Urbex

Urbex: FDGB-Ferienheim Fritz Heckert

De afgelopen weken heb ik reeds twee artikelen gepubliceerd over urbex locaties in de Harz regio. Hier vind je talloze vervallen paleizen, hotels en sanatoriums met een rijke geschiedenis. Prachtige gebouwen die al jaren leeg staan en waar de natuur haar gang kan gaan. Het is mooi, maar treurig tegelijk. In dit artikel neem ik jullie mee naar een ander verlaten en vervallen gebouw, het FDGB-Ferienheim Fritz Heckert. Ten tijde van de DDR één van de meest moderne toeristische locaties, tegenwoordig een vervallen pand met veel graffiti.

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden.

Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
FDGB-Ferienheim Fritz Heckert vanaf de buitenzijde gezien

Geschiedenis van FDGB-Ferienheim Fritz Heckert

Het FDGB-Ferienheim Fitz Heckert werd tussen 1952 en 1954 gebouwd in Gernrode. Destijds was dit het eerste nieuwbouw voor de Toerisme in de DDR. De burgers van de DDR mochten niet naar het buitenland. Ze konden alleen reizen naar ‘bevriende’ landen met vergunningen. Veel mensen vierden derhalve vakantie in eigen land. Populaire bestemmingen waren onder meer de eilanden Rügen en Usedom, de Sächsische Schweiz, het Thuringer Wald en het Harzgebirge.

Dit Ferienheim opende de deuren op 11 juli 1954 en was een geliefde locatie om het weekend door te brengen. Er waren 85 vakantiekamers en bood plaats voor 147 gasten. De kamers waren voorzien van koud en warm water, er waren twaalf badkamers, zes doucheruimtes. Verder waren er een schaakkamer, een bibliotheek, televisiekamer, biljartkamer en twee cafés. Buiten waren er grote terrassen waar de bezoekers in de zomer heerlijk konden zitten. Voor die tijd was deze locatie uiterst modern. In 1969 werd er een ‘Bettenhaus’ bijgebouwd met 150 bedden en een restaurant met bar.

Na de val van de Muur werd het Ferienheim gesloten. Het complex staat sindsdien leeg en raakte langzaam aan vervallen. In 1998 werd het Bettenhaus gesloopt. Het originele complex valt sinds 1993 onder monumentenbescherming. Er wordt nog stiekem gehoopt dat iemand deze ruïne nieuw leven in wil blazen. Maar of het zo ver gaat komen?

Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Het pand in betere tijden - Opname: Foto-Doehring, Gernrode. Kaart: Albert Krebs, Leipzig

Vergane glorie

Ooit was het een modern complex, maar daar is tegenwoordig helemaal niet meer van over. De structuur van het complex is nog intact en ziet er over het algemeen nog prima uit. Binnen is er enkel beton te zien met flink wat graffiti. Aan de hand van oude foto’s proberen we de ruimtes te herkennen en ons voor te stellen hoe het er ooit uit moet hebben gezien. We herkennen uiteraard de receptie en het aangrenzende restaurant. Via de ronde trappen bezoeken we de andere etages. De ronde gangen leiden ons langs verschillende kleine kamers. Het is duidelijk te zien dat deze kamers vrij klein waren en geen badkamer hadden. De balkons zijn inmiddels compleet overwoekerd en van het zomerse terras is werkelijk niets meer over. Het is echt vergane glorie.

Na de val van de Muur zijn behoorlijk wat prachtige panden leeg komen te staan in het voormalige Oost-Duitsland. We hebben eerder al het Hotel Zehpfund en het Hotel Teddybär laten zien. Persoonlijk vind ik het vrij triest om te zien dat zulke mooie gebouwen compleet vervallen zijn. De locatie van het FDGB-Ferienheim Fritz Heckert is perfect want de omliggende natuur zou behoorlijk wat vakantiegangers kunnen trekken. Er zal alleen flink wat geïnvesteerd moeten worden om de glorie van het pand te doen herleven. De structuur is zeer degelijk, maar binnen is het een rommeltje. Het is te hopen dat er ooit iemand durft te investeren en er weer iets moois van kan maken.

Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Urbex: FDGB-Ferienhaus Fritz
Een impressie van ons bezoek aan FDGB-Ferienheim Fritz Heckert
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie