Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Kroatië

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Urbex: Verlaten hotel op eiland Krk

Krk is het grootste eiland van Kroatië. De Kroaten noemen Krk ook wel het ‘Gouden Eiland’, omdat het eiland zowel natuurlijke als culturele rijkdommen bezit. Dankzij de mooie stranden, de prachtige natuur en de vele idyllische kustplaatsen is Krk een populaire vakantiebestemming in de Kvarner Baai. Maar Krk heeft nog iets waar ik enthousiast van wordt: een verlaten hotel. Het Haludovo Palace Hotel was ooit één van de meest luxueuze hotels van het voormalige Joegoslavië. Belangrijke politieke personen kwamen hierheen. Al binnen een jaar ging het hotel failliet, maar het bleef wel geopend tot 2001. Sindsdien staat het hotel er verlaten en vervallen bij. Wij brachten een bezoek.

Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Het Haludovo Palace Hotel was ooit een luxueus hotel in het voormalige Joegoslavië, tegenwoordig een vervallen complex

Het project van Bob Guccione

Eind jaren ‘60 kwam de Amerikaanse multimiljonair Bob Guccione, oprichter van het Penthouse Magazine, naar het eiland Krk. Tijdens zijn verblijf aan de Adriatische Zee kwam hij op een idee. Hij wilde het Haludova Palace Hotel bouwen met het Penthouse Adriatic Club Casino. Een decadent resort in het plaatsje Malinksa. Hiermee wilde hij buitenlandse toeristen naar de onverwachte luxe van het socialistische Joegoslavië lokken. Zijn idee was dat de vijanden uit de Koude Oorlog hierheen zouden trekken om samen te genieten van een vakantie en dat hiermee de Koude Oorlog ten einde zou komen. Guccione investeerde ruim 40 miljoen Euro in dit project en liet het ontwerp maken door Boris Magaš. Deze Kroatische architect heeft veel belangrijke gebouwen in Joegoslavië ontworpen. In 1972 opende het Haludova Palace Hotel zijn deuren.

Haludovo Palace Hotel

Ten tijde van de opening was het Haludova Palace Hotel één van de modernste en meest extravagante bouwprojecten van Joegoslavië. Het hotel had een buitenzwembad, binnenzwembad, stranden, weelderige hangende tuinen, een bowlingbaan, sauna’s, cocktailbar en een rijk gevulde keuken. Men zegt dat de gasten dagelijks honderden flessen champagne dronken en zo’n 100 kilogram kreeft en 5 kilogram kaviaar aten. Geruchten gingen zelfs rond dat de zwembaden gevuld waren met champagne. Guccione deed er alles aan om rijke mensen naar Malinska te halen. Hij huurde zelfs een plastisch chirurg in voor een eigen schoonheidssalon. Ook liet hij 50 vrouwen overkomen uit Amerika. Zij werden ingehuurd als ‘Penthouse Pet’ en moesten de gasten bedienen en vermaken. De meisjes hadden dienstmeisjes uniformen aan en hun aanwezigheid hielp om het hotel populair te maken. Guccione kreeg het voor elkaar om belangrijke politieke figuren naar zijn hotel te krijgen. Zo was Saddam Hoessein bijvoorbeeld een prominente gast. Ook Silvio Berlusconi en de Zweedse premier Olof Palme hebben het hotel bezocht.

Faillissement en verval

Lang ging dit extravagante concept niet goed. Er werd zoveel geld uitgegeven dat een jaar na de grote opening het resort al failliet ging. Het hotel bleef dan wel geopend, maar raakte zijn glans langzaam kwijt. Toen het Oostblok in 1989 uiteen viel, voelde de Joegoslavische elite zich bedreigd en in 1991 verviel het land in een burgeroorlog. Door dit conflict stond het hotel leeg omdat buitenlandse toeristen niet meer kwamen. Het hotel kreeg een ander doel, namelijk het huisvesten van vluchtelingen. Na de oorlog was het hotel geen schim meer van het ooit zo luxueuze hotel dat het ooit was geweest. Om weer gasten te ontvangen, moesten de tijdelijke bewoners het hotel verlaten. Sommigen weigerden dit. Nadat ze nog flink wat schade hadden aangericht, vertrok uiteindelijk iedereen. Haludova Palace Hotel werd geprivatiseerd en kende vervolgens enkele schimmige eigenaren. Veel toeristen lieten Kroatië links liggen en gingen al helemaal niet naar het Haludova Palace Hotel. In 2001 ontving het hotel zijn laatste gasten.

Verlaten hotel

In 2018 waren er plannen aangekondigd om het resort nieuw leven in te blazen. Maar nog altijd ligt het ooit zo luxueuze resort er uiterst vervallen bij. Na jarenlange verwaarlozing is er weinig over die glamour van weleer. Overal ligt gebroken glas, grote delen van de betonnen trappen zijn afgebroken, de vloeren zijn kapot en het zwembad is geplunderd. Het water druipt via het plafond naar beneden. Via de trappen zou er zelfs een bloedspoor naar de bovenste verdieping lopen. Het gehele complex is beklad met graffiti. Eigenlijk is het Haludova Palace Hotel de perfecte locatie voor een bloederige horrorfilm. ‘Wat maakt dit nou zou leuk?’, hoor ik je denken. Ondanks dat alles vernield en beklad is, voel je altijd een beetje spanning op dit soort locaties. Maar bovenal zijn dit soort locaties uiterst fotogeniek. Vooral het zwembad en de lobby zijn fotogeniek. Met het zien van de oude foto’s van dit hotel vraag je je toch altijd af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Gezien de staat van het gebouw verwacht ik niet dat hier ooit nieuw leven in wordt geblazen.

Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Een impressie van het vervallen hotel

Is een bezoek aan dit verlaten hotel legaal?

Het bezoeken van verlaten gebouwen is vaak verboden en dus strafbaar. Wanneer je zonder toestemming een verlaten gebouw ingaat, kan het ‘inbreken’ worden genoemd. Voor een bezoek aan het voormalige hotel hoef je niet over hekken te klimmen. Het hotel ligt er goed gecamoufleerd bij, maar is eenvoudig te vinden. Je vindt het resort zelfs nog op Google Maps en wegwijzers langs de straat geven ook de juiste richting aan. Wij konden zonder enige problemen het hotel betreden. Maar pas op, Urban Exploring is niet zonder gevaar. Het hotel verkeert in zeer slechte staat, vooral op de hoger gelegen etages. Kijk dus altijd uit en ga nooit alleen op pad. Wij bezochten het hotel in april 2023.

Urbex: Haludovo Palace Hotel, Kroatië
Hoewel het hotel goed gecamoufleerd ligt, kun je het eenvoudig bereiken

Plan je reis naar Kroatië

  • De belangrijkste luchthavens zijn Zagreb, Dubrovnik, Split en Pula. Vanuit Eindhoven, Rotterdam en Schiphol kun je binnen twee uur naar Kroatië vliegen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië of boek rechtstreeks bij Transavia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Croatia National Tourist Board.

Disclaimer: Mijn reis in Kroatië is tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.