Hoogtepunten Patagonië - Parque Nacional Torres del Paine
Chili Argentinië

Hoogtepunten van Patagonië

In 2018 maakte ik een fantastische reis door het zuiden van Patagonië. Het is één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt. Wat een natuur, wat een landschap. Tijdens mijn reis door Patagonië bleef ik voornamelijk in het zuiden van deze regio. Alleen al voor het zuiden heb je enkele weken nodig om al het pracht en praal te ontdekken en zelfs dan moet je keuzes maken. Omdat ik benieuwd ben naar de rest van Patagonië, vertrek ik in oktober 2023 nogmaals naar Patagonië en ga ik vooral het noordelijke deel ontdekken. Ben je een liefhebber van outdoor en natuur? Dan hoort Patagonië zeker op je lijstje te staan. In dit artikel deel ik de hoogtepunten van Patagonië.

Hoogtepunten Patagonië - Parque Nacional Torres del Paine
Één van de mooiste bestemmingen ter wereld: Patagonië

Patagonië

Wat is Patagonië nou eigenlijk? Om te beginnen, Patagonië is geen land. Het is een enorm gebied in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het strekt zich uit over zowel Argentinië als Chili. De regio begint ten zuiden van de Rio Colorado rivier in Argentinië en loopt tot aan de Straat van Magellaan. In totaal bedraagt de oppervlakte van Patagonië maar liefst 1.043.076 km². Een gigantische regio dus! Er zijn geen duidelijke grenzen vastgelegd. Veel bronnen rekenen Vuurland ook tot Patagonië. Er zijn mensen die zelfs Antarctica tot Patagonië behoort, maar dit is niet correct. Al ligt Antarctica erg dichtbij. De regio wordt ook wel gezien als het einde van de wereld. Niet alleen omdat het één van de meest zuidelijke regio’s ter wereld is, ook omdat de regio voor een groot deel onbewoond is. Daarom heeft de natuur hier vrij spel en is het landschap vooral ongerept. En juist dat maakt Patagonië tot een ultieme reisbestemming.

Hoogtepunten van Patagonië

In Patagonië tref je talloze hoogtepunten aan. Besneeuwde bergen, gigantische gletsjers, blauwe meertjes, vulkaanlandschappen, fjorden en eindeloze steppen. Je vindt er prachtige wandelroutes en grote kans dat je flink wat wildlife zult spotten. In Patagonië leven namelijk meer dan 500 soorten dieren. Plan je een reis naar Patagonië? Voeg onderstaande bestemmingen zeker toe aan je route.

Torres del Paine

Één van de bekendste hoogtepunten van Patagonië is Torres del Paine. De iconische bergtoppen van Las Torres domineren het landschap en zijn het symbool geworden van Patagonië. Er gaan dagtrip naar deze prachtige bergtoppen, maar nog veel toffer is om een meerdaagse wandeling te maken in het Torres del Paine National Park. De populairste wandelroute is de W-Trek. Je hebt zo’n vier tot vijf dagen nodig om deze wandelroute te lopen. Voor mij was het de allereerste meerdaagse wandeling ooit. En wat voor een wandeling.. Onderweg passeer je al het natuurschoon van dit natuurgebied. Watervallen, felblauwe meertjes, besneeuwde bergtoppen en de mooiste panorama’s. Hoogtepunten zijn de Glacier Grey, het Francés uitzichtpunt met Mirador Britanico en natuurlijk de Las Torres. Slapen doe je onderweg in refugio’s of tenten. Dat is af en toe even afzien, maar heeft wel zijn charme. Ben je een ervaren wandelaar? Kies dan voor de O-Trek. Deze route is een stuk langer dan de W-Trek en je bezoekt meer afgelegen plekken. Voor deze route heb je zeker acht dagen nodig.

Als je een bezoek brengt aan Patagonië, dan mag je Torres del Paine eigenlijk niet overslaan. Georganiseerde tours zijn behoorlijk duur, dus je kunt beter alles zelf regelen. Maar hou er rekening mee dat de prijzen in het park ook erg hoog liggen. Voor een stuk brood vroegen ze meer dan 13 euro. Zorg er dus voor dat je voldoende eten meeneemt tijdens je trekking.

Hoogtepunten Patagonië - Torres del Paine
Hoogtepunten Patagonië - Torres del Paine
Hoogtepunten Patagonië - Torres del Paine
Als je Torres del Paine wil ontdekken, wandel dan de W-Trek

Zoek de beste vliegtickets

Fitz Roy

Chili heeft Torres del Paine, Argentinië heeft Fitz Roy. Beide zijn prachtige bergmassieven en nodigen uit om te wandelen. De W-Trek in Torres del Paine National Park mag dan wel de bekendste trail van Patagonië zijn, de wandeling naar Cerro Fitz Roy (Laguna de los Tres) mag er ook zeker wezen. Misschien iets minder uitdagend, want het is slechts een dagwandeling, maar één waar je dubbel en dwars wordt beloond voor je inspanningen. Start de Laguna de los Tres route vanuit El Chaltén. De eerste kilometers zijn redelijk eenvoudig, het uitdagende gedeelte begint pas na 9 kilometer. Dan wandel je namelijk de berg omhoog en dat is echt een flinke klim waar je ongeveer een uur voor moet rekenen. Vergeet tijdens je beklimming niet af en toe even om te draaien. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een verbluffend mooi uitzicht op de Mount Fitz Roy en de Laguna de los Tres. Normaal gesproken zie je het water, bij mij was het water echter bedekt met een dik pak sneeuw. Vergeet zeker niet even verder naar links te wandelen om de Laguna Sucia te bereiken. Ook dit meer is prachtig. Zeker wanneer ineens een enorm pak sneeuw met kabaal naar beneden dondert. Zoiets magisch had ik nog nooit eerder gezien. Het is mogelijk om ook een wandeltour te boeken met een gids.

El Chaltén is een wandelparadijs en er zijn meerdere wandelroutes die je kunt lopen. Zo wandelde ik hier ook de Laguna Torre met als eindpunt een prachtig bergmeer en de gletsjer van Cerro Torre.

Hoogtepunten Patagonië - Fitz Roy
Hoogtepunten Patagonië - Fitz Roy
Hoogtepunten Patagonië - Fitz Roy
Vanuit El Chaltén kun je de Laguna de los Tres wandelen voor een mooi zicht op de Fitz Roy

Ushuaia en Tierra del Fuego National Park

Het einde van de wereld. Dat is de bijnaam van Ushuaia. Het is de meest zuidelijke stad ter wereld. Misschien niet de mooiste stad ter wereld, maar het hoort eigenlijk gewoon bij je reis door Patagonië. Vooral in de omgeving van Ushuaia is er voldoende te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Tierra del Fuego National Park. Dit natuurgebied bestaat uit een ongelooflijk mooi en gevarieerd landschap. Je kunt hier mooie wandelingen maken. Sommige routes zijn uitdagend, andere zijn zeer makkelijk en kort. Ik kan de Senda Costera aanraden. Deze route is eenvoudig te combineren met meerdere kortere wandelroutes zoals Mirador Lapataia en Cascada Río Pipo. Maak in Tierra del Fuego ook een treinrit. ‘El Tren del Fin del Mundo’ (‘de trein naar het einde van de wereld’) is misschien ietwat toeristisch opgezet, maar mag je eigenlijk niet overslaan. Ook buiten Tierra del Fuego National Park vind je nog enkele mooie wandelroutes naar bergmeren, gletsjers of mooie uitzichtpunten. Ik wandelde de trail naar Laguna Esmeralda en werd beloond met panoramisch uitzicht op het meer.

In Ushuaia is het mogelijk om meerdere tours te boeken. Mocht je altijd al eens naar Antarctica willen, dan heb je hier dé kans. Soms vind je hier gereduceerde prijzen een boottocht naar Antarctica. Hou er echter rekening mee dat de prijzen nog steeds boven de €2000 per persoon liggen. Goedkoper is bijvoorbeeld de tour over het Beagle kanaal. Deze is weer te combineren met een Pinguïn tour naar Isla Martillo.

Hoogtepunten Patagonië - Parque Nacional Tierra del Fuego
Parque Nacional Tierra del Fuego
Hoogtepunten Patagonië - Beagle Kanaal
Hoogtepunten Patagonië - Laguna Esmeralda
Boek in Ushuaia een boottocht over het Beagle kanaal of wandel naar Laguna Esmeralda

Perito Moreno Gletsjer

Het Parque Nacional Los Glaciares staat bekend om de prachtige natuur met ruige bergen en talloze gletsjermeren. Na Antarctica en Groenland vind je hier de grootste ijskap ter wereld. Er zijn 47 grote gletsjers en ook nog eens zo’n 200 kleinere gletsjers. De beroemdste bezienswaardigheid van het natuurgebied is de Perito Moreno gletsjer. Deze gletsjer is 70 meter hoog en heeft een lengte van 30 kilometer. Uniek is dat de Perito Moreno gletsjer, in tegenstelling tot veel andere gletsjers, niet krimpt door de klimaatveranderingen. Iedere dag schuift de gigantische ijsmassa een aantal meter verder. Dit hoor je aan het gekraak van de over elkaar schuivende ijsbrokken. Met een beetje geluk zie je de gigantische ijsbrokken naar beneden vallen. Bewonder dit schouwspel vanaf de loopbruggen van Perito Moreno Footbridges. Vanaf de loopbruggen heb je uitstekend zicht op de gletsjer. Nog toffer is het om met stijgijzers over de gletsjer te wandelen. Tijdens een Glacier hike ga je met een gids de gletsjer op en wordt je volledig omringd door ijs. Een unieke ervaring om mee te mogen maken. Je boekt deze tours in El Calafate en je hebt de keuze uit een tour van 1,5 uur en 3,5 uur. Bij de langere tour ga je verder het ijs op, maar betaal je een stuk meer.

Een wandeling op het ijs van de Perito Moreno gletsjer - Argentinië
Een blik op de gigantische Perito Moreno Gletsjer - © Noreen Dillen
Hoogtepunten Patagonië - Perito Moreno gletsjer
Hoogtepunten Patagonië - Perito Moreno gletsjer
Nog toffer is het om over de gletsjer zelf te wandelen

Zoek de beste vliegtickets

Parque Karukinka

Er zijn maar weinig mensen die Parque Karukinka kennen, laat staan bezoeken. Dit natuurgebied ligt ook op Vuurland maar is relatief lastig te bereiken. Inmiddels rijden er bussen, maar het is veel verstandiger om met eigen vervoer hierheen te rijden. Alleen al de reis naar Karukinka is een avontuur. Om Parque Karukinka te bereiken, moet je de Straat van Magellaan oversteken bij Povernir of Punte Delgada. Daarna is het nog een flink stuk rijden richting het natuurgebied. Vergeet onderweg niet te genieten van het desolate landschap. Ga goed voorbereid op pad, want er zijn nauwelijks voorzieningen in dit deel van Chili. Zorg dus voor voldoende benzine, genoeg eten en te drinken, dat je voldoende cash geld bij hebt en dat je je accommodaties vooraf hebt geregeld. En rij voorzichtig over de gravelwegen.

Eenmaal in Parque Karukinka waan je je ver weg van de bewoonde wereld. De enige inwoners van het gebied lijken de vele guanaco’s te zijn. Trek je wandelschoenen aan om het ongerepte natuurgebied te ontdekken. Er zijn meerdere trails uitgezet waarbij de Sendero Laguna el Curo en Pietro Grande Hill gemakkelijke daghikes zijn. Ben je op zoek naar meer avontuur en heb je voldoende tijd? Wandel dan de La Pacienca route die 66 kilometer lang is. Het is mogelijk om te overnachten in een dome. Een unieke ervaring in dit gebied.

Hoogtepunten Patagonië - Parque Karukinka
Hoogtepunten Patagonië - Parque Karukinka
Hoogtepunten Patagonië - Parque Karukinka
Waan je even volledig alleen op de wereld in Parque Karukinka

Aysén regio

In oktober keer ik terug naar Patagonië en ga ik de Carretera Austral afrijden. Deze route in 1240 kilometer lang en voert onder meer dwars door de Aysén regio. Dit was de regio waar ik in 2018 mijn eerste reis door Patagonië eindigde. De Aysén regio is nog relatief onbekend en wordt weinig bezocht. Het landschap bestaat uit grillige, besneeuwde bergtoppen van de Andes. Er zijn talloze gletsjers, rivieren en meren. Lago General Carrera is één van de die meren. Vanaf het water kun je hier één van de mooiste natuurwonderen zien. Niet ver van Puerto Río Tranquilo liggen de Marble Caves, oftewel de marmergrotten. Al duizenden jaren klappen de golven van het water tegen de rotsen. Hierdoor zijn de rotsen glad geworden en of op een bijzondere manier uitgesleten. Door de mineralen van het gletsjerwater hebben de rotsen een blauwe kleur gekregen. De kleur van de rotsen en het blauwe water zorgen voor een unieke combinatie, zeker wanneer ook nog eens de zon schijnt.

In de Aysén regio vind je talloze natuurgebieden, zoals het Parque Nacional Queulat of Parque Nacional San Rafael. Tijdens mijn aankomende trip zal ik er een flink aantal van bezoeken. Het Parque Nacional Patagonia heb ik wel al een kort bezoek gebracht.

Hoogtepunten Patagonië - Aysén Regio
Nog relatief onontdekt, de Aysén regio
Marble Caves in Patagonië - Chili
Hoogtepunten Patagonië - Aysén Regio
De Marble Caves bij het Lago General Carrera

Parque Nacional Pali-Aike

Nog zo’n relatief onbekend natuurgebied. Parque Nacional Pali-Aike is genoemd naar de eerste inwoners van Patagonië, de Aónikenk-mensen. In het gebied zijn restanten gevonden van de prehistorische bewoners. Letterlijk vertaald betekent Pali-Aike het ‘verlaten gebied’ of ‘duivelsland’. En dat is niet voor niets, want het landschap van dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente. Er zijn vulkaankraters, grotten en allerlei bizarre rotsformaties. Ook de flora en fauna is uniek. Ondanks de barre omstandigheden groeien er een aantal bijzondere bloemen en planten. Guanaco’s, vossen, poema’s, gordeldieren, stinkdieren, salamanders en een enorme hoeveelheid aan vogels vormen het dierenleven. Het landschap heeft een aantal bijzondere kleuren gekregen door de mineralen in de grond. In het park zijn een aantal wandelroutes uitgestippeld waarbij je langs vulkaankraters en rotsen kunt wandelen.

Hoogtepunten Patagonië - Parque nacional Pali Aike
Hoogtepunten Patagonië - Parque nacional Pali Aike
Hoogtepunten Patagonië - Parque nacional Pali Aike
Het vulkanische landschap van Pali-Aike

Pinguïns spotten

Zou jij graag eens pinguïns van dichtbij willen zien? Dan ben je in Patagonië aan het juiste adres, want je vindt hier grote populaties pinguïns. Er leven in Patagonië vijf verschillende pinguïnsoorten. De meest voorkomende is de Magelhaenpinguïn. Deze pinguïn wordt zo’n 60 tot 70 centimeter groot, heeft een zwarte rug, witte buik en tussen hun kop en borst een zwarte band. Op Isla Martillo bij Ushuaia en Isla Magdalena bij Punta Arenas kun je deze pinguïns van dichtbij bewonderen. Ook de ezelspinguïn komt voor op Isla Martillo. Deze pinguïnsoort is te herkennen aan de witte vlek op hun kop, de roodoranje snavel en licht oranje poten. De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort ter wereld, de koningspinguïn is een klein slagje kleiner. Met een beetje geluk spot je deze ook op Isla Martillo. Een grote kans op de koningspinguïn heb je aan de westzijde van Vuurland. Bij Parque Pinguïno Rey leeft de grootste kolonie koningspinguïns van Patagonië. Ben je onderweg naar Parque Karukinka, maak hier dan zeker een korte stop en bewonder deze prachtige pinguïns vanaf een uitzichtplatform. Voor Isla Martillo en Isla Magdalena moet je een tour boeken en wandel je met een gids op gepaste afstand tussen deze grappige diertjes.

Hoogtepunten Patagonië - Parque Pinguino Rey
Koningspinguïns op Tierra del Fuego
Hoogtepunten Patagonië - Isla Martillo
Hoogtepunten Patagonië - Isla Magdalena
Je kunt tours boeken naar Isla Magdalena of Isla Martillo

Ook een reis naar Patagonië maken?

Wil jij nu ook naar Patagonië? Dat begrijp ik volledig! Als je Patagonië voor het eerst bezoekt en je hebt minder dan een maand de tijd, richt je dan voornamelijk op het zuiden. Heb je meer tijd? Overweeg dan zeker om (een deel van) de Carretera Austral te rijden. Tijdens mijn voorbereiding voor deze trip ben ik al zoveel moois gezien dat ik al heb gemerkt dat 3,5 week veel te kort is. Wil jij zelf ook een trip maken door Patagonië, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bij Van Verre Reizen vind je al prachtige rondreizen door Patagonië en is het mogelijk om je eigen reis samen te stellen.

De beste reistijd voor Patagonië is van oktober tot april. In deze periode is namelijk lente en zomer. Hou er rekening mee dat Patagonië in het zuiden ligt. Tropische temperaturen zul je hier niet hebben, maar de temperaturen kunnen tot 25 graden oplopen tijdens de zomerperiode. Het weer kan echter ook snel omslaan door de bergen en de wind die vrijwel altijd aanwezig is. Er bestaat zelfs een kans dat je in één dag vier seizoenen kunt treffen. Tijdens mijn W-Trek in het Parque Nacional Torres del Paine heb ik stevige windstoten, sneeuw, regen en zon gehad. Het weer in Patagonië is nooit helemaal te voorspellen, dus houd rekening met de kleding die je meeneemt.

Patagonië is geen goedkope vakantiebestemming. Zeker niet als je de regio met een huurauto wil verkennen. Ben jij benieuwd wat een reis van 4 weken door Patagonië ongeveer kost? Ik heb alle kosten van mijn Patagonië reis op een rijtje gezet.

Hoogtepunten Patagonië - Roadtrip
Zou jij een roadtrip willen maken door Patagonië?
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie