Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Argentinië

Doen in Tierra del Fuego Nationaal Park

Een bezoek aan Tierra del Fuego Nationaal Park (Parque Nacional Tierra del Fuego) mag niet op je lijstje ontbreken als je naar Patagonië afreist. Dit nationale park ligt in het zuiden van Argentinië en bestaat uit een fantastisch, gevarieerd landschap. Het is tevens de enige plek in heel Patagonië waar beukenbossen en altijdgroene planten bij de kust groeien. Ontdek het natuurpark door te wandelen, een treinrit naar het einde van de wereld en spot de verschillende diersoorten die hier leven. Je bereikt Tierra del Fuego Nationaal Park gemakkelijk vanuit Ushuaia.

Het meest zuidelijke natuurpark ter wereld

Tierra del Fuego Nationaal Park is het meest zuidelijke nationale park ter wereld. Het natuurgebied bestaat uit 630 km² ongerepte natuur en is gelegen op het archipel Tierra del Fuego, beter bekend als Vuurland. In 1960 werd het nationale park opgericht, dat grenst aan het Beaglekanaal en de grens met Chili. Ben je een liefhebber van natuur, dan ben je hier aan het juiste adres. Het landschap bestaat uit hoge en besneeuwde bergtoppen, gletsjers, watervallen, blauwe meertjes, loofbossen, baaien en is het leefgebied van talloze diersoorten.

Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door verschillende indianengroepen. De benaming Vuurland is afkomstig uit de vuren die de eerste westerse zeevaarders zagen toen ze dit gebied verkenden. Toen Europese kolonisten het land betraden in 1880, begonnen de problemen voor de indianen. Wapens en ziektes zorgden ervoor dat de indianen populatie bijna volledig uitstierf. Er zijn slechts nog enkele ruïnes over die herinneren aan de oorspronkelijke bewoners van Tierra del Fuego

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Parque Nacional Tierra del Fuego, het meest zuidelijke nationale park ter wereld

Zoek de beste vliegtickets

De trein naar het einde van de wereld

Vanwege de geïsoleerde ligging werd er in Ushuaia een strafkolonie opgericht. Hiermee wilde Argentinië het gebied bevolken om te voorkomen dat Chili het gebied kon opeisen. In 1884 arriveerden de eerste gevangenen in Ushuaia. De gevangenen moesten onder barre omstandigheden werken in het landschap. Ze moesten vooral bomen kappen die gebruikt konden worden voor de bouw van de stad. Ontsnappen had geen zin, want de gevangenen konden nergens heen en de omstandigheden konden ook fataal zijn. Aan het begin van de 20e eeuw legden de gevangenen een spoorlijn aan om goederen en gevangenen naar het gebied te kunnen vervoeren. De spoorlijn werd diverse malen verlengd om andere bossen te kunnen bereiken voor de houtkap. In 1947 werd de gevangenis gesloten en werd de spoorlijn overbodig. Het duurde tot 1994 tot de spoorlijn werd hersteld om dienst te doen als een toeristische attractie in Tierra del Fuego Nationaal Park.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tren del Fin del Mundo
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
De meeste mensen stappen bij het eindstation uit om het park te voet verder te verkennen

Tegenwoordig staat de lijn bekend als ‘El Tren del Fin del Mundo’, de trein naar het einde van de wereld. Tijdens een rit van 7 kilometer rijd je door het gebied waar de gevangenen vroeger het hout moesten kappen. Onderweg krijg je informatie over de geschiedenis en de flora en fauna van Tierra del Fuego. Veel toeristen stappen aan het eindpunt uit om het nationaal park te bezoeken, maar het is mogelijk om te blijven zitten en terug te keren naar de ingang van het park.

Boek deze activiteit.

Patagonië - Tren del fin del Mundo
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tijdens de rit krijg je meer informatie over de geschiedenis van het natuurpark

Het meest zuidelijke postkantoor ter wereld

Vroeger, in het tijdperk zonder internet en mobiele telefoons, was het de normaalste zaak van de wereld dat je een ansichtkaart naar het thuisfront stuurde. Zelfs in Tierra del Fuego Nationaal Park is een postkantoor aanwezig, de meest zuidelijke ter wereld. Reizende zeelieden konden hier het thuisfront op de hoogte brengen. Tegenwoordig is het postkantoor een toeristische attractie. Bezoekers van over de gehele wereld komen hierheen om hun paspoort af te stempelen en een kaart naar huis te sturen. Houd er wel rekening mee dat het even duurt alvorens de kaart op de eindbestemming arriveert.

Wandelen in Tierra del Fuego Nationaal Park

De beste manier om de natuur en het landschap van Tierra del Fuego Nationaal Park te ontdekken is door te wandelen. Er zijn tal van wandelpaden te vinden in het park en enkele mooie routes die je kunt lopen. Sommige zijn uitdagend, sommige zijn uiterst gemakkelijk en kort. Het is mogelijk om tijdens een dag een aantal wandelingen te combineren.

Laguna del Caminante (25 kilometer) – Dit is de meest uitdagende wandeling van Tierra del Fuego National Park. Vanaf Valle de Andorra wandel je in 25 kilometer door bergachtig gebied naar de Cañadon de la Oveja. In de buurt van de Laguna del Caminante kun je kamperen.

Senda Pampa Alta (4,7 kilometer) – Het eerste wandelpad in het nationaal park. Deze trail loopt naar een berg vanwaar je uitzicht hebt op het Beaglekanaal en de vallei van de Pipo rivier.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Trek je wandelschoenen aan en verken Tierra del Fuego Nationaal Park te voet

Senda Costera (8 kilometer) – Deze trail loopt langs de kustlijn en behoort tot één van de mooiste wandelroutes van het park. Onderweg wandel je langs baaien en kleine stranden en heb je een fantastisch zicht op het Beaglekanaal.

Senda Hito XXIV (3,5 kilometer) – Achter het Alakush bezoekerscentrum start deze route die richting de grens van Chili loopt. Je wandelt dezelfde route weer terug.

Cerro Guanaco (6 kilometer) – De Cerro Guanaco loopt nog een stukje verder dan de Senda Hito XXIV, maar gaat bergop. Omdat deze trail wat uitdagender is, moet je je vooraf registreren bij de parkwachters. Op mooie dagen heb je een geweldig uitzicht vanaf de berg.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Dit zul je zien wanneer je de Senda Costera wandelt

Cascada Río Pipo (900 meter) – Tijdens een korte wandeling langs de Pipo rivier wandel je naar een waterval.

Cruce Ruta 3 (1,3 kilometer) – Een korte wandelroute door bosrijke omgeving.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Wandel naar een platform bij de waterval van de Río Pipo

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Paseo de la Isla (600 meter) – Tijdens deze korte route wandel je langs de rivieren Lapataia en Ovanda en heb je kans om een aantal watervogels te spotten.

Laguna Negra (950 meter) – Dit pad loopt langs een zwart meer. Via informatieborden kun je lezen hoe mossen ervoor zorgen dat dit water zwart wordt.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Je kunt meerdere wandelingen combineren

Mirador Lapataia (1 kilometer) – Een korte wandeling naar een uitkijkplatform. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op de baai van Lapataia.

Del Turbal (2 kilometer) – Dit pad loopt door de bossen en vormt een verbinding tussen Mirador Lapataia en Castorera.

Castorera (400 meter) – Met een beetje geluk kun je tijdens deze korte wandeling bevers in actie zien. Dus kijk goed naar de bomen en het water.

Senda de la Baliza (1,5 kilometer) – Dit pad gaat naar het eindpunt van het nationaal park. Hier staat het bord dat het eindpunt van de Pan-American Highway aangeeft.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Het uitzicht op de baai van Lapataia
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Je wandelt langs baaien, stranden of door bossen

Wildlife

Tierra del Fuego Nationaal Park is het leefgebied van veel verschillende soorten dieren. Patagonische vossen, de muskusrat en de bedreigde zuidelijke rivierotter komt in het natuurpark voor. Daarnaast zijn er ruim 50 verschillende vogelsoorten geregistreerd, waaronder de Magelhaense specht, Andescondor, roodkraaggors, witkeelboomjager. Je hebt een beetje geluk nodig om deze exemplaren te kunnen spotten. Grote kans dat je bij het water in ieder geval de Magelhaengans, albatros en verschillende eendsoorten zult zien.

Maar niet ieder dier hoort eigenlijk in het gebied thuis. Er zijn bevers, konijnen en vossen uitgezet om de natuur een handje te helpen, maar in plaats daarvan richten deze dieren juist heel veel schade aan. Er zijn 50 bevers uit Canada uitgezet, maar tegenwoordig vernietigen zo’n 200.000 bevers het landschap en hebben ze geen natuurlijke vijanden. Op sommige plekken is de schade die de bevers veroorzaken goed te zien.

Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Rondom het water zul je heel wat vogels spotten
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Geniet van de gevarieerde natuur in het meest zuidelijk nationaal park ter wereld

Overnachten in Tierra del Fuego National Park

Kamperen in het nationaal park is mogelijk en is geheel gratis. Er zijn kampeerplekken bij Pipo rivier, Ensenade en Laguna Varde. Tussen november en april zijn er chemische toiletten aanwezig. Bij Laguna del Caminante is er nog een campsite aanwezig, maar hier zijn helemaal geen voorzieningen en dien je je vooraf te registreren. Als je geen tent bij hebt, kun je het beste overnachten in Ushuaia.

Overnachten in Ushuaia

Wanneer je naar Ushuaia of Parque Nacional Tierra del Fuego gaat, zorg er dan voor dat je meerdere dagen blijft. Er valt immers voldoende te zien in en rondom deze zuidelijke stad. Ik zet een aantal hotels en accommodaties op een rijtje.

Bekijk meer hotels

Hoe kom je er?

Tierra del Fuego National Park ligt zo’n 12 kilometer ten westen van Ushuaia en is bereikbaar via de Ruta 3. Met een huurauto ben je natuurlijk het meest flexibel. Je kunt met je huurauto door het park rijden. Een andere optie is om vanuit Ushuaia met de taxi of de shuttle te gaan. Ga je met de taxi, zorg er dan voor dat je met de chauffeur de terugreis regelt. In Ushuaia vertrekken ook meerdere shuttles naar het natuurgebied. Dit is uiteraard de goedkoopste optie. De eerste shuttle vertrekt om 9.00. In het park zijn er meerdere haltes waar de shuttles stoppen en waar je kunt uit- en instappen. Kijk goed naar de vertrektijden om ervoor te zorgen dat je op tijd het park weer verlaat.

Praktische informatie

  • Je kunt Tierra del Fuego National Park het gehele jaar bezoeken.
  • De openingstijden zijn van 8.00 tot 20.00 a 21.00.
  • Entree kost circa €26,- per persoon (prijzen 2022). In de wintermaanden mei tot en met september hoef je geen entree te betalen.
  • Bij het Alakush bezoekerscentrum kun je eten en drinken kopen, maar het beste is om zelf iets mee te nemen.
  • Het is niet toegestaan om honden mee te nemen.
  • Maximale snelheid in het park is 40 km/h.
  • Trek goede wandelschoenen aan en hou rekening mee dat de weersomstandigheden snel kunnen veranderen.
  • Het kan zijn dat sommige trails niet toegankelijk zijn en dat kampeerplaatsen gesloten zijn.
Tierra del Fuego Nationaal Park - Argentinië
Bahia Lapataia is het eindpunt (of startpunt van de Pan-American Highway)
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!