Chili

Overnachten in een dome in Parque Karukinka

Overnachten kan op verschillende plekken. Denk aan een kamer in een hotel, een bed in een slaapzaal, je eigen tent opzetten of slapen in een blokhut. Unieke overnachtingsplekken blijven ons bij en delen we graag met onze volgers om de reis nog spannender, unieker of juist relaxter te maken. Overnachten in een dome in één van de meest geïsoleerde gebieden ter wereld. Het kan in Parque Karukinka, gelegen in Tierra del Fuego. Wij verbleven hier twee nachten en het was een unieke ervaring.

Overnachten in een dome in Parque Karukinka

Parque Karukinka

Verlaten en geïsoleerd. Parque Karukinka ligt aan het einde van de wereld en is één van de grootste wilde plekken op aarde. Het kan lastig zijn om Parque Karukinka te bezoeken aangezien de infrastructuur nauwelijks aanwezig is. Openbaar vervoer is er niet. Met een (huur)auto kun je de ferry nemen vanuit Punta Arenas naar Porvenir of vanuit Punta Delgado naar Cerro Sambrero door de Straat van Magellaan over te steken. Zodra je de oversteek hebt gemaakt ben je in Tierra del Fuego (Vuurland). Een totaal andere wereld met verschillende ecosystemen zoals pampas, steppes en bosrijke gebieden. Hier wonen nauwelijks mensen maar des te meer dieren. Maar liefst 60% van de guanaco’s in Chili leven in Tierra del Fuego. Verder kun je er vossen, zeeolifanten, pinguïns, bevers, de Chileense heumul en heel wat verschillende vogelsoorten spotten.

Een bezoek aan Parque Karukinka vereist enige voorbereiding. Er zijn hier nauwelijks faciliteiten en plekken om te overnachten. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken bij hebt en dat je auto volgetankt is. Beter nog neem je een jerrycan mee met extra benzine. De enige wegen op Tierra del Fuego zijn gravelwegen. Door de enorme afstanden en het slechte wegdek kan het zo’n 8 uur duren alvorens je het hoofdkwartier van de rangers in sector Vicuña bereikt. Wij maakten nog een stop bij Parque Pinguino Rey om koningspinguïns te spotten en hebben halverwege onze route overnacht in een houtzagerij.

Wees goed voorbereid als je afreist naar Parque Karukinka. Neem voldoende eten en drinken mee en zorg ervoor dat je een slaapmatje, slaapzak en warme kleding bij hebt.

Om het gebied te bereiken rij je door een eindeloos landschap met gravelwegen
Koningspinguïns spotten op Tierra del Fuego
Onderweg kun je een stop maken bij Parque Pinguino Rey en zul je heel wat guanaco's zien

Back to basic

Na uren te hebben gereden over de onverharde wegen door het eindeloze landschap bereiken we Parque Karukinka. Al snel zie je aan de rechterzijde het hoofdkwartier van de rangers waar we zullen overnachten. Na uitgebreid onderzoek op internet bleek dit de enige mogelijkheid te zijn waar we konden overnachten. We worden verwelkomd door een jongedame die geen woord Engels spreekt. In ons beste Spaans proberen we met haar te communiceren en met handgebaren en enkele basiswoorden kom we redelijk ver. Rondom het rangerstation staan acht domes en wij mogen kiezen in welke dome we willen slapen. Het zal je niet verbazen dat wij hier de enige gasten zijn.

De komende twee nachten zullen we overnachten in een dome. Voor even zijn we helemaal back to basic. Rondom de domes zijn bankjes neergezet waar we kunnen chillen en van de omliggende natuur kunnen genieten. In het rangerstation is een eenvoudige badkamer met toilet die we moeten doelen met de rangers. Verder is er een plek waar we in de buitenlucht kunnen koken. We moeten zorgen voor ons eigen ontbijt en avondeten, dus we hebben vooraf in Punta Arenas voldoende inkopen gedaan. Met een klein kookstelletje kunnen we water koken en ons avondeten bereiden. Voor de avond hebben we een flesje wijn en biertjes meegenomen die we koud kunnen leggen in het ijskoude beekje. Aangezien het ’s avonds vroeg donker is hebben we ook reisspelletjes meegenomen om in onze tent te spelen.

Het klinkt romantisch. Slapen in een dome, kijkend naar de sterrenhemel en wellicht dat wilde dieren ’s nachts rondom de tent op zoek zijn naar voedsel. De werkelijkheid was helaas iets minder romantisch. ’s Nachts was het ijskoud en de dunne slaapmatjes die we ook hadden gekocht lagen niet bepaald prettig. Door gebrek aan onderhoud en de sterke wind vertoonden de domes ook enkele scheurtjes. Met onze thermokleding, handschoenen én muts aan probeerden we het ’s nachts warm te krijgen. Door de kou en het geluid van een stromend beekje, moesten we er ’s nachts ook nog eens uit om te plassen. Dit deden we in de natuur om ons heen, zodat we niet door het donker hoefden te lopen en de rangers hoefden te wekken.

Misschien was het op sommige momenten in de nacht even afzien, maar overnachten in een dome in dit prachtige gebied was een geweldige ervaring. ’s Avonds hoor je hier helemaal niets, behalve de wind en het dierenleven in de verte. Dit is puur natuur, ver weg van de bewoonde wereld.

Het hoofdkwartier van de rangers van het park
Er staan hier achter domes
En aangezien wij de enigen zijn, mogen we zelf kiezen welke dome we nemen
Prachtig gelegen tussen de natuur toch?
Chillen in het zonnetje
Neem een slaapmatje, slaapzak, warme kleding en voldoende te eten en drinken mee

Startpunt van meerdere wandelingen

Maar wat kun je doen in het Parque Karukinka? Eigenlijk kun je hier alleen maar genieten van de natuur. Er zijn meerdere trails uitgezet die je kunt wandelen. De Sendero Laguna el Curo trail start direct bij de domes en is een ronde door een bosrijk en heuvelachtig gebied met mooie uitzichten over het enorme landschap. Een andere trail (Pietro Grande Hill) start net buiten het park en loopt op de heuvel die je vanuit het rangerstation kunt zien. Deze wandeling is prachtig, maar ook behoorlijk heftig vanwege de enorme wind bovenop de heuvel. De wind is zo krachtig dat je zelfs moet uitkijken dat je niet weggeblazen.

Aan de overzijde van de rivier bij het rangerstation start nog een trail, de Cóndores Imaginarios Hill. Helaas konden wij niet uitvogelen hoe we deze koude en sterk stromende rivier konden oversteken. Jammer, want deze trail brengt je naar een gebied waar de condor zich bevindt. Wij hebben deze vogels alleen van een afstand kunnen zien vliegen.

Parque Karukinka is echt voor natuurliefhebbers. Je kunt er prachtig wandelen door het verlaten landschap.

Heb je meer tijd en ben je echt avontuurlijk ingesteld? De Valle del Consejo en de La Patienca zijn meerdaagse trails. Voor de eerste ben je twee dagen aan het wandelen. Voor echte avonturiers is de La Patienca trail een 4 tot 7 daagse hike (afhankelijk van de weercondities). Geheel in het zuiden kun je met een beetje geluk zeeolifanten spotten. Omdat wij niet voldoende benzine hadden, konden wij deze plek echter niet bereiken,

Niet ver van onze domes starten drie wandelroutes
Wij wandelen de Sendero Laguna del Curo trail

Lijkt het je ook wat om te overnachten in een dome? Deze accommodatie kun je reserveren op de website van WCS Chile

Tips voor Parque Karukinka

  • Er zijn nauwelijks tot geen accommodaties te vinden in dit gebied, ruim van te voren reserveren is dus aan te raden.
  • Parque Karukinka kan bezocht worden van de maanden oktober tot april
  • De domes zijn volledig leeg, dus neem je eigen slaapmatje en slaapzak mee
  • Je moet voor je eigen eten en drinken zorgen, er zijn geen supermarkten in de buurt
  • Er zijn nauwelijks benzinestations op Tierra del Fuego, dus zorg dat je voldoende benzine hebt voor je huurauto
  • In Parque Karukinka zijn ook voldoende fietsroutes uitgezet
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!