kustwacht. Ook al heeft de scheepvaart misschien niet je interesse, dit museum moet je gezien hebben. Ik vond het zonder twijfel het mooiste museum van Tallinn.

De voormalige Patarei gevangenis is tegenwoordig deels een tentoonstelling/museum

Patarei-gevangenis

Op bevel van de Russische keizer Nicolaas I werd er in 1827 een zeefort in Tallinn gebouwd om de hoofdstad van het Russische Rijk, Sint Petersburg, te beschermen. Het fort werd na voltooiing steeds verder uitgebreid en bood uiteindelijk plaats voor ruim 2800 soldaten. Tijdens de periode van de Duitse en Sovjet-bezetting gedurende 1940 tot 1991 werd de Patarei gebruikt om politieke gevangenen vast te zetten. Duizenden onschuldige mensen werden hier gevangen gehouden. Nadat Estland weer een onafhankelijk staat was geworden werd de Patarei weer gebruikt als centrale gevangenis. In 2002 kwam er een einde aan de 82 jarige geschiedenis van de Paterei als gevangenis. Tegenwoordig kunnen bezoekers de Patarei bezoeken en de tentoonstelling ‘Communism in Prison’ bezoeken. Je kunt onder meer de cellen, isoleercellen, wasruimtes, executiekamer en operatiekamer bekijken. Aan de hand van herinneringen van onderdrukten kun je een beeld krijgen hoe het leven in de gevangenis eruit moet hebben gezien. Het is de bedoeling dat de Patarei in 2026 als een museum zal worden geopend.

In Hotel Viru werden vroeger buitenlandse gasten bespioneerd door de KGB die op de 23e etage een geheim kantoor hadden

KGB-museum in Hotel Viru

Hotel Viru was het eerste hoogbouw in heel Estland. Toen het hotel in 1972 opende, was Estland nog onderdeel van de Sovjet-Unie en was de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt. De Russen vertrouwden de buitenlanders totaal niet, maar hadden wel behoefte aan de buitenlandse valuta. Toeristen waren dus nodig. Daarom werd het hotel gebouwd waar 820 gasten konden overnachten. Het hotel telt 23 verdiepingen, waarbij de 23e verdieping niet toegankelijk was voor toeristen. Hier had de KGB namelijk een verborgen kantoor. De toeristen die het hotel bezochten werden bespioneerd, want volgens de Russen waren de meeste toeristen een spion. Na de val van de Sovjet-Unie verlieten de KGB-agenten direct hun post op de 23e verdieping. Ze hadden geeneens tijd om hun spullen mee te nemen of te vernietigen. De Zweedse eigenaren die het hotel hebben opgekocht, hebben van de 23e verdieping een museum gemaakt. Tijdens een rondleiding kun je een bezoek brengen aan de voormalige verdieping van de KGB en kun je meer te weten komen hoe de KGB te werk ging.

De voormalige gevangeniscellen van het KGB-hoofdkwartier

KGB-gevangeniscellen in het voormalige KGB-hoofdkwartier

Het huis aan Pagari 1 werd gebouwd in 1912 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Estland. In 1918 werd vanuit deze woning door de regering de Estische Onafhankelijkheidsoorlog besproken. Deze plek had bijgedragen aan de vrijheid van Estland, maar werd in de jaren ‘40 een huis van gruwelijkheden. De KGB maakte van de woning zijn hoofdkwartier en gevangeniscellen werden gebouwd in de kelders. Vermoedelijke staatsvijanden werden hier gevangen gehouden, ondervraagd en gemarteld. Veel van hen werden doodgeschoten of naar werkkampen in Siberië gestuurd. De gevangenis werd tot 1950 gebruikt, maar hebben diepe wonden achtergelaten in de historie van Estland. Het huis is inmiddels omgebouwd tot museum waar je meer te weten kunt komen over de gruwelijkheden die hier hebben plaatsgevonden.

Het museum van fotografie

Fotografiska, museum van fotografie

In het hart van de wijk Telliskivi kun je in het Fotografiska het werk van enkele topfotografen bewonderen. Fotografiska werd in 2010 voor het eerst in Stockholm geopend. Inmiddels heeft het musea ook in New York, Tallinn en in 2023 ook Berlijn een vestiging. Als je een liefhebber bent van fotografie, is dit museum echt iets voor jou.

Kiek in de kök valt onder meer onder het stadsmuseum van Tallinn

Linnamuuseum, stadsmuseum van Tallinn

Het Linnamuuseum bestaat uit 7 verschillende musea verdeeld over de stad. Hieronder vallen het Kiek in de Kök Vestingwerken Museum, het Tallinn City Life Museum, Museum voor fotografie, Kindermuseum Miiamilla, Kalamaja Museum, het huis van Peter de Grote en het Russisch Museum van Tallinn. Alle musea tonen historische voorwerpen die betrekking hebben tot de geschiedenis van Tallinn. In totaal worden in de musea zo’n 150.000 voorwerpen tentoongesteld.

Leuke wijken in Tallinn

De verschillende wijken in Tallinn zijn gevarieerd. Het historische gedeelte is natuurlijk een must-visit, maar sla ook zeker de andere, alternatieve wijken niet over. In sommige delen van de stad vind je nog altijd de typische Sovjetblokken of waren ooit de thuisbasis van heftige industrie die er nu verlaten bij staan. Er wordt enkel flink gerenoveerd en oud en nieuw gaan hand in hand. Er zijn hippe en trendy wijken ontstaan die absoluut een bezoek waard zijn.

Een blik op de historische binnenstad van Tallinn

Vanalinn, de historische binnenstad

De meeste mensen die naar Tallinn afreizen, zullen alleen het historische centrum bewonderen. Vanalinn ademt de sfeer van de middeleeuwen en hier vind je ook de meeste bezienswaardigheden. In de geschiedenis is Tallinn meerdere malen binnengevallen, voor het laatst door de Sovjet-Russen na de Tweede Wereldoorlog. Toch is het oude centrum goed bewaard gebleven en kun je de rijkdom van de stad nog goed zien. Niet voor niets staat het historische centrum van Tallinn op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanalinn bestaat uit twee delen. Toompea ligt op de heuvel en was vooral voor de adel en geestelijkheid. In het lagere gedeelte van de stad woonden vooral de gewone burgers en arbeiders. Beide delen werden van elkaar gescheiden door een stadsmuur waarvan je nog grote delen kunt bewonderen.

Het Rotermann Kwartier is één van die nieuwe, moderne wijken

De moderne wijken

Waar je in de wijk Vanalinn kunt genieten van de middeleeuwse sfeer, zijn de wijken Maakri en Kompassi juist modern. Na de val van de Sovjet-Unie hebben deze wijken een transformatie ondergaan en zijn oude typische Sovjet-blokken vervangen voor moderne gebouwen. Hier vind je voornamelijk winkels, restaurants en kantoorgebouwen. Interessant is bijvoorbeeld het Rotermann Kwartier (Rotermanni Kvartal). Dit deel is gelegen tussen het historische centrum en Viru Square en was ooit een industrieel complex waar een meel- en graanfabriek stond. Jarenlang stond het complex er verlaten bij, maar in de jaren ‘90 onderging de wijk een transformatie. Oude delen van de fabriek werden gebruikt met een nieuwe laag van moderne architectuur. Niet alleen ziet het er interessant uit, het is een leuke wijk om te bezoeken.

De typische houten huizen in de wijk Kalamaja
Depoo is vooral bekend vanwege de Rusische straatmarkt en streetfood
Hip en trendy, de wijk Telliskivi is absoluut een bezoekje waard

Hippe wijken met een rauw randje

Ten westen van het historische centrum vind je ook enkele leuke wijken om te bezoeken. Achter de Balti Jaam Market vind je in de wijk Kalamaja enkele straten met de typische en kleurrijke houten huizen. Dit deel van de stad werd ooit bewoond door de armere arbeiders van Tallinn. In het dorp werd vooral vis verkocht en stonden veel maritieme loodsen. Tegenwoordig is het één van de hippere en trendy wijken van de stad waar veel te doen is. Achter de markt vind je bijvoorbeeld Depoo, een straat waar je kunt genieten van streetfood en toffe cafés. Direct naast Depoo ligt de creatieve wijk Telliskivi. Hier stond ooit een electriciteitsfabriek, maar deze is omgetoverd tot een hippe wijk met designwinkels, fotogalerijen, restaurants en popup-shops. Liefhebbers van streetart kunnen hier tevens genieten van enkele prachtige kunstwerken.

Niet veel mensen bezoeken Kopli. Zonde, want deze wijk heeft zeker zijn charme

Kopli, ontontdekte parel?

Nog niet zo lang geleden stond de wijk Kopli bekend als een gevaarlijke wijk waar je vooral niet moest komen. In de jaren ‘30 was Kopli nog één van de mooiste wijken en de thuisbasis van de Technische Universiteit en de grote scheepsreparatiefabriek. Docenten van de universiteit en werknemers van de fabriek woonden in deze wijk. Tijdens het Sovjettijdperk raakte de wijk in verval en was er veel criminaliteit. Nog altijd heeft de wijk te kampen met een slechte reputatie. Leegstaande huizen en gebouwen werden in brand gestoken en er was veel drugscriminaliteit. Ideaal voor urban exploring, hoewel er tegenwoordig weinig verlaten gebouwen te bezoeken zijn, want Kopli begint langzaam weer op te krabbelen. Er worden nieuwe huizen gebouwd en oude leegstaande fabrieken zijn omgetoverd tot hippe cafés, restaurants en winkeltjes. Het begint weer te bruisen in dit deel van Tallinn, al zal het nog even duren alvorens toeristen dit deel van de stad ook zullen bewonderen. Het historisch erfgoed en de industriële cultuur maken deze wijk in ieder geval een interessante bestemming om eens te bezoeken.

Eten en drinken in Tallinn

's Avonds kun je lekker uit eten in de stad
Koffie en taart bij Maiasmokk

Lekker eten in Tallinn

In Tallinn vind je een hoop goede en leuke restaurants waar je heerlijk kunt eten. Er zijn restaurants in verschillende prijsklassen, dus je kunt redelijk goedkoop eten, maar ook zeer luxe dineren. Het beste restaurant van Tallinn vond ik Rataskaevu 16, vernoemd naar de straatnaam. Op de kaart vind je enkele heerlijke gerechten zoals varkenswang of gestoofde eland. Proef ook zeker eens het huisgemaakt brood. Het is verstandig om een tafel vooraf te reserveren, want het restaurant is behoorlijk populair. Net buiten het centrum vind je Restaurant Moon, waar vooral met lokale producten wordt gekookt. Dit restaurant behoort al enkele jaren tot de Top 50 van de beste restaurants van Estland. Misschien niet typisch Ests, maar voor heerlijke burgers en andere barbecuegerechten kun je terecht bij One Sixty Smokehouse. Dit restaurant is gevestigd in de buurt van Depoo waar je kunt genieten van Streetfood. F-Hoone, in de wijk Telliskivi, is een aanrader om te lunchen. Voor een stuk taart met een bakje koffie kan ik Maiasmokk aanraden, het oudste café van Tallinn.

In Tallinn kun je op meerdere plekken genieten van goede speciaalbiertjes

Biertjes drinken in Tallinn

Wist je al dat in Estland heerlijke biertjes worden gebrouwen? Põhjala is het meest bekende biermerk van het land en wordt gebrouwen in Tallinn. Een bezoek aan de brouwerij en Tap Room is dan ook een must voor iedere liefhebber van bier. In dit moderne en gezellige biercafé kun je genieten van de heerlijke biertjes van Põhjala. Mijn tip; bestel het proefplankje met de vatgerijpte bieren. Naast de brouwerij vind je in de stad ook talloze leuke biercafés waar je kunt genieten van craft beer. Mijn favoriete plekken waren onder andere Koht, Uba ja Humal, TapTap, Põhja Konn en Põhja öökull. Verder heb je ook nog de bekendere cafés zoals BrewDogg en Mikkeler Tallinn Viru. Jammer genoeg was Vaat Brewery tijdens mijn trip gesloten.

Het openbaar vervoer is perfect geregeld in Tallinn

Gebruik van openbaar vervoer

Het historische centrum van Tallinn kun je gemakkelijk te voet verkennen. Vanuit het centrum kun je gemakkelijk naar de omliggende wijken. Vind je het toch allemaal net iets te veel lopen? In de stad vind je vrijwel overal een elektrische step. Met de app Bolt kun je deze steps gemakkelijk huren en bereik je je volgende bestemming in no-time. Daarnaast is het openbaar vervoer perfect geregeld in Tallinn. Je kunt eenvoudig met de tram of bus naar je volgende bestemming. Met de Tallinn Card is het openbaar vervoer zelfs gratis, maar ook zonder deze kaart kost het openbaar vervoer niet veel. Met je bankpas kun je eenvoudig vooraan de trein of tram betalen.

Overnachten in Tallinn

In Tallinn vind je verschillende accommodaties in verschillende prijscategorieën. Omdat het centrum niet heel groot is en je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen, maakt het in principe niet veel uit waar je overnacht. Zelf heb ik overnacht aan de rand van het historische centrum bij het Metropol Hotel. Hieronder staan nog enkele andere opties:

Bekijk meer hotels

Hoe bereik je Tallinn?

Vanuit Amsterdam Schiphol kun je dagelijks naar Tallinn vliegen. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur. Houd er rekening mee dat het een uur later is in Estland! Vanuit het vliegveld van Tallinn kun je met de bus of metro gemakkelijk naar het centrum van de stad afreizen.

Een stedentrip Tallinn zal je niet teleurstellingen

Is Tallinn de moeite waard voor een stedentrip?

Jazeker! Tallinn is een ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip. Ik ben zo’n 4,5 dag in Tallinn geweest. Dit was perfect om de stad te leren kennen. De eerste 1,5 dag heb ik te voet het historische centrum ontdekt en heb ik de aangrenzende wijken bezocht die je te voet kunt bereiken. Vervolgens heb ik twee dagen goed gebruik gemaakt van de Tallinn Card en heb ik musea en kerken bezocht en met het openbaar vervoer naar de wijken gereisd die iets verder gelegen zijn. Het plan was om vanuit Tallinn nog een dagje naar Helsinki af te reizen, maar ik heb ik uiteindelijk toch voor gekozen om de wijk Kopli en het Kadriorg park te bezoeken. Hoewel ik nog lang niet alles heb ontdekt, heb ik behoorlijk veel van de stad gezien.

Tallinn leent zich perfect voor een stedentrip. Omdat de stad niet heel groot is, kun je al een groot deel te voet verkennen. Het historische centrum is misschien wat toeristisch, maar is ontzettend mooi waarbij je echt een tijdreis maakt. Het contrast met de aangrenzende wijken is groot, maar dat maakt de stad zo gevarieerd. Zelf vond ik de alternatieve wijken op de voormalige industrieterreinen heel tof om te bezoeken en ook de wijk Kopli heeft mij verrast.

Ik ben in de maand september afgereisd naar Tallinn. Er waren nog altijd flink wat toeristen onderweg, maar het viel qua drukte behoorlijk mee. Het weer was perfect, misschien was ik zelf wat te warm gekleed met een trui en jas. Houd er rekening mee dat het tijdens de wintermaanden behoorlijk koud kan worden.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!