Eisenach, Duitsland - Automobile Welt Eisenach
Duitsland

Automobile Welt Eisenach

Eisenach heeft een rijke historie. Deze stad in Thüringen is vooral bekend vanwege het kasteel Wartburg. Het kasteel werd rond 1067 gesticht op een heuvel. Sinds 1999 staat het kasteel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.  Belangrijke gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis vonden hier plaats. Martin Luther vertaalde hier het Nieuw Testament. Eisenach is ook de geboortestad van de componist Johann Sebastian Bach en ook Johann Wolfgang von Goethe woont er een tijdje. Autoliefhebbers kennen de stad waarschijnlijk ook. Eisenach heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de auto-industrie in Duitsland. Van BMW tot de Wartburg en tegenwoordig Opel. Bij Automobile Welt Eisenach kun je meer te weten komen over de auto-industrie van Eisenach. Ik bracht dit automuseum een bezoek.

Auto-industrie in Eisenach

De geschiedenis van de auto-industrie in Eisenach gaat terug naar 1896. Heinrich Ehrhardt richt Fahrzeugfabrik Eisenach op. In eerste instantie produceert hij fietsen en geweren. Na twee jaar start hij ook met de productie van een auto die hij Wartburg noemt. Daarmee werd Fahrzeugfabrik Eisenach het derde bedrijf dat auto’s in Duitsland ging produceren, na Benz & Cie en Daimler Motoren Gesellschaft. In 1904 begon de fabriek met de bouw van het merk Dixi. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vrachtwagens en geweren geproduceerd. In 1928 nam BMW de fabriek over. Ze produceren sportieve sedans, sportwagens en cabrio’s tot de productie van auto’s wordt stopgezet in 1942. Na de oorlog wordt de fabriek overgenomen door de Sovjet-Unie die de ontwerpen van BMW ging nabouwen. De fabriek werd een staatsbedrijf in de DDR en werd omgedoopt tot VEB Automobilwerk Eisenach. Eerst werd de IFA hier geproduceerd, vanaf 1956 de Wartburg. De productie van de Wartburg wordt in 1991 stopgezet. Opel neemt een deel van de fabriek over. Nog altijd bouwt Opel auto’s in Eisenach, maar op een nieuwe locatie net buiten de stad.

Automobile Welt Eisenach
Automobile Welt Eisenach
Automobile Welt Eisenach
VEB Automobilwerk Eisenach

Auto’s in de DDR

Het straatbeeld van de DDR werd voornamelijk bepaald door de Trabant 601 en de Wartburg 353. De Trabant was een eenvoudige tweetakt auto. Door het gebrek aan staal werd de carrosserie uit duroplast geperst, een soort kunststof uit afvalstoffen uit de katoen- en wolproductie. Het materiaal was goedkoop, licht en sterk. De Trabant werd een succes in de DDR, maar mensen moesten er lang op wachten. Soms duurde de levertijd twaalf tot achttien jaar! De Wartburg was een stuk luxer en daarom een stuk duurder en voor veel DDR-burgers te duur. Hoewel de Wartburg er een stuk luxer uit zag, lag er onder de motorkap een simpele driecilinder tweetaktmotor. De Trabant 601 en de Wartburg 353 werden jarenlang geproduceerd. Er kwamen geen nieuwe modellen op de markt en er waren weinig alternatieven. Daardoor zag je in de DDR zoveel Trabantjes en Wartburgjes rijden. Na de val van de Muur werden de DDR-auto’s massaal ingeruild voor Westerse auto’s en langzaam maar zeker verdwenen de Trabant en de Wartburg uit het straatbeeld. Toch groeiden beide auto’s uit tot symbolen van de voormalige DDR. Ik droomde er altijd van om zelf een Trabant of Wartburg te bezitten. Die droom kwam in 2008 uit, toen ik een Trabant kocht.

Automobile Welt Eisenach
Als klein mannetje was ik al helemaal verliefd op auto's uit de DDR

Het museum

Van de voormalige fabriek is tegenwoordig niet veel meer over. De voormalige poort van Automobilwerk Eisenach is nog intact en is een cultureel erfgoed. Op het terrein zijn de meeste gebouwen verdwenen, de overige gebouwen staan er verwaarloosd bij. Alleen het historische ‘O2’ gebouw staat er nog redelijk bij. Hier is het museum Automobile Welt Eisenach sinds 2005 gevestigd in een voormalige fabriekshal. Het museum toont de 120-jarige geschiedenis van de auto-industrie in Eisenach. Je ziet hier klassieke auto’s van de merken Dixi, BMW, EMW, Wartburg en Opel. Er staan historische sportwagens en prototypes die nooit zijn gebouwd. Twaalf originele machines demonstreren hoe de techniek er vroeger uit zag. Je kunt ervaren hoe een werkplaats in de DDR-periode eruitzag. Bijzonder is ook de maquette van het voormalige industrieterrein.

Automobile Welt Eisenach
De oudste auto's die in Eisenach werden geproduceerd
Automobile Welt Eisenach
Automobile Welt Eisenach
Prototypes van auto's die nooit geproduceerd werden
Automobile Welt Eisenach
Oude Wartburgs
Automobile Welt Eisenach
Zo zagen werkplaatsen er in de DDR uit
Automobile Welt Eisenach
Een maquette van het voormalige fabriekscomplex

Is het museum een bezoek waard?

Automobile Welt Eisenach is zeker niet het mooiste automuseum dat ik ooit heb bezocht. Het is niet eerlijk om dit museum te vergelijken met bijvoorbeeld het BMW Museum in München. Ook het Skoda Museum in Mlada Boleslav en het Auto Horch Museum in Zwickau zijn een stuk moderner opgebouwd. Automobile Welt Eisenach wordt met steun van de gemeente onderhouden door vrijwilligers. De vrijwilligers willen het verleden van Eisenach als autostad laten voortleven en doen dit met beperkte middelen. Maar de liefde die ze in het museum stoppen is groot. Waarschijnlijk zullen ze geen hordes toeristen trekken, maar als je een liefhebber bent van historische auto’s, dan kan ik een bezoek aan het museum zeker aanraden. Mijn hart gaat vooral sneller kloppen bij het zien van de DDR-auto’s. En met zoveel prachtige Wartburg modellen zit dat wel goed.

Eisenach, Duitsland - Automobile Welt Eisenach
Ik vond het bezoek aan dit museum zeer interessant

Nog meer auto’s in de voormalige kantine

Terwijl ik nog foto’s maak van de voormalige fabriekspanden zie ik nog meer auto’s staan in een kleiner pand. Het blijkt dat dit de voormalige ‘Oostkantine’ is en dat de Automobilbau Museum Eisenach hier gevestigd is. De voormalige fabrieksmedewerkers en autoliefhebbers hebben hier een klein museum opgericht. Hoewel de deur openstaat, vraag ik netjes aan een meneer of ik een kijkje mag nemen. De man reageert direct enthousiast en geeft me direct een rondleiding door het pand. Hier staat een uitgebreide collectie aan Wartburg modellen. Als ik hem vertel dat ik zelf een Trabant rijd, begint hij me zelfs enkele technische vragen te stellen over de Wartburg. Met mijn kennis weet ik gelukkig een aantal goede antwoorden te geven. Dan is er nog een extra verassing. De vereniging heeft misschien wel de oudste auto uit Eisenach

Automobile Welt Eisenach
Automobile Welt Eisenach
Eisenach, Duitsland - Automobile Welt Eisenach
In de voormalige kantine staan nog meer auto's tentoongesteld

Praktische informatie

  • Entree kost €9,00 per persoon. Voor studenten is de entree €4,50.
  • Als je foto’s wil maken, betaal je €1,00 extra.
  • Het museum is van dinsdag tot zondag geopend. Van april tot oktober van 10:00 tot 18:00 en van november tot maart 11:00 tot 17:00.
  • Rondleidingen zijn mogelijk voor €60,00. Je moet je van te voren aanmelden.
  • Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Kijk op de website van Automobile Welt Eisenach voor actueel nieuws.

Wat doen in Eisenach?

Eisenach is vooral bekend vanwege het kasteel Wartburg. Dit is een van de bekendste kastelen van Duitsland en een toeristische trekpleister van de stad. Verder is Eisenach voor veel mensen nog relatief onbekend. Toch is de stad absoluut de moeite waard om te bezoeken. De stad heeft een rijke culturele historie en wordt omringd door prachtige natuur. Johann Sebastian Bach werd geboren in Eisenach en was zonder twijfel de belangrijkste inwoners van de stad. Er is een museum aan hem gewijd in het Bachhaus. Ook Martin Luther was een bekende inwoner van de stad. In het Lutherhaus is een permanente tentoonstelling te zien over zijn leven. Breng een bezoek aan de Georgenkirche, Nikolaikirche, Nikolaitor of neem een kijkje bij het smalste vakwerkhuis en de historische panden rondom het marktplein. Even de natuur in? Dan biedt het Thüringer Wald voldoende mogelijkheden om de rust op te zoeken. Vergeet niet om een korte wandeling te maken door de Drachenschlucht. Ik heb alle hoogtepunten van Eisenach op een rijtje gezet.

Eisenach, Duitsland - Wartburg
Kasteel Wartburg
Eisenach, Duitsland - Georgenkirche
Eisenach, Duitsland
Impressie van Eisenach

Overnachten in Eisenach

Op zoek naar een hotel in Eisenach? Ik kan het Hotel Kaiserhof aanraden. Dit hotel is gelegen aan de rand van het centrum, dicht bij het Nikolaitor. Een traditioneel hotel met meer dan honderd jaar traditie. En dat merk je direct bij binnenkomst al. De enkele kamers ogen misschien wat simpel, maar als je bereid bent om iets meer te betalen zul je een mooie kamer krijgen. ‘s Avonds kun je dineren bij het Weinrestaurant Turmschänke en je kunt in de lobby aan de bar een drankje bestellen.

Andere hotels in Eisenach:

Bekijk meer hotels
Meer informatie