Stedentrip Karlsbad - Uitzicht vanaf Jeleni Skok
Tsjechië
Stedent(r)ips

Stedentrip Karlsbad

Afgelopen jaar deed mijn vriendin mee met een fotowedstrijd en haar foto werd gekozen als winnaar. De prijs die zij won was een voucher voor twee nachten in het Vienna House Dvořák in Karlsbad, Tsjechië. In maart besloten we om onze voucher te verzilveren en in een lang weekend onder andere Karlsbad te bezoeken. Wat kun je zien, doen en verwachten tijdens een stedentrip Karlsbad? Wij zochten het voor je uit.

Stedentrip Karlsbad - Markt Colonnade
Karlovy Vary is één van de 37 kuuroorden van Tsjechië

Een stukje informatie en geschiedenis

Karlsbad, of Karlovy Vary in het Tsjechisch, ligt aan de voet van het Ertsgebergte waar zich vulkanisch gesteente heeft ontwikkeld. In de omgeving van de stad zijn ruim 60 bronnen te vinden met een geneeskrachtig zout- en zwavelhoudend water. Sinds de 14e eeuw ontdekte de Boheemse vorst Karel IV de bronnen en de heilzame werking van het water, nadat hij op hertenjacht was. Nadat in 1764 dokter Becher het water onderzocht middels wetenschappelijke chemische analyses, ontwikkelde hij een kuurprogramma. Mensen moesten van het water drinken, baden nemen en veel wandelen in de frisse buitenlucht.

Karlsbad kreeg internationale bekendheid in de 18e en 19e eeuw. Onder andere Goethe, Beethoven, Brahms, Tolstoi, Tsaar Peter de Grote, keizerin Maria Theresia van Oostenrijk en Karl Marx bezochten de stad. Door de vele bezoeken van beroemdheden werden meerdere zomerhuizen en kuurhotels gebouwd en kreeg de stad wandelpromenades.

Heilzaam water en waterbronnen

Karlsbad is één van de 37 kuuroorden die Tsjechië rijk is. De stad bevat 12 warme waterbronnen, variërend van 40 tot 73 graden. Omdat het Becher kuurprogramma nog altijd bestaat, drinken mensen rechtstreeks van de verschillende bronnen uit speciale drinkbekers die overal te koop zijn. Het water zou geneeskrachtig zijn en heilzaam zijn bij aandoeningen aan de spijsvertering, maar werkt ook om het immuunsysteem te stimuleren. Iedere bron heeft een andere samenstelling en temperatuur.

Stedentrip Karlsbad - Warmwaterbronnen
Stedentrip Karlsbad - Warmwaterbronnen
Stedentrip Karlsbad - Warmwaterbronnen
Warmwaterbronnen in de stad waar de mensen van kunnen drinken

(k)Urlaub machen

De meeste mensen die naar Karlsbad reizen, komen om hier te kuren. Duitsers noemen dit ook wel Kurlaub machen. Kuren is namelijk groots in Karlsbad. De meeste hotels zijn gericht op speciale behandelingen en gasten verblijven hier soms enkele weken zodat de behandelingen ook effect hebben. Er zijn hotels waar je kuurartsen kunt bezoeken die behandelingen voorschrijven. Bij aanvang van een kuur schrijft de arts voor van welke bronnen, hoeveel en op welke tijdstippen gedronken moet worden van het heilzame water. Daarnaast zijn er behandelingen zoals baden/hydrotherapie, massages, inhalaties, pakkingen, zuurstoftherapie en gymnastiek. Vaak bestaan de dagen dan ook uit het water drinken, ontbijten, een behandeling, wederom water drinken, lunchen, rusten, een behandeling nemen, water drinken, avondeten en tot rust komen.

Stedentrip Karlsbad - Fraai architectuur langs de Tepla
Veel mensen gaan naar Karlsbad om te kuren

Karlsbader Oplatky en Becherovka

Het eten in de hotels is met name gericht op de kuurbehandelingen. Dit betekent ook dat het eten dus speciaal wordt bereid. Gezond zal het vast en zeker zijn, maar veel smaak heeft het eten niet. Karlsbad is daarnaast een dure stad en is het niet goedkoop om uit eten te gaan. Toch zijn er plekken waar je heerlijk Tsjechisch kunt eten en de prijs niet al te hoog is. Ga bijvoorbeeld naar Becherplatz, wat tevens de Charles IV brouwerij is. Hier kun je tegen een goede prijs eten en daarnaast ook lokale biertjes drinken.

Maar Karlsbad staat bekend vanwege de likeurdrank Becherovka. Dit drankje wordt ook wel de ‘dertiende bron’ genoemd, naast de twaalf waterbronnen. In het Museum van Jan Becher kun je meer te weten komen over de productie van de meest populaire dranken van Tsjechië.

Ook kun je in de stad Karlsbader Oplatky eten. Dit zijn dunne, ronde zoete wafels in verschillende smaken zoals vanille, chocolade, framboos, eierlikeur en nog meer smaken. Ze zijn op iedere hoek van de straat te koop en je kunt op veel plekken een verse oblaten kopen.

Stedentrip Karlsbad - Karlsbader Oplatky
Karlsbader Oplatky
Stedentrip Karlsbad - Eten in het Becherplatz
Eten in Becherplatz; Tsjechisch, veel, lekker en een stuk goedkoper

Uitzichtpunten vanaf de Diana toren en Jeleni Skok

Ten zuiden van de Stara Louke, achter het Grand Hotel Pupp, is het station van de kabelbaan te vinden. Met de kabelbaan kun je de heuvel omhoog waar je op de top het Diana Viewpoint zult vinden. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Er zijn andere wandelpaden naar Jeleni Skok. Hier heb je een prachtig panorama over Karlsbad.

Stedentrip Karlsbad - Uitzicht vanaf de Diana toren
Uitzicht vanaf de Diana toren
Stedentrip Karlsbad - Uitzicht vanaf Jeleni Skok
Een blik op Karlsbad vanaf de heuvels
Stedentrip Karlsbad - Uitzicht vanaf Jeleni Skok
Op de heuvels zijn verschillende kiosken te vinden

Kleurrijke huizen en fraaie gebouwen

De promenades van de stad lopen langs de rivier Tepla. De waterbronnen zijn ondergebracht in prachtige colonnades, waarvan de Joeri Gagarin-colonnade de modernste is. Aan de markt is een andere colonnade te vinden, geheel gesneden uit hout. De Zítek colonnade, met een indrukwekkende zuilengang, biedt onderdak aan vier van de belangrijkste waterbronnen.

Er fraai staaltje architectuur is de orthodoxe kerk van St. Paulus en Petrus. Ook de barokke kerk van H. Maria Magdalena is een juweeltje.

Het eerste wat direct opvalt zodra je Karlsbad binnenrijdt zijn de fraaie, kleurrijke huizen en gebouwen die de stad rijk is. De meeste huizen stammen uit de 19e eeuw en hebben op de begane grond een winkel. De laatste jaren zijn veel van deze winkels in handen gekomen van Russen en zijn de prijzen van Karlsbad drastisch gestegen.

Stedentrip Karlsbad - Fraai architectuur langs de Tepla
De kleurrijke gevels van de 19e eeuwse huizen aan de Tepla
Stedentrip Karlsbad - Markt Colonnade
De Markt colonnade, gesneden uit hout
Stedentrip Karlsbad - Mill Colonnade
De Mill colonnade met de zuilengang
Stedentrip Karlsbad - Park Colonnade
Stedentrip Karlsbad - Park Colonnade
Park colonnade
Stedentrip Karlsbad - St. Paulus en Petrus
De opvallende St. Paulus en Petrus kerk
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie