Urbex - Chateau Rouge
België

Urbex: Chateau Rouge

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden. In dit artikel neem ik jullie mee naar Chateau Rouge.

Urbex - Chateau Rouge
Chateau Rouge, een treffende naam gezien de kleur van de buitenmuren

De geschiedenis van Chateau Rouge

Dit kasteel is een bekende locatie in de urbex-scene. Het heeft verschillende namen, zoals Chateau Bambi, Chateau Des Chambres, Hotel Torrance, Chateau Titania, Red Castle maar vanwege de kleur van de buitenkant is Chateau Rouge de meest treffende naam voor deze locatie.

Het huidige kasteel werd in 1889 gebouwd, nadat het originele kasteel door een brand compleet verwoest was. Waarvoor het kasteel diende is niet geheel duidelijk. Op internet gaan er verschillende verhalen rond dat het een rusthuis zou zijn voor bejaarden, een hersteloord voor kinderen en zelfs een bordeel. Uit de reacties van de lezers ben ik te weten gekomen dat het pand gebruikt werd als een vakantiekolonie voor kinderen van de Liberale Mutualiteit.

In 1997 werd het kasteel onder de nieuwe eigenaar gebruikt als een toeristische functie. Wandelaars, fietsers en motorrijders konden hier verblijven terwijl ze in de omliggende bossen konden wandelen. Daarnaast konden er groepsfeesten en seminars worden georganiseerd. In 2006 werd het hotel failliet verklaard en werd het prachtige pand verlaten en vergeten.

Er verschenen nog berichten in 2011 op het internet dat het gebouw in originele staat hersteld zou worden, maar de locatie werd het doelwit van vandalen. In een periode van een paar jaar werd het huis leeggeroofd en vernield. De tuin van het kasteel is tegenwoordig een gebied waar airsofters zich kunnen vermaken.

Vanaf 1997 was Chateau Rouge een hotel en restaurant waar ook groepsfeesten en seminars werden georganiseerd. In 2006 ging het hotel failliet.

Chateau Rouge verkennen

Nog niet zo lang geleden was Chateau Rouge nog voorzien van vrijwel alle inboedel. De salon, de eetkamer en de slaapkamers zagen er nog prima uit. Met hier en daar een likje verf had je dit pand zo kunnen betrekken. Helaas hebben vandalen het pand ook gevonden en ze hebben flink huisgehouden. Dit wisten we voordat we het kasteel zouden bezoeken, maar omdat het een bekende locatie in de urbex-scene is, wilden we het graag eens met eigen ogen bekijken.

De locatie is eenvoudig te vinden. Wie goed zoekt op internet heeft de juiste locatie binnen een mum van tijd gevonden. Om in de tuin te komen hoeven we nauwelijks moeite te doen en dan ineens zien we de torens van het kasteel tussen het bladerdek opdoemen en staan we recht voor het kasteel. Wat een fantastisch gebouw! Van de buitenzijde ziet het kasteel er zelfs nog prima uit, maar zodra we binnen een kijkje nemen zien we het werk van de vandalen. Ontzettend triest en jammer.

Overal liggen bakstenen op de vloer, de hoofdtrap lijkt onbegaanbaar en het is goed uitkijken waar je loopt. De inboedel is vrijwel volledig verdwenen en van het fraaie behang is nauwelijks iets over. Nee, van de binnenzijde worden we helaas niet heel erg gelukkig.

We verkennen de bijgebouwen tegenover het kasteel, waaronder een kapel, maar dit is het domein geworden van de airsofters. Qua detailfoto’s is dit niet meer de mooiste locatie helaas.

Op Facebook las ik enkele maanden na ons bezoek berichten dat er toch echt plannen zijn om het gebouw te renoveren en te redden van een definitieve ondergang. Ik hoop van harte dat het de initiatiefnemers lukt om er nog iets moois van te maken. Ik kijk nog één keer naar de fantastische rode gevel van dit prachtige kasteel alvorens we het terrein weer verlaten.

Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge
Urbex - Chateau Rouge

Nog meer verlaten locaties bewonderen? We bezochten eerder ook het Sanatorium du Basil.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie