Marble Caves in Patagonië - Chili
Chili

De Marble Caves in Patagonië

Patagonië telt ontelbaar veel mooie plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bergen, gletsjers en ijsschotsen. Natuurgebieden waar je geweldige wandeltochten kunt maken en wilde dieren kunt spotten. Wie Patagonië wil ontdekken moet hier zeker een aantal weken voor uittrekken. Tijdens mijn reis door Patagonië brachten we ook een bezoek aan de Aysén regio. In tegenstelling tot het uiterste zuiden van Patagonië is het hier een stuk minder druk qua toerisme. De Aysén regio is echter een prachtig gebied met bergen, gletsjers, rivieren en natuurgebieden. Alleen al de weg hiernaartoe is spectaculair te noemen. Één van de hoogtepunten zijn de Marble Caves (Capillas de Mármol).

Marble Caves in Patagonië - Chili
De Marble Caves, letterlijk de grotten van marmer

De grotten van marmer

De Marble Caves liggen in de buurt van het dorpje Puerto Río Tranquilo bij het General Carrera meer. De Marble Caves betekent letterlijk de ‘grotten van marmer’. Zo mooi als dit klinkt, zo mooi zijn deze rotsen daadwerkelijk. Al duizenden jaren klappen de golven van het water tegen de rotsen aan. Hierdoor zijn de rotsen glad geworden en op bijzondere wijze uitgesleten. Het water is voornamelijk gletsjerwater en zit vol met mineralen waardoor het een blauwe kleur heeft. Door de mineralen hebben ook de rotsen allerlei verschillende kleuren gekregen. Ze zijn wat dat betreft natuurlijke kunstwerken. De kleur van het water en de rotsen vormen een prachtige combinatie. Het weer bepaalt de kleur van de rotsen. Hoe zonniger het is, hoe mooier het blauwe water weerkaatst op de rotsen. Hierdoor zien de rotsen er eigenlijk iedere dag anders uit. Ze behoren tot één van de meest fotogenieke plekken van Patagonië, maar vanwege de afgelegen ligging in de Aysén regio worden ze nog niet massaal bezocht.

Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Bewonder de grotten vanaf het water

De Marble Caves bezoeken

Wil jij deze pracht en praal met eigen ogen aanschouwen? De Marble Caves zijn alleen bereikbaar vanaf het water. Dagelijks vertrekken er bootjes vanuit en in de buurt van Puerto Rio Tranquilo. Ik kreeg de tip van een local om op een bootje te stappen bij Puerto Mármol Bahia Mansa, aangezien het hier iets minder druk is qua toeristen. Overigens is het beter om juist een vollere boot te hebben om de kosten te drukken. Uiteindelijk was de boot vol en betaalden we allen ongeveer €12,50 per persoon.

Mijn boottocht duurde ongeveer een uur. Nadat iedereen zijn zwemvest aan had, vaarden we in 10 minuten naar de grotten. Langzaam voeren we langs de prachtige rotsen en af en toe gingen we een tunnelkanaal in zodat we de rotsen nog beter konden bewonderen en zelfs aanraken. Jammer genoeg sprak onze gids alleen Spaans, waardoor ik niet alle informatie heb meegekregen.

Een andere optie is per kajak langs de grotten te varen. Er zijn verschillende plekken waar je een kajak kunt huren. De prijzen voor het huren van een kajak bedragen zo’n €40 tot €50 euro voor een paar uur. Houd er alleen rekening mee dat het verboden is om te kajakken wanneer het hard waait.

Het weer heb je natuurlijk niet in de hand, maar probeer op een zonnige dag deze marmergrotten te bezoeken zodat je de mooiste kleuren hebt. De mooiste foto’s kun je overigens maken tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Marble Caves in Patagonië - Chili
Tijdens een boottour kom je aardig dichtbij de rotsen en vaar je door de tunnels

Tips voor een bezoek aan de Marble Caves

  • Houd de weersvoorspellingen in de gaten, een bezoek aan de grotten is het mooiste bij goed weer.
  • Probeer vooraf prijzen te vergelijken van de verschillende operators. Wij kregen de tip om bij Puerto Mármol Bahia Mansa op te stappen.
  • De regio rondom Lago General Carrera is redelijk afgelegen en lastig bereikbaar. Het is aan te raden om meerdere dagen hier te blijven. Er valt immers genoeg te zien.
  • Ik heb enkele dagen overnacht bij Patagonia Acres Lodge in Río Gallagos. De eigenaren zijn vriendelijk en hebben vele tips voor een bezoek aan de regio.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!