Verenigde Staten - Montana
Montana Verenigde Staten

Montana

Groot maar dunbevolkt. In het noorden van de Verenigde Staten ligt de staat Montana dat gekenmerkt wordt door hoge bergen, uitgestrekte vlaktes en valleien. De natuurlijke wonderen van de staat zijn de belangrijkste nationale parken van Amerika geworden.

Indianen bewoonden oorspronkelijk dit gebied. Ze verzetten zich hevig toen hun land werd ingenomen. Tijdens een veldslag tussen de indianen en het Amerikaanse leger ging het er hard aan toe. De indianen werden langzaam maar zeker verdrongen. Ze werden op een wrede wijze naar speciale reservaten verdrongen. Anderen gingen op in de cultuur van de Amerikaanse kolonisten. Toch waren er indianen die dapper blijven vechten. Bij de rivier Little Bighorn vond de Slag bij Little Bighorn plaats op 28 juni 1876. De kolonisten gingen ten onder en generaal George Armstrong Custer sneuvelde. Het zou de laatste overwinning zijn van de indianen. Op de plek waar deze slag plaats vond is nu een nationaal monument te zien .In 1889 werd Montana formeel de 41e staat van de Verenigde Staten. Het bergachtige gebied is rijk aan koper, zilver, goud, platina, zink en mangaan. Niet voor niets is er veel mijnbouw in dit gebied. De stad Butte is gelegen in een gapend gat dat achter bleef nadat lange tijd mineralen werden gedolven.

De Spanjaarden gaven het gebied de naam ‘Montana’, wat verwijst naar de bergen van de Rocky Mountains. Dit bergketen is in het westen van de staat te vinden. In het oosten liggen de Great Plains waar veel graan wordt verbouwd. Maar de trost van de staat zijn Glacier National Park en Yellowstone National Park dat op de grens van Wyoming en Montana ligt. De Flathead Lake is het grootste zoetwatermeer tussen de Mississippi en de Stille Oceaan. In 1908 werd het National Bison Range opgericht om de wilde dieren die in het westen rondzwierven te beschermen tegen uitsterving.

De Continental Divide loopt dwars door Montana. Deze bergkam fungeert als waterscheiding. Verschillende rivieren op het continent die uitkomen in de Grote Oceaan worden gescheiden van de rivieren die uitkomen in de Atlantische Oceaan. Door deze bergkam wordt het klimaat van Montana in tweeën gedeeld. Het westen is stukken milder dan het oosten. In het oosten kan extreem winterweer voorkomen vanaf oktober.

Onze bezochte bestemmingen

Verhalen over Montana

Amerika dag 6 - Capitol Reef National Park

Reisroute West-Amerika

In oktober 2017 vertrokken we voor drie weken naar het westen van Amerika. Hier huurden we een auto en wilden we de nationale parken bezoeken die zich rondom de staat Utah bevinden. Onze reis begon...

Laad meer reisverhalen

Bezochte bestemmingen in Montana