Urbex

Urbex: IM Cooling Tower

Je kent ze wel, die dampende koeltorens die je al van ver kunt zien. Ben jij ook zo benieuwd hoe deze logge gebouwen er van binnen uitzien? Ik wel! De verlaten koeltoren IM Cooling Tower is onderdeel van Power Plant IM en is één van de meest bezochte urbex locaties van België. Misschien niet de meest spannende locatie die we tot dusverre hebben aangedaan, maar absoluut een bezoekje waard voor de echte urbex liefhebber.

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden.

Urbex: IM Cooling Tower
De IM Cooling Tower

De grootste koeltoren van België

De koeltoren is onderdeel van een krachtcentrale die in 1921 werd geopend. De centrale draaide op steenkool. In de jaren ‘50 werd de krachtcentrale gemoderniseerd en een nieuw pand naast de oude gebouwd. Vanaf de jaren ‘70 werd de centrale nog verder uitgebreid en kon het ook draaien op aardgas. Het werd de voornaamste elektriciteitscentrale van de regio. Toen uit een rapport bleek dat de centrale verantwoordelijk was voor 10% van de uitstoot van koolstofdioxide in België protesteerde Greenpeace tegen de centrale. In 2007 werd de centrale gesloten, hoewel enkele installaties nog enkele jaren bleven draaien. Aan de overzijde van het water staat de 57 meter hoge koeltoren die sindsdien ook verlaten is. De koeltoren was een filmlocatie van de Belgische thriller ‘De premier’.

Cooling Tower IM verkennen

Een bezoek aan een watertoren staat al een tijdje hoog op ons lijstje. IM Cooling Tower zou een eenvoudige locatie moeten zijn om te betreden. Op internet hebben we gelezen dat de toegang tot de koeltoren soms toegankelijk is maar ook regelmatig compleet afgesloten is. Omdat we toch in de buurt zijn willen we een poging wagen. Aan de achterzijde van de koeltoren komen we aan bij een deur. Zou ie open gaan? Ik duw de klink naar beneden en trek de deur naar me toe. Ja hoor, we kunnen naar binnen. Als de deur dicht gaat klinkt een doffe echo door de koeltoren. Het lijkt wel alsof we in een enorm ruimteschip zijn gestapt. Natuurlijk ben je in een koeltoren snel uitgekeken, want je hebt maar één grote ruimte. Toch baal ik ervan dat we niet wat langer gebleven zijn.

De mooiste foto van de koeltoren zie ik pas later op internet verschijnen. Een andere urbex-er heeft zich een weg gebaand tussen de betonnen balken en houten paletten en kon in het hart van de koeltoren komen, maar dan aan de onderzijde. Deze foto heeft helemaal iets buitenaards. Aangezien ik niet verwacht dat deze koeltoren snel zal worden gesloopt, kunnen we altijd nog eens terugkeren. Eens kijken of de deuren weer geopend zijn voor ons.

De Power Plant IM aan de overzijde zou ook een mooie locatie moeten zijn. Wij hebben een kijkje genomen, maar zagen dat werklieden bezig waren met sloopwerkzaamheden. Volgens de laatste berichten op internet zou een groot deel van de centrale reeds gesloopt zijn.

Meer urbex-verhalen teruglezen? Wij brachten ook een bezoek aan een oude Ford Garage waar nog enkele oldtimers binnen stonden.

Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Urbex: IM Cooling Tower
Een impressie van IM Cooling Tower
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie