Urbex: Chateau Artistique
Frankrijk

Urbex: Verlaten huis met oude fabriek in Noord-Frankrijk

Onverwacht op urbex locaties terechtkomen. Het gebeurde me al eens in het oosten van Duitsland toen ik per toeval een verlaten hotel passeerde. Afgelopen jaar werd ik getipt om een verlaten huis met een aangrenzend industrieterrein te bezoeken in het noorden van Frankrijk. In het huis trof ik allerlei artistieke objecten aan, ik ontdekte een grot vol lege wijnflessen en ik bekeek het terrein van de oude fabriek. Er is vrijwel niets bekend over deze locatie en dat maakt het extra leuk om hier rond te snuffelen.

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Vorig jaar werd ik getipt om dit verlaten huis in Noord-Frankrijk te bezoeken

Een verlaten huis vol artistieke objecten

Voor deze urbex locatie bevind ik me in een slaperig dorpje in het noorden van Frankrijk. Iemand heeft hier een verlaten woning ontdekt met een aangrenzend fabrieksterrein dat ook verlaten is. Wanneer mij wordt voorgesteld om een kijkje te nemen hoef ik niet lang na te denken. Al snel zijn we op de goede locatie aangekomen. Een overwoekerd zandpad leidt naar het verlaten huis. De muren zijn afgebladderd, maar de ramen zijn nog allemaal heel. Dat biedt hoop dat deze locatie nog niet volledig getrashed is. Binnen enkele secondes zie ik een deur open staan zodat we binnen een kijkje kunnen nemen.

Wat direct opvalt zijn de artistieke objecten die hier overal en nergens liggen. Ik zie op verschillende plekken borstbeelden, figuren uit karton, gekleurde maskers, posters en overal staan blikken verf en thinner. Op een deur zie ik het hoofd van een pop genageld aan de deur. De rode verf die van boven naar beneden druipt zou bloed moeten voorstellen, neem ik aan. In de hoek staan de billen van een beeld en een doos vol ledematen van poppen. Hier moeten mensen hebben gezeten met een liefde voor kunst en artistiek.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Het lijkt er op alsof hier kunstenaars hebben gewerkt of hun werk hebben gestalt

De voorraadkast is nog gevuld met eten in blik en drank. In een bijgebouw ontdek ik later nog meer flessen drank. Het lijkt erop dat de kunstenaars een aardig slokje op hadden terwijl ze creatief bezig waren. De manier waarop alle objecten staan doet me denken aan een soort expositie. Alsof deze locatie is gekozen om het werk tentoon te stellen. Misschien was dat ook de bedoeling van deze locatie? Ik vind nog een krant van 2007. Het zou goed kunnen zijn dat men hierna deze ruimte verlaten heeft en alles liet liggen. De overige ruimtes zijn leeg, maar ik vind in sommige kamers het behang zeer tof. Tijd om de overige ruimtes te ontdekken, want het huis is redelijk groot en heeft nog twee etages.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Een impressie van de eerste etage

Op de eerste etage bekijk ik verschillende kamers. Sommige kamers hebben een open haard, maar eigenlijk zijn ze allemaal leeg. Op één kamer na, want daar vind ik een partij prachtige posters. Vrijwel alle posters bevatten Poolse teksten. Er leidt nog een trap naar de zolder waar nog meer artistieke spullen aantref zoals maskers, nepbloemen, confetti en twee éénwielers. Het licht schijnt door het kapotte dak. Geen goed teken voor de staat van het gebouw bij regenachtige dagen. In het laatste gedeelte van het huis kom ik aan in de mooiste ruimte. Een oude ronde trap lijdt hier weer naar de eerste etage en mijn aandacht wordt getrokken door de ramen in een soort Piet Mondriaan stijltje. Ook de ouderwetse vloertegels zijn prachtig.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Op zolder liggen nog meer artistieke spullen

Grot met lege flessen drank

Inmiddels heb ik alle verdiepingen en kamers van de woning bekeken. Pal naast het huis vind ik een soort grot. De ingang is begroeid met allerlei planten en struikgewas en ik ben benieuwd wat ik hier aantref. Het blijkt een soort wijnkelder te zijn geweest. Overal liggen lege flessen wijn opgestapeld op elkaar. Op sommige flessen is nog de naam te lezen van een nabijgelegen parochie. Kennelijk hield men hier wel van een glaasje.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
In een soort grot vinden we een rijke verzameling aan lege wijnflessen

Het industrieterrein

Het overwoekerde pad loopt verder door naar achteren waar een voormalige fabriekje moet hebben gestaan. Drie gebouwen staan hier nog overeind. Één gebouw is met tralies dichtgemaakt, de ander lijkt een soort schuur te zijn waar ooit spullen droog hebben kunnen liggen. In het grootste gebouw zouden de werkzaamheden moeten hebben plaatsgevonden. Binnen valt echter nauwelijks iets ontdekken wat dit vroeger moet zijn geweest. Het gebouw is compleet leeg. Ergens tref ik een beschermplaat aan met een merknaam. Nadat ik dit merk opzoek op Google, blijkt het om een apparaat te gaan dat iets met coating te maken heeft. Veel verder dan dat kom ik niet.

In de bodem ontdek ik nog een gat met een trappetje. Ik daal even af naar beneden en zie een compleet ondergronds waterstelsel. Langs het terrein stroomt een rivier en iets verderop is ook al een sluis te vinden. Het water zal met beide in connectie staan. Jammer genoeg is het te donker om een goed beeld te krijgen, maar ik zie wel de watergewelven.

Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Urbex: Chateau Artistique
Het aangrenzende industriegebouw dat volledig leeg staat

Geen informatie te vinden

Eenmaal thuis gaan we op zoek naar meer informatie over deze locatie. We stuiten op een oud onderzoek uit 1985 dat ergens op deze locatie een oude smederij moet hebben gestaan vanaf 1718. De smederij zou bij een nabij gelegen parochie moeten horen. In het onderzoek valt te lezen over de tunnels, het kanaal en de sluis. Het lijkt dus wel degelijk om de locatie te gaan die we zojuist bezocht hebben. Echter valt er ook te lezen dat de smederij niet lang in werking was. Wellicht dat er later een coatingbedrijf gevestigd was.

Over het huis is geen informatie te vinden. Wel stuiten we op een website over meditatie waar allerlei foto’s van dit huis te zien zijn. Wellicht dat groepen mensen hierheen komen om te mediteren. Het lijkt me namelijk niet dat mensen in dit vervallen gebouw ook zullen overnachten.

Eerder dit jaar bezocht ik het voormalige terrein van Hauts-Fourneaux B in België.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie