Stedentrip Hull - Old Town
Engeland

Stedentrip Hull, een culturele stad met een rauw randje

Aan welke stad denken jullie bij een stedentrip in Engeland? Misschien Londen, Manchtester, Liverpool of Newcastle? Hull zal waarschijnlijk niet de eerste stad zijn die in je opkomt. Voor veel mensen is het zelfs nog een totaal onbekende bestemming. Een bestemming met geen al te beste reputatie, maar is dit wel terecht? Afgelopen maand werd ik uitgenodigd om kennis te maken met deze stad. Een stedentrip Hull maak je gemakkelijk met de ferry vanuit Europoort of Zeebrugge. In twee dagen tijd heb ik een beeld kunnen krijgen van deze havenstad in Noord-Engeland.

Een stedentrip Hull zal niet als eerste in je opkomen als je naar Engeland gaat. Toch heeft deze havenstad veel te bieden. Wat mij betreft een ideale bestemming voor een mannenweekend.

Geschiedenis van Hull

De stad begon als een kleine nederzetting onder de naam Wyke waar al sinds 13.000 jaar mensen woonden. Het gebied was aantrekkelijk voor mensen omdat het toegang gaf tot een welvarend achterland en er waren bevaarbare rivieren. Door de distributie van wol van een cisterciënzer klooster kwam er een noodzaak om een haven te hebben. Koning Eduard I liet daarom een nieuwe stad bouwen in 1299 onder de naam King’s Town upon Hull, oftewel Kingston upon Hull. De haven werd in de middeleeuwen belangrijk. Kooplieden konden handelen met Noord-Duitsland, Nederland en de Baltische streek en werd onderdeel van de Hanze. Tussen de 16e en 17e eeuw kende de stad een bloeiperiode. De meeste gebouwen stammen dan ook uit deze periode.

In de 19e eeuw vaarden duizenden emigranten eerst naar Hull alvorens ze verder reisden naar Noord-Amerika. Het aantal inwoners kon hierdoor stijgen en ook de scheepvaart nam toe. Zo kon de haven uitgroeien tot de belangrijkste haven van de oostkust van Engeland. En toen kwam de tweede Wereldoorlog. Na Londen was Hull de zwaarst gebombardeerde Britse stad. Met name de bombardementen van 1941 waren verwoestend. Na de oorlog begon men aan de wederopbouw, maar de oorlog had zijn sporen achter gelaten.

Stedentrip Hull - Old Town
Hull was één van de belangrijkste havensteden van Engeland

Van slechte reputatie tot Culturele Hoofdstad van de UK

Nog niet zo lang geleden stond Hull bekend als een stad waar je juist niet moest zijn. De stad had een slechte reputatie, er was veel armoede en werkloosheid. Hull stond zelfs bovenaan de ‘Crap Map’, een lijst van steden die je beter kunt vermijden. Het zorgde niet bepaald voor een toestroom van toeristen.

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de stad. Delen van het centrum zijn opgeknapt, oude gebouwen zijn omgetoverd tot hippe en creatieve locaties en er werden prestigieuze projecten gestart zoals The Deep. Nog altijd is men druk bezig om de stad verder op te knappen. Toen Liverpool in 2008 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa besloten de Britten om zelf ook om de vier jaar een de UK City of Culture toe te wijzen. Hull stelde zich kandidaat met de slogan ‘coming out of the shadows’ en in 2017 werd de stad verkozen tot UK City of Culture. Dit zorgde voor een enorme boost voor de stad en haar inwoners. Jonge ondernemers worden gestimuleerd om onafhankelijke winkeltjes te starten op de meest inspirerende locaties. Daarnaast zorgt het ervoor dat er anders naar de stad gekeken wordt. Er moet nog veel werk worden verzet, maar Hull is op de goede weg.

Hoogtepunten van Hull

Is een stedentrip Hull de moeite waard? Je kunt je zeker enkele dagen vermaken in deze stad. Er zijn voldoende bezienswaardigheden verschillende musea en talloze leuke restaurantjes en pubs.

Het historische centrum

Het grootste voordeel van het historische centrum is dat het compact is. Alles ligt op loopafstand zodat je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid kunt lopen. De meest populaire bezienswaardigheid is Hull Minster. Het is geen kathedraal, maar de grootste parochiekerk van Engeland. Hier begon in 1642 de Engelse Burgeroorlog omdat King Charles I niet door de toegangspoort van de stad mocht. Jammer genoeg is de Hull Minster gesloten tijdens mijn bezoek, maar ook de buitenzijde is al indrukwekkend.

Stedentrip Hull - Hull Minster
Stedentrip Hull - Hull Minster
Hull Minster, helaas gesloten tijdens mijn bezoek aan Hull

Wandel langs huizen met een Nederlands karakter en door de sfeervolle straatjes met kinderkoppen. Niet voor niets is de stad het decor geweest van enkele TV series. Her en der zie je nog die typische Engelse telefooncellen. Ze zijn niet rood zoals je wellicht gewend bent, maar hebben een crèmekleurige kleur. Dit is uniek in Engeland, want alleen in Hull wordt de telefonie niet door de British Telecom geregeld. Loop verder eens door de Paragon Arcade en Hepworth’s Arcade, twee klassieke arcades met leuke kleine winkeltjes van lokale ondernemers.

Stedentrip Hull - Paragon Arcade
Stedentrip Hull - Hepworth's arcade
Paragon Arcade en Hepworth’s Arcade

Het hart van het centrum is het Queen Victoria Square. Midden op dit plein staat het beeld van de Britse Monarch. Bizar genoeg staat het beeld bovenop een openbaar toilet. Rondom het plein vind je enkele prachtige gebouwen. Hier zie je onder meer het iconische The Punch Hotel met een populaire pub. Een ander opvallend gebouw is het City Hall dat in barok-stijl is ontworpen door Joseph Hirst. Gek genoeg is het geen stadhuis, maar een concertzaal. Het Maritime Museum is helaas voorlopig gesloten wegens een verbouwing.

Stedentrip Hull - The Punch Hotel
Het historische centrum staat vol met prachtige panden
Stedentrip Hull - Queen Victoria Square
Stedentrip Hull - Queen Victoria Square
Rondom Queen Victoria Square
Stedentrip Hull - Beverley Gate
Delen van de oude stadsmuur
Stedentrip Hull - Telefooncel
Stedentrip Hull - Old Town
Een kleine sfeerimpressie van het historische centrum

Tegenwoordig is de stad een stuk minder maritiem. De havens die aan de stadsrand lagen zijn verplaatst of drooggelegd. In de Humber Dock Marine liggen tegenwoordig de kleinere schepen en de Spurn Lightship. Dit schip is tegenwoordig een museum maar heeft 50 jaar lang andere boten veilig door de onstuimige Humber rivier geleid. De oude panden rondom de havens zijn bewaard gebleven en hebben een nieuwe bestemming gekregen zoals bij de Fruit Market rondom Humber Street. Vroeger werd hier fruit verkocht maar tegenwoordig ontmoeten hier historie en creativiteit elkaar. Je vindt er leuke winkeltjes, restaurants en pubs.

Stedentrip Hull - Old Town
Stedentrip Hull - Fruit Market
Stedentrip Hull - Hull Marina
Rondom de Fruit Market bij Humber Street

Musea

Niet ver van de Fruit Market ligt The Deep, een populaire attractie voor jong en oud. Om de stad weer op de kaart te zetten werd dit zeemuseum gebouwd. En dat is goed gelukt, want het werd zelfs genomineerd voor de prijs van ‘s wereld beste attractie. Je kunt hier ruim 3500 soorten vissen bewonderen, maar ook pinguïns, koraal, tropische kikkers en andere waterdieren. Gedurende een wandeling door The Deep kun je meer over de dieren en de oceaan ervaren door interactieve en audiovisuele presentaties.

Over musea gesproken, Hull telt behoorlijk wat interessante musea. De meeste hiervan kun je gratis bezoeken. Er is zelfs een Museum Quarter waar je verschillende musea naast elkaar vindt. Ontdek de geschiedenis van de keltische nederzetting en een reconstructie van de mammoet in het Hull & East Riding Museum, bekijk de geschiedenis van de voertuigen in het Streetlife Museum of bezoek het 18e eeuwse geboortehuis van William Wilberforce. In het Ferens Art Gallery kun je een collectie aan schilderijen en beelden bekijken. Helaas gesloten tijdens mijn bezoek aan Hull was het Maritime Museum dat meer vertelt over de maritieme geschiedenis van de stad.

Stedentrip Hull - The Deep
The Deep is een attractie voor jong en oud
Stedentrip Hull - Ferens Art Gallery
Stedentrip Hull - Hull & East Riding Museum
Je kunt gratis musea bezoeken in Hull

Wandelingen

Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Ga op pad met een een stadsgids die je alles kan vertellen over de stad en haar gebouwen. Paul Schofield van Tourhull vertelt op een grappige en iconische wijze meer over de stad en zit vol met leuke feitjes. Natuurlijk kun je de stad ook op eigen houtje verkennen dankzij de Fish Trail, Blue Plaque Trail of Ale Trail. Door de gehele stad vind je verschillende vissen op de grond die een route vormen langs alle bezienswaardigheden van de stad. Ben je liefhebber van street art? Maak een wandeling langs Bankside Gallery waar je meer dan 1000 kunstwerken kunt bewonderen. Deze loopt langs de oever van de rivier Hull naar het Wincolmlee Industry gebied.

Stedentrip Hull - Stadswandeling met Paul Schofield
Stedentrip Hull - Fish Trail
Maak een wandeling met Paul Schofield van Tourhull of wandel zelf de Hull Fish Trail

Eten en drinken

Er zijn voldoende leuke plekken om te eten in Hull. Wat je echter absoluut niet mag overslaan in de Trinity Market. Dit is een kleine foodhall met verschillende kraampjes waar je allerlei lekkers kunt halen. van Italiaans tot Aziatisch of Grieks of haal chocolade bij Cocao Chocolatier en drink een speciaalbiertje bij de kleinste brouwerij van Hull. Op sommige dagen is er live muziek en er vinden ook bierfestivals en vlooienmarkten plaats.

Engeland staat natuurlijk bekend om zijn pubs en deze vind je volop in Hull. Er zijn een aantal pubs die een bezoek waard zijn, zelfs als je niet van Engels bier houdt. The Lion & Key, WM Hawkes, Taphouse en Atom Brewing Co zijn enkele pubs die ik kan aanraden. Binnenkort publiceer ik een artikel over de leukste pubs in Hull.

Stedentrip Hull - Leuke pubs in Hull
Stedentrip Hull - Leuke pubs in Hull
Hull barst van gezellige pubs
Stedentrip Hull - Lekker eten
Lekker eten in Hull
Stedentrip Hull - Trinity Market
Stedentrip Hull - Trinity Market
Sla zeker de Trinity Market niet over, een soort overdekte foodhall

Ideale bestemming voor een stedentrip of een mannenweekend

Hoewel twee dagen eigenlijk te kort zijn om alle hoogtepunten van Hull te ontdekken, heb ik een goed beeld kunnen krijgen van deze stad. Hull is een culturele stad met een rauw randje waar je je goed kunt vermaken. Het historisch centrum heeft leuke straatjes en prachtige gebouwen. Op cultureel gebied kun je je goed vermaken en in en rondom de stad zijn enkele leuke trails die je kunt wandelen. Zo bezocht ik onder meer ook één van de laatste theatervoorstellingen van Agatha Christie’s Moustrap bij het Hull New Theatre.

Ben je op zoek naar een bijzondere bestemming met je vrienden? Denk dan eens aan een stedentrip Hull. Je kunt bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van Hull City AFC bijwonen. De stad telt daarnaast twee verschillende rugbyploegen. Een derby bijwonen moet een bijzondere ervaring zijn. Er zijn talloze pubs waar je een biertje kunt drinken en ‘s avonds kun je er goed op stap. En hoe leuk is het als je met je vrienden je eigen gin kan destilleren bij Hotham’s Gin School and Distillery? Ik denk dat dat Hull een leuke bestemming is voor een mannenweekend.

Stedentrip Hull - Hotham’s Gin School and Distillery
Stedentrip Hull - Hotham’s Gin School and Distillery
Je eigen gin maken bij Hotham’s Gin School and Distillery

Praktische informatie

Hoe kom je er?

Hull is eenvoudig te bereiken met de ferry. P&O Ferries heeft dagelijkse overtochten van Europoort (Nederland) en Zeebrugge (België). Zelf reisde ik vanaf Europoort, nabij Rotterdam. De boot vertrekt om 21.00 en om 7.30 de volgende dag kwam ik aan in de haven van Hull. Bij de nachtovertochten krijg je een standaard binnenhut waar 2 tot 5 slaapplaatsen, douche, toilet, handdoek en linnengoed bij ingegrepen is. Voor meer privacy en comfort kun je kiezen voor een Premier Hut of een Clubhut. Aan boord is er entertainment en kun je dineren en ontbijten.

Overnachten in Hull

Ik sliep tijdens mijn bezoek bij Double Tree Hilton, niet ver van het station van Hull. Dit hotel wordt voornamelijk door zakenmensen gebruikt, maar heeft ruime kamer met een grote badkamer. Het hotel heeft een restaurant van de top-chef Marco Pierre White, een goed ontbijtbuffet en zelfs een rooftop bar. Bij het inchecken krijg je de bekende ‘DoubleTree Cookie’, een leuke binnenkomer.

Stedentrip Hull - P&O Ferries
Stedentrip Hull - P&O Ferries
Stedentrip Hull - P&O Ferries
Vanuit Rotterdam ging ik met de ferry naar Hull (en terug)

Disclaimer: Mijn persreis naar Hull is tot stand gekomen in samenwerking met Baltus Communications en Visit Hull. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest in mijn persoonlijke mening.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie