Wildlife in Patagonië - Zuidelijke zeeolifant
Argentinië Chili

Wildlife in Patagonië

Patagonië is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Het landschap bestaat uit fantastische bergtoppen, unieke gletsjers en ijsvelden, groene bossen, vulkanische landschappen, eindeloze steppen, meren en rivieren. In dit unieke en veelzijdige landschap leven meer dan 500 soorten dieren. Tijdens onze reis door Patagonië konden we een groot deel van deze bijzondere dieren spotten. Mijn zus en haar man waren gelijktijdig met ons op reis in Argentinië en Chili en zagen ook nog een aantal dieren. In dit artikel een greep van de wildlife in Patagonië die je kunt spotten.

Guanaco

De meest geziene bewoners van Patagonië zijn de guanaco’s. Deze dieren zijn de grootste landzoogdieren van Zuid-Amerika en hebben veel weg van lama’s en leven van hooglanden tot woestijnen, graslanden en langs de kust. Met name in Tierra del Fuego (Vuurland) komen ze voor in flinke hoeveelheden. Maar liefst 60% van de guanaco’s van Chili leeft in het Parque Karukinka. In dit desolaat gebied hebben we enkele dagen verbleven en wandelingen gemaakt. Hier kwamen we met enige regelmaat de schuwe, maar nieuwsgierige guanaco’s tegen. Wanneer er gevaar dreigt, waarschuwen ze hun soortgenoten met een vreemd soort geluid. Zodra we te dichtbij kwamen renden ze weg om enkele meters verder weer om te draaien en ons scherp in de gaten te houden. Op verschillende gebieden zagen we enorme hopen uitwerpselen van de guanaco’s. De mannetjes bakenen hun territorium af door grote hopen uitwerpselen op strategische plekken. Groepjes guanaco’s bestaan uit vrouwtjes en één hengst. Het zijn grappige dieren en grote kans dat je ze zult zien tijdens je reis.

Gespotte dieren: Guanaco
Gespotte dieren: Guanaco
Gespotte dieren: Guanaco
Ongetwijfeld zul je guanaco's zien tijdens je reis door Patagonië

Pinguïns

Als je pinguïns wil bewonderen, dan ben je in Patagonië aan het juiste adres. Hier leven namelijk vijf verschillende pinguïnsoorten: de Magelhaenpinguïn, Koningspinguïn, Ezelspinguïn, Humboldtpinguïn en Macaronipinguïn. Drie van deze soorten hebben we tijdens onze reis kunnen zien.

De grootste pinguïn ter wereld is de Keizerspinguïn. Deze pinguïnsoort leeft rond Antarctica en om deze te zien zul je flink in de buidel moeten tasten. De koningspinguïn is een slag kleiner en leeft iets zuidelijker. Je kunt ze onder meer zien in Tierra del Fuego, de Falklandeilanden, Kerguelen, Macquarie-eiland en Prins Edwardeilanden. Wie van plan is om Tierra del Fuego te ontdekken moet daarom zeker een stop maken bij Reserva Natural Pingüino Rey. Dit kleine park ligt op de route van Punta Delgado en Parque Karukinka. Hier vind je de grootste kolonie van Koningspinguïns. Je betaalt een klein entreebedrag, krijgt vervolgens uitleg over de pinguïns en kan daarna vanaf een uitkijkplatform de koningspinguïns bewonderen.

Koningspinguïns spotten op Tierra del Fuego
De koningspinguïn is de op één na grootste pinguïn ter wereld

Vanuit Puerto Arenas kun je een excursie boeken naar Isla Magdalena. Dit eiland is samen met Isla Magdalena uitgeroepen tot een nationaal monument en staat bekend als Monumento Natural Los Pinguïns. Hier leeft een grote kolonie Magelhaenpinguïns. Deze pinguïns worden zo’n 60 tot 76 centimeter groot en hebben een zwarte rug en witte buik. Op het eiland leven naar schatting zo’n 120.000 Magelhaenpinguïns. Tijdens een tour mag je een uur over het eiland wandelen en kun je behoorlijk dichtbij komen. Een absolute aanrader. Overigens kun je op Punta Tombo in Argentinië de grootste kolonie Magelhaenpinguïn zien.

Magelhaenpinguïns spotten op Isla Magdalena - Patagonië
Magelhaenpinguïns spotten op Isla Magdalena - Patagonië
Magelhaenpinguïns spotten op Isla Magdalena - Patagonië
De Magelhaenpinguïn

De laatste pinguïnsoort die wij tijdens onze reis hebben gezien was de Ezelspinguïn. Tijdens een excursie naar Isla Martillo konden we deze pinguïn van dichtbij bewonderen. Deze soort is te herkennen aan hun rood/oranje onderzijde van de snavel en ze broeden hun eieren op het land. Op het eiland zagen we ook enkele Magelhaenpinguïns en hadden we het geluk om twee jonge Koningspinguïns te spotten. Net zoals ons bezoek aan Isla Magdalena, mochten we een uur onder begeleiding van een gids op Isla Martillo wandelden.

Op Isla Martillo zagen we ook de ezelspinguïn

Zoek de beste vliegtickets

Patagonische zeeleeuw

Met luide kreten geven ze te kennen dat ze aanwezig zijn. De Patagonische zeeleeuwen zijn imposante verschijningen die aan de kust van het zuidelijke deel van Zuid-Amerika voorkomen. Ze leven in grote kolonies met daarbinnen haremgroepen. Iedere harem wordt geleid door een volwassen mannetje. De mannetjes kunnen 2,6 meter lang worden en wegen zo’n 300 kilo! Wij zagen deze imposante dieren tijdens onze excursie naar Isla Magdalena en tijdens onze tocht over het Beaglekanaal. In Puerto Madryn kun je zelfs een duik- en/of snorkeltocht boeken en een zeeleeuwenkolonie bezoeken.

Patagonië - Beaglekanaal - Zeeleeuwen
Een groepje zeeleeuwen

Walvissen

Voor de kusten van Chili en Argentinië zijn verschillende walvissen te zien zoals de bultrug, blauwe vinvis, orka en zuidkaper. Met name op Peninsula Valdés heb je grote kans om gedurende de maanden juni tot december de majestueuze zuidkapers te spotten. Deze regio herbergt de grootste broedpopulatie van de zuidkaper met zo’n 2000 exemplaren. De zuidkaper wordt minstens 14 meter lang en kan tot zo’n 60 ton zwaar worden. Op hun kop hebben ze vaak zeepokken zitten waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. In de maanden februari tot april kun je met een beetje geluk op het schiereiland ook orka’s spotten.

Er zijn verschillende tourbureaus in Puerto Madryn waar je een excursie kunt boeken. Met een boottocht kun je de walvissen spotten, maar je kunt ook onder begeleiding van een gids naar de walvissen kajakken en opvallend dichtbij komen. Zoek vooraf wel uit welke firma’s de dieren met respect behandelen en dus niet te dicht bij de dieren in de buurt komen of de dieren verstoren.

Wildlife in Patagonië - Zuidkaper
Wildlife in Patagonië - Zuidkaper
Op het Valdés-schiereland kun je de spectaculaire zuidkapers spotten - © Noreen

Andescondor

De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. Ze kunnen een spanwijdte hebben van zo’n 3,2 meter. Grote kans dat je ze al van een afstand in de lucht ziet rondcirkelen. Meestal zijn ze in groepen, waardoor je er meerdere tegelijk kunt zien. Deze vogels eten voornamelijk dode dieren, maar kunnen ook een jonge guanaco te grazen nemen. Je kunt ze aantreffen op meerdere plekken in Patagonië, maar de beste kans om condors te spotten is het Parque Nacional Quebrada del Condorito. De ravijnen van dit natuurgebied zijn ideale nestplaatsen voor de condor. Zelf heb ik dit park niet bezocht en heb ik de Andescondor alleen van een flinke afstand kunnen spotten. Mijn zus en haar man hadden wel de mogelijkheid om deze enorme vogels van dichtbij te kunnen fotograferen.

Wildlife in Patagonië - Andescondor
De grootste vogel ter wereld, de condor - © Noreen

Zuidelijke zeeolifant

Op het Valdés-schiereiland kun je grote groepen zeeleeuwen en zeeolifanten spotten. De zeeolifanten zijn opvallend grote dieren en hebben een merkwaardige soort slurf. Ze kunnen tot 4,5 meter lang worden en maar liefst 4000 kilo wegen. Net als de zeeleeuwen, leven ook de zeeolifanten in grote kolonies. De mannetjes vechten met enige regelmaat om hun harem vrouwen. Dat gaat er soms heftig aan toe, tot bloedens toe. Het mannetje dat wint gaat er met de vrouwtjes vandoor. Kolonies met zeeolifanten vind je vaak op privéterrein en daarom is het aan te raden om een excursie te boeken. Met een gids kun je relatief dichtbij komen en krijg je meer informatie over de dieren. Mijn zus en haar man konden deze bijzondere dieren van dichtbij bewonderen.

Wij hadden gehoopt een kolonie zeeolifanten te spotten bij Jackson Bay in het zuiden van Parque Karukinka. Helaas hadden we te weinig benzine om hier te komen. Omdat er nauwelijks voorzieningen zijn op Tierra del Fuego, wilden we niet het risico nemen om zonder benzine komen te staan. Het beste kun je hiervoor dus een excursie boeken.

Wildlife in Patagonië - Zuidelijke zeeolifant
Wildlife in Patagonië - Zuidelijke zeeolifant
De zeeolifanten met hun merkwaardige slurf - © Noreen

Zoek de beste vliegtickets

Vossen

In Patagonië komen drie verschillende vossen voor: de Andesvos, Patagonische vos en Darwins vos. De laatste soort komt alleen voor in de regio Araucanía en hebben we niet gezien. Op verschillende plekken konden we de andere vossensoorten wel spotten. Met name in de weidse omgeving van Tierra del Fuego zagen we met enige regelmaat een vos over de weg steken. In Parque Nacional Pali Aike ging een vos er zelfs even lekker voor liggen om ons te bestuderen en in Parque Nacional Torres del Paine konden we ook behoorlijk dichtbij een vos komen.

Patagonië - Parque Nacional Pali Aike
Reisverslag Patagonië - Parque Patagonia
Patagonië - Torres del Paine
De Andesvos (boven) en de Patagonische vos

Gordeldieren

Mijn eerste kennismaking met het gordeldier was in Bolivia. Wat een geweldige dieren! Ook in Patagonië kwamen we per toeval een gordeldier tegen. Het dier schoot zomaar de weg over in Torres del Paine. Alsof het geschrokken was bleef het dier in de berm naar onze auto staren en dat gaf mij de mogelijkheid om een goede foto te maken. In Patagonië komen twee soorten gordeldieren voor: het harig gordeldier en de dwerggordeldier. Het harig gordeldier heeft lange haren tussen de platen van hun schild en het dwerggordeldier heeft een donkerbruine pantser met een gele rand.

Wildlife in Patagonië - Gordeldier
Dit gordeldier zagen we op Tierra del Fuego

Poema

Stiekem had ik gehoopt om tijdens onze W-Trek in Parque Nacional Torres del Paine een poema tegen te komen. Helaas hadden we geen geluk gedurende onze 5 dagen in dit park. De poema is het grootste roofdier van Patagonië. Ze komen overal in Patagonië voor, maar de beste kans om er één te spotten is in het Parque Nacional Torres del Paine. Vaak worden ze gespot in de vroege ochtend of wanneer het begint te schemeren. Uiteraard heb je een flinke dosis geluk nodig om er één tegen te komen. In het natuurgebied kun je overigens trekking boeken waarmee je met een gids op zoek gaat naar de poema. Als je er dus echt één wil spotten is dit je beste mogelijkheid. Helaas heb ik gedurende onze reis wel een overreden poema zien liggen op straat…

Wildlife in Patagonië - Poema
Deze foto hing in het hotel in Torres del Paine. Wij zagen helaas alleen een overreden poema op straat liggen

Vogels

Vogelliefhebbers moeten zeker hun verrekijker meenemen tijdens hun reis naar Patagonië. Er komen meer dan 460 vogelsoorten voor in het zuidelijke deel van Chili en Argentinië. Hieronder vallen uiteraard de eerder genoemde pinguïns en de condor. Andere opvallende vogels zijn onder meer de Magelhaenspecht, Darwins nandoe, grote weidespreeuw, flamingo’s en verschillende uilen. Waarschijnlijk zul je sowieso de Magelhaengans, Caracara en Ibis zien. Een echte vogelkenner ben ik zelf niet, maar we hebben aardig wat kleurrijke vogels kunnen spotten. Bij El Calafate kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in het Reserva Laguna Nimez. Voor €7,00 per persoon kun je een wandeling maken door het beschermde gebied. Het kaartje is een week geldig, dus je kunt zelfs meerdere malen terugkomen. Andere gebieden waar je een rijk vogelleven kunt waarnemen zijn het Chileense meergebied, Tierra del Fuego en het Valdés-schiereiland.

Wildlife in Patagonië - Vogel
Wildlife in Patagonië - Vogel
Patagonische telt meer dan 460 vogelsoorten
Wildlife in Patagonië - Caracara
De Caracara
Wildlife in Patagonië - Magelhaengans
Als je het mannetje van de Magelhaengans ziet, dan is het vrouwtje niet ver ver
Wildlife in Patagonië - Vogel
Wildlife in Patagonië - Magelhaenspecht
Twee verschillende spechten, de rechtse is de Magelhaenspecht (© Noreen)
Reisverslag Patagonië - Laguna Nimez in El Calafate
Een slobeend

En verder kun je deze dieren ook nog zien

Bovenstaande dieren zijn slechts een kleine greep van het rijke dierenleven in Patagonië. Wie weet spot jij nog andere katachtigen dan de poema, otters, dolfijnen, herten, marters of knaagdieren, reptielen en insecten?

Wildlife in Patagonië - Mara
De mara, ofwel Patagonische haas - © Noreen
Wildlife in Patagonië - Spin
Wildlife in Patagonië - Slang
Spin en slang - © Noreen
Wildlife in Patagonië - Haas
Een haas in Torres del Paine
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie