Patagonië - Ushuaia
Argentinië
Stedent(r)ips

7x doen in Ushuaia

Het einde van de wereld. Het is de bijnaam van Ushuaia, dat in het zuiden van Argentinië ligt. De stad ligt namelijk zo’n 1000 kilometer van Antarctica af en is de meest zuidelijke stad van de wereld, al claimt Puerto Williams deze titel ook. Puerto Williams ligt inderdaad zuidelijker, maar telt minder dan 6000 inwoners en kan daarom in mijn ogen nauwelijks als een stad worden gezien. Veel reiziger komen hierheen om de boot te nemen naar Antarctica, maar ook Ushuaia heeft voldoende te bieden voor enkele dagen. In dit artikel geef ik je enkele opties wat je kunt doen in Ushuaia.

Ushuaia ligt in het zuiden van Argentinië en wordt beschouwd als de meest zuidelijke stad ter wereld.

Plan je reis naar Patagonië

Patagonië - Ushuaia
Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld

Breng een bezoek aan Parque Nacional Tierra del Fuego

Ten zuidwesten van Ushuaia ligt het Parque Nacional Tierra del Fuego. Dit gebied is 63.000 hectare groot en is het meest zuidelijke natuurpark ter wereld. De bekende Pan American Highway, die in Alaska begint, eindigt in dit park. Aan het einde van deze weg staat een bord. In het Parque Nacional Tierra del Fuego kun je bergen beklimmen, kajakken en vissen. Maar bovenaf kun je er prachtige wandelingen maken.

De mooiste wandeling is de Senda Hito XXIV, een steile en moeilijke trail de bergen in, maar eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht. Iets gemakkelijker is de Senda Costera trail. Deze trail loopt langs de kustlijn en door de bosrijke omgeving. Andere trails die je hier kunt lopen zijn de Senda Palestra, Laguna Negra en Senda Pampa Alta.

Boek hier een tour door het Parque Nacional Tierra del Fuego

Mooiste reisfoto's 2018 - Tierra del Fuego
In het Parque Nacional Tierra del Fuego kun je enkele prachtige wandelingen maken
Patagonië - Parque Nacional Tierra del Fuego
Patagonië - Parque Nacional Tierra del Fuego
Geniet van het prachtige landschap en ga zeker ook naar einde van de Pan American Highway

Neem de trein naar het einde van de wereld

Maak een ritje met de trein naar het einde van de wereld. El Tren del fin del Mundo werd in 1909 aanlegd ten westen van Ushuaia om bouwmaterialen naar de gevangenen te brengen die aan het werk waren in het Parque Nacional Tierra del Fuego. Een treinritje is maar 7 kilometer en brengt bezoekers naar de ingang van het park. Veel toeristen stappen hier uit om te wandelen in het park, maar je kunt ook in de trein blijven zitten om terug naar het station te rijden. Misschien een beetje toeristisch, maar je kunt achteraf wel zeggen dat je de meest zuidelijke treinroute hebt gereden.

Boek tickets voor een treinritje naar het einde van de wereld

Patagonië - Tren del fin del Mundo
Een treinritje naar het einde van de wereld

Boottocht over het Beaglekanaal

Ushuaia is gelegen aan het Beaglekanaal. Het water is vernoemd naar het schip de Beagle, waar Charles Darwin ooit op zat. Het kanaal is 250 kilometer land en 5 kilometer breed op het smalste punt. Het is één van de belangrijkste water van van Zuid-Amerika en is ook de doorgang voor de enorme schepen die naar Antarctica varen. Een boottocht op het Beaglekanaal is zeker de moeite waard. Je vaart namelijk langs de beroemde vuurtoren en je zult heel wat dieren kunnen spotten op de kleine eilandjes in het water. Hier leven namelijk duizenden aalscholvers, maar ook enorme groepen zeeleeuwen. In de juiste periode kun je zelfs varen tussen de orka’s, dolfijnen en dwergvinvissen. Ben je vogelliefhebber? Neem dan zeker je verrekijker mee, want je zult onderweg behoorlijk wat unieke vogels zien.

Boek hier een Beaglekanaal boottocht

Zoek de beste vliegtickets

Patagonië - Beaglekanaal - Faro les Eclaireurs
Maak een trip met de boot over het Beaglekanaal
Patagonië - Beaglekanaal - Zeeleeuwen
Patagonië - Beaglekanaal - Aalscholvers
Zeeleeuwen en aalscholvers op de rotsen

Ga lunchen bij Ramos Generales

Voor een goede lunch of diner kan ik Ramos Generales ten zeerste aanraden. Zodra je binnenstapt zul je je al in een soort antiek museum wanen, want overal waar je kijkt zie je allerlei oude authentieke spullen. Allen dat is al een klein bezoekje waard. Je kunt hier heerlijk gerechten eten en ze hebben er lekkere gebakjes en broodjes en heerlijke vers geperste sapjes. De gerechten van de dag worden op een krijtbord geschreven en veranderen met enige regelmaat. Ze hebben ook lekkere biertje sop de kaart staan en als je wilt kun je zelfs een klein proefplankje bestellen.

Patagonië - Ushuaia - Ramos Generales
Heerlijk eten en een bierplankje bij Ramos Generales

Hiken in de omgeving

Ook buiten het Parque Nacional Tierra del Fuego zijn er genoeg mogelijkheden om te wandelen. Er zijn behoorlijk wat trails te vinden voor een prachtige dagwandeling die je op eigen houtje kunt regelen. Geniet van prachtige uitzichten, bergmeren of gletsjers.

Direct achter Ushuaia ligt de Martial Gletsjer. De hike is in totaal 7 kilometer en is vrij steil, maar je kunt hier genieten van een geweldig uitzicht over de stad en het Beagle Kanaal. Een andere gletsjer die je kunt bezoeken is de Glaciar Vinciguerra. Deze trail is een stuk langer (15 kilometer) en gaat door een bosrijke omgeving tot je de gletsjer bereikt.

Dan zijn er ook nog twee bergmeren die je kunt bezoeken. De trail naar de Laguna Esmeralda is vrij populair, is goed toegankelijk waarbij je door een prachtig landschap wandelt. Je wordt uiteindelijk beloont met een panoramisch uitzicht op het meer. Een andere, iets minder bekende trails, leidt naar de Laguna Turquesa.

Boek een dagtrekking naar Laguna Esmeralda

Patagonië - Laguna Esmeralda
Wij maakten de wandeling naar Laguna Esmeralda
Patagonië - Laguna Esmeralda
Patagonië - Laguna Esmeralda
Gedurende de wandeling loop je door een prachtig landschap

Pinguïns spotten op Isla Martillo

In Ushuaia kun je bij meerdere organisaties dagtrips organiseren naar Isla Martillo, een klein eilandje bij de historische ranch Estancia Harberton. Op het eiland leven onder meer de ezelspinguïn en magelhaenpinguïn en met een beetje geluk kun je ook de koningspinguïns hier tegenkomen. Je mag alleen het eiland op onder begeleiding van een gids en in totaal mag je maar een uur van de pinguïns genieten zodat de dieren ook voldoende rust hebben om te broeden. Een unieke mogelijkheid om op een kleine afstand van deze wonderbaarlijke vogels te staan!

Ook is een rondleiding door het museum van Estancia Harberton zeer interessant. Hier kun je de beenderen zien van overleden dieren die aangespoeld zijn in de omgeving. Je ziet hier de beenderen van pinguïns, zeeleeuwen en zelfs enorme walvissen. Een medewerker of vrijwilliger vertelt je graag meer over het project en de dieren.

Reserveer hier de boottocht naar Isla Martillo

Er is overigens maar één organisatie waarbij bezoekers daadwerkelijk over het eiland mogen lopen, dit is bij Pira Tours. Bij alle andere aanbieders kun je de pinguïns alleen van een afstandje bewonderen vanaf een boot. Je kunt kaartjes reserveren tegenover het Toerismebureau.

Patagonië - Isla Martillo
Op Isla Magdalena kun je drie verschillende pinguïnsoorten zien
Patagonië - Isla Martillo
Patagonië - Isla Martillo
Bekijk deze wondere wezen vanaf een klein afstandje

Boek een tour met de hondenslee

In de winterperiode kun je net buiten Ushuaia een leuke trip maken met de hondenslee. Bij Valle de Lobos kun je het gevoel ervaren van één van de oudste transportmiddelen. Zo kun je op een bijzondere manier kennis maken met de unieke natuur van het zuiden van Patagonië. Een rit met de hondenslee is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en de conditie hiervan.

Tip: goedkope(re) deals naar Antarctica

Je bent in Ushuaia dus zo’sm 1000 kilometer verwijdert van Antarctica. Ik kan natuurlijk begrijpen dat het dan gaat kriebelen om dit gebied een bezoek te brengen. De prijzen liegen er echter niet om, want voor enkele dagen betaal je enkele duizenden Euro’s per persoon. Dagelijks varen er boten naar Antarctica en agencies willen de boten natuurlijk helemaal vol hebben. Daarom zijn er af en toe scherpe aanbiedingen waarbij je voor zo’n €1500 of €2000 mee kunt. Wil je dus echt naar Antarctica, dan kun je het beste ter plekke de lokale reisorganisatie checken. Reken erop dat je zo’n drie dagen zeker weg bent.

7x doen in Ushuaia - Antarctica
Wil je naar Antarctica? Vraag lokale reisorganisaties of er goedkope deals zijn - bron: pxhere.com

Wil jij ook een Ushuaia tijdens een rondreis door Patagonië bezoeken? Bekijk dan de reisroute die wij hebben gemaakt in 2018.

Overnachten in Ushuaia

Wanneer je naar Ushuaia of Parque Nacional Tierra del Fuego gaat, zorg er dan voor dat je meerdere dagen blijft. Er valt immers voldoende te zien in en rondom deze zuidelijke stad. Ik zet een aantal hotels en accommodaties op een rijtje.

Bekijk meer hotels

Plan je reis naar Patagonië

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie