Urbex

Urbex: Hotel Eden

Vorig jaar was ik in de Harz voor een weekend urban exploring. We bezochten die dag maar liefst zes verschillende locaties. Hotel Zehnpfund en Hotel Teddybär waren verrassende locaties om te bezoeken. Het FDGB-Ferienheim Fritz Heckert was wat dat betreft een ruïne. We bezochten nog een verlaten hotel dat bekend staat als Hotel Eden.

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden.

Weinig informatie

Het leuke aan urban exploring is het opsporen van verlaten gebouwen. Aan de hand van foto’s of videobeelden ga ik op zoek naar de exacte locatie. Soms is dit een flinke zoektocht en soms kan ik de locatie helemaal niet achterhalen. Hotel Eden had ik al snel weten te achterhalen aan de hand van oude ansichtkaarten op internet. Wanneer ik een locatie heb gevonden, ga ik ook altijd op zoek naar achtergrondinformatie. Wat heeft zich hier afgespeeld en waarom is het pand uiteindelijk leeg komen te staan. Veel informatie kon ik echter niet vinden over Hotel Eden. Dat is vaak ook een voordeel. Als er weinig informatie te vinden is van een verlaten gebouw, is de kans ook groot dat de locatie niet compleet getrashed is.

Hotel Eden is gelegen aan een meer in de Harz. In betere tijden was dit een mooie uitvalsbasis voor natuurliefhebbers en wintersporters. Ook de lokale bevolking kwam hier graag om een drankje te drinken. Voor het hotel was een groot terras waar je onder het genot van een hapje en een drankje kon genieten van de mooie omgeving. Het hotel was populair en daarom werd er een aanbouw geplaatst aan het oorspronkelijke gebouw.

En toen bleven de gasten weg. Een Nederlands koppel kocht het pand in de hoop er weer een rendabel hotel van te maken. Dit is helaas niet gelukt, want sindsdien staat het pand nog altijd leeg en de huidige eigenaren willen het pand ook weer verkopen.

Urbex: Hotel Eden
Hotel Eden, een verlaten hotel dat te koop staat

Ons bezoek aan Hotel Eden

Het is even goed zoeken naar een ingang. Via de achterzijde blijkt er een opening te zijn en met enig klim en klauterwerk zijn we binnen in de opslagruimte van het hotel. Als we de gang doorlopen passeren we de keuken en staan we bij de receptie van het voormalige hotel. Er staat nog allerlei meubilair met die rustieke charme uit de jaren ‘70. In de staat nog een gedekte tafel, alsof er enkele dagen geleden hier nog mensen hebben gegeten en gedronken. Er staan zelfs bekers en een vaas met nepbloemen. Aan de hand van oudere urbex-foto’s kunnen we duidelijk zien dat er flink geschoven is met het meubilair en dat er ook wat tafels verdwenen is. In de loungeruimte staan nog meer stoelen en tafels waar de gasten in het verleden vast een zeker onder het genot van een alcoholische versnapering gezellige tijden hebben beleefd.

We lopen de trap op om de eerste etage te bekijken. Hier treffen we enkele gastenkamers aan waar het meubilair ook nog staat. Het is dat de bedden nog net niet gedekt zijn. De badkamer heeft marmer elementen en zal waarschijnlijk voor die tijd vrij luxueus zijn geweest.

Alles wijst erop dat de huidige eigenaren een poging hebben gewaagd om iets van de kamers te maken. Wellicht viel dit behoorlijk tegen, want er is flink wat achterstallig onderhoud. Ik kan me derhalve goed voorstellen dat men gestopt is met de renovering. Toch is het zonde om dit hotel in deze staat te zien, want aan de locatie zal het echt niet liggen. Zou er nog iemand zijn die het aandurft om nieuw leven in dit hotel te blazen?

Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Urbex: Hotel Eden
Een impressie van Hotel Eden
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com