Tsjechië

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Stedentrip Kutná Hora, UNESCO parel van Midden-Bohemen

Bij Tsjechië denk je al snel aan Praag, zeker als het gaat om een stedentrip. Praag is een ontzettend mooie stad, maar de stad kampt met overtoerisme. Met name het historische centrum wordt overspoelt met toeristen die zich vergapen aan de prachtige bezienswaardigheden die de stad rijk is. In de afgelopen jaren is het toerisme alsmaar toegenomen en dat is best jammer. Het is daarom helemaal niet verkeerd om het toeristische Praag achter je te laten en iets verder te kijken want er valt voldoende te ontdekken. Op slechts een uur rijden van de hoofdstad van Tsjechië ligt de stad Kutná Hora in de regio Midden-Bohemen. Een stuk minder groot en imposant als Praag, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken. In dit artikel kun je meer lezen over een stedentrip Kutná Hora.

Een stedentrip Kutná Hora is absoluut de moeite waard. Deze oude zilverstad is een stuk compacter en minder imposant dan praag, maar heeft enkele prachtige bezienswaardigheden waaronder enkele UNESCO monumenten.

Op slecht een uur rijden van Praag ligt de stad Kutná Hora

Geschiedenis van Kutná Hora

Tegenwoordig mag Kutná Hora een stuk minder groot en imposant zijn als Praag, er was een tijd dat beide steden de gelijke status kenden. De stad was vanwege de zilvermijnen een van de belangrijkste politieke en economische centra van de Bohemen.

Rijkdom dankzij de zilvermijnen

In de 12e eeuw ontstond een nederzetting rondom het eerste klooster van de Bohemen. Enkele jaren later ontdekte men dat de grond rijk was aan zilvervoorraden. Vanwege de Duitse invloeden kreeg de stad de naam Kuttenberg, wat overigens niets heeft te maken met het vrouwelijke geslachtsdeel. De legende vertelt dat de monniken uit het klooster het gevonden zilver verstopte in hun ‘Kutte’, het Duitse woord voor de monnikspij.

Dankzij de zilvermijnen kon de nederzetting uitgroeien tot een welvarende stad met de meest prachtige gebouwen. Één derde van al het zilver uit de wereld kwam uit Kutná Hora. De zilvermijnen liepen zelfs onder de stad door en mensen vonden zilvererts in hun eigen tuinen. Er waren destijds nauwelijks regels, dus iedereen kon doen wat ie wilde. Dat veranderde toen de koningen van Bohemen zich gingen vestigen in de stad. In 1300 stelde koning Wenceslaus II wettelijke en technische regels vast waardoor de zilvermijnen geëxploiteerd konden worden en moest een mijn een eindeloze stroom aan zilver leveren. In de 14e en 15e eeuw was Kutná Hora een van de rijkste steden van Europa.

De rijkdom van Kutná Hora is nog altijd zichtbaar

Oorlog

Kutná Hora kon op gebied van economie, politiek en cultuur concurreren met Praag. Verschillende Boheemse koningen hadden hier hun residentie en de koninklijke munterij werd in de stad gesticht. In 1419 braken echter de Hussietenoorlogen uit. Kutná Hora werd overgenomen door Jan Žižka, de belangrijkste generaal van de Hussieten. De mijnbouw stopte voor een korte periode tot de oorlog afgelopen. Om te voorkomen dat de stad nogmaals in handen viel van de vijand werd Kutná Hora platgebrand.

Het verval van de stad

Na de oorlog werd de stad weer opnieuw opgebouwd en kwam het succes van de mijnbouw snel terug. Aan de voorspoed kwam in de 16e eeuw een einde. Kutná Hora werd in 1526 onderdeel van de Habsburg monarchie van Oostenrijk. In 1546 overstroomde de stad en de grootste mijn, verloor de stad haar privileges na een opstand tegen de Roomse keizer Ferdinand I en braken de pest, hongersnood en de Dertigjarige Oorlog uit. De mijnen werden gesloten en de stad werd langzaam volledig verlaten. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad getroffen door een stadsbrand en sloot ook de laatste zilvermijn.

UNESCO Werelderfgoed

Het centrum van Kutná Hora en de abdij van Sedlec werden in 1995 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De monumenten van Kutná Hora met de Sint Barbarakerk, Sint Jacobskerk, het Stenen Huis en de gotische fontein zijn de meest prominente bouwwerken. Samen met enkele particuliere huizen is een goed bewaard gebleven middeleeuws stadsgezicht geven.

Het middeleeuws stadsgezicht

Bezienswaardigheden van Kutná Hora

Op uitnodiging van Visit Czech Republic mocht ik kennismaken met Kutná Hora. Ik was nog geen dag in de stad, dus helaas heb ik niet alle hotspots kunnen bewonderen. Samen met een stadsgids heb ik langs de hoogtepunten van het historische centrum gelopen. Naast de bekende bezienswaardigheden kun je hier door idyllische straatjes lopen en je vergapen aan prachtige huizen. De bouwwerken zijn een bewijs dat Kutná Hora ooit een rijke stad was.

Sint Barbarakerk

Wie Kutná Hora een bezoek brengt, mag de Sint Barbarakerk absoluut niet overslaan. Zonder twijfel de Sint Barbarakerk het meest imposante bouwwerk van de stad. Er werd in 1380 begonnen aan de bouw van de kerk, maar deze werd pas in de 19e eeuw afgebouwd. Het is echt een uiting van de rijkdom van de stad en behoort tot één van de meest indrukwekkende van heel Europa. De kerk is vernoemd naar de patroonheilige van de mijnwerkers, Sint Barbara, die de lokale mijnwerkers in momenten van nood geholpen heeft.
Zowel de buitenzijde als de binnenzijde van de kerk zijn indrukwekkend. Opvallend zijn de dubbele luchtbogen die uitkomen op de torentjes op het dak. Binnen kun je de versieringen van fresco’s uit de 15e eeuw bewonderen. Deze afbeeldingen tonen het middeleeuwse leven van Kutná Hora waarin zilver gewonnen wordt en de verwerking hiervan naar sieraden en munten.. De glas-in-lood ramen zorgen voor een fraaie lichtinval van de kerk. Kijk zeker ook eens naar boven. Het plafond is misschien niet geheel netjes afgewerkt, maar dit is totaal niet storend.

De imposante Sint Barbarakerk

Jezuïetencollege

Een opvallend gebouw naast de Sint Barbarakerk is het Jezuïetenklooster. Ferdinand II gaf in 1624 opdracht om het jezuïetencollege te bouwen. Giovanni Domenico Orsi, een Italiaanse architect, ontwierp het gebouw. De bouw ging echter vrij traag en Orsi kwam gedurende de bouw te overlijden. Pas in 1750 was het Jezuïetencollege volledig klaar. De jezuïeten waren al in 1678 ingetrokken, maar moesten in een tijdelijke huisvesting wonen. In 1773 werd de jezuïetenorde afgeschaft en kreeg werd het bouwwerk gebruikt voor militaire opleiding. Sinds 1998 is er een galerij en tentoonstelling in het pand gevestigd.

Naast de Sint-Barbarakerk staat het Jezuïetencollege

Barborská

Misschien wel één van de mooiste delen van Kutná Hora is de Barborská, een wandelpad langs het jezuïetencollege. Dit pad is versierd met prachtige beelden en geeft je een mooi uitzicht over de stad.

Barborská met de prachtige beelden en uitzicht op het dal

Hrádek

Oorspronkelijk was de Hrádek een houten fort. Men denkt dat het fort diende om de stad te kunnen beschermen gedurende de bloeiperiode van de mijnbouw. In de 15e eeuw werd het fort herbouwd tot een kasteel en werden verschillende belangrijke personen de eigenaar, onder meer Jan Smisek die de eigenaar was van de mijnen. In de 17e eeuw werd het kasteel verkocht aan de jezuïetenorde en werd er hier les gegeven. De stad kocht in de 20e eeuw het kasteel terug om er een museum op te zetten over de mijnindustrie. Bezoekers kunnen twee verschillende rondleidingen boeken. Bij de eerste bezoek je het zilvermuseum en kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de zilvermijnen. Je ziet onder meer gereedschappen en kunt de prachtige fresco’s bewonderen. Bij de tweede rondleiding bezoek je de vroegere zilvermijnen. Je krijgt mijnwerkers jassen aan en moet een helm op waarna je door nauwe doorgangen door de vroegere mijn loopt.

Hrádek

Het Italiaanse Hof

Het Italiaanse Hof stond bekend als het ‘juweel’ en was het koninklijke residentie voor de koningen van de Bohemen. Onder meer koning Wenceslas IV woonde hier. Daarnaast was het de oude munterij van de stad. Hier werden de Praagse groschen geslagen. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als stadhuis en is er een museum gevestigd. Bezoekers kunnen de oude munterij, de koninklijke kapel en de audiëntiezaal bezoeken.

Een standbeeld van de eerste president voor het Italiaanse Hof

Chocolademuseum

Het Kutná Hora Chocolademuseum is een klein museum over het chocolademerk Lidka. In het museum zie je enkele producten en advertenties van Koukol & Michera die onder de naam Lidka wereldwijd werden geëxporteerd. Natuurlijk kun je hier nog lekkere chocolade meenemen voor thuis.

Klein maar fijn, het chocolademuseum
Kutná Hora

Sedlec klooster

Kutná Hora’s andere schat is het surrealistisch memento mori. In de voorstad Sedlec staat het knekelhuis in het klooster Vlassky Dvur. Hier lagen de botten en schedels van meer dan 40.000 pestslachtoffers uit de 14e en 15e eeuw bewaard op een grote hoop. Een houtsnijwerker die in dienst was van de landeigenaren gebruikte de botten in 1870 als decoratie voor het interieur van de kapel. Bij binnenkomst van de kapel zie je vier piramides van botten en schedels en in het midden hangt een kroonluchter van botten. Slingers met schedels versieren de gevels en ook het altaar is voorzien van allerlei botten. Helaas heb ik deze bezienswaardigheid niet kunnen bezoeken gedurende de stadswandeling met de gids.

Schedels in het Sedlec klooster - Bron: pxhere.com

Praktische informatie

Hoe kom je er?

Kutná Hora ligt op zo’n 80 kilometer van Praag. Met een (huur)auto kun je de stad al bereiken in een uur tijd. Met het openbaar vervoer kun je het beste de trein nemen. Vanaf het centrale station in Praag pak je de trein richting Brno. Deze trein stopt in Kutná Hora. Het station ligt niet in het centrum, maar je kunt hier de bus of taxi nemen naar het historische centrum. Een andere mogelijkheid is om een dagexcursie te boeken vanuit.

Overnachten in Kutná Hora

In Kutná Hora heb ik zelf overnacht in het Hotel U Kata. Dit hotel heeft een centrale ligging op slechts 200 meter van het historische centrum. De kamers zijn ruim en biedt een wellnesscentrum met een sauna, massages en een bierbad. ‘s Avonds kun je er traditionele Tsjechische en internationale gerechten eten.

Uit eten in Kutná Hora

In Kutná Hora vind je verschillende restaurants waar je de Tsjechische keuken beter kunt leren kennen. De beste restaurants zijn Restaurace V Ruthardce, Dačický restaurant, Barbora Restaurant, Čtyři sestry – Zahradní Restaurace en Na Pašince Restaurant. Zelf heb ik gegeten bij Dačický restaurant waar ik kalfsvlees met heerlijke knedlicki heb gegeten.

Nog eens de sfeervolle straatjes van Kutná Hora

Tips voor een bezoek aan Kutná Hora

  • Bezoek Kutná Hora op een doordeweekse dag. Op zaterdag sluiten de meeste winkels reeds om 13.00 en op zondag blijven ze de gehele dag gesloten.
  • Gedurende de winterperiode sluiten veel bezienswaardigheden in Tsjechië rond 16.00.
  • Koop een combi-ticket waarmee je de verschillende kerken en het Ossuarium kunt bezoeken.
Kutná Hora vond ik een verrassend leuke bestemming voor een stedentrip

Spreekt een citytrip Kutná Hora jou aan?

Disclaimer: Ik bezocht de stad Kutná Hora op uitnodiging van Visit Czech Republic. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.