Urbex

Urbex: Sanatorium du Basil

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur en spanning bij het bezoeken van verlaten gebouwen en plaatsen. Helaas komt het er nooit van, tot we in december 2016 concrete plannen gaan maken om eens te urbex-en. Sinds 2017 zoeken we verlaten gebouwen op en gaan we los met onze camera’s. ‘Leave nothing but footprints’. Een spreuk die wij tijdens onze bezoekjes in ere houden. In dit artikel neem ik jullie mee naar Sanatorium du Basil.

Urbex: Sanitorium du Basil
Het oude sanatorium op de heuvels van de Belgische Ardennen

De geschiedenis van Sanatorium du Basil

In het dorpje Borgoumont, in de Belgische Ardenne, staat een imposant gebouwd op de top van de heuvels. Dit sanatorium staat bekend als het Sanatorium du Basil en kent een rijke geschiedenis. In de 19e eeuw werden er in Europa talloze sanatoria gebouw voor de behandeling van tbc. Deze ziekte stond bekend als een nauwelijks behandelbare ziekte die vaak fataal afliep. Het initiatief voor het bouwen van dit sanatorium kwam in 1899 van Ernest Malvoz, directeur van het Bacteriologisch Laboratorium. Een jaar later werd er begonnen aan de bouw van het pand en in 1903 werden de deuren geopend en werden de eerste patiënten opgevangen. Schone lucht en rust deden de tbc-patiënten vaak goed en daarom was de ligging van het Sanatorium du Basil perfect.

Toen men tbc-patiënten steeds beter kon behandelen, werd het sanatorium overbodig. Voor enkele jaren fungeerde het gebouw als ziekenhuis en tussen 2010 en 2013 werden vluchtelingen hier opgevangen. Vanwege de torenhoge energierekeningen sloot het pand vervolgens haar deuren en werd het gebouw het doelwit van vandalisme. Gesloopt is het pand nog steeds niet, sterker nog, het gebouw staat te koop. Voor een bedrag van een kleine 1,5 miljoen Euro kan er nieuw leven in dit pand worden geblazen.

Het Sanatorium du Basil staat momenteel voor een kleine 1,5 miljoen Euro te koop.

Sanatorium du Basil verkennen

Bij het zien van de foto’s van het pand op internet waren we direct verkocht. Dit wilden we met eigen ogen zien. Op internet gaan er zelfs verhalen rond dat het zou spoken en geesten zouden zijn waargenomen en er allerlei vreemde geluiden zouden zijn te horen. Deze geluiden zijn echter niet geheel verwonderlijk, want lange tijd werkte de elektra door het gehele pand nog. De verlichting, rookmelders en zelfs te liften waren nog lange tijd in werking en men liet in de winter de verwarming nog aan om het gebouw te beschermen. Ik geloof niet in geesten, maar er werden toch paranormale onderzoeken gedaan in het sanatorium. Dat maakt het toch spannender om deze locatie te bezoeken.

Vroeg in de ochtend rijden we naar de Belgische Ardennen en eenmaal bij de locatie zetten we onze auto langs de kant van de weg. Via een wandelpad lopen we de heuvels op en dar doemt het statige gebouw al direct op. We zijn niet alleen. Geen geesten, maar een man die met een bladblazer de bladeren uit de tuin blaast. We trekken ons niets aan van deze man en maken foto’s van de buitenzijde van het pand. De man lijkt ook nauwelijks interesse in ons te hebben, waardoor wij volledig ons eigen gang kunnen gaan. Hoe komen we binnen, dat is altijd de vraag die je jezelf vraagt wanneer je op pad gaat met Urban Exploring. Een vraag die we al snel beantwoordt zien worden, want alle ramen en deuren staan wagenwijd open. Misschien dat de goedgezinde geesten ons binnen wilden laten?

Helaas blijkt al snel dat er binnen nauwelijks iets te zien is. De meeste kamers zijn leeg en dat vandalen het nodig vonden om alles te slopen en overal graffiti moet spuiten. Zonde. We verkennen de etages en de kamers, maken een ronde door de gymzaal, de keuken en de kelder en bezoeken ook enkele bijgebouwen. Het volgende doel is om het hoogste punt van het gebouw te bezoeken, het karakteristieke torentje met de klok. Deze bereiken via gammele, smalle trapjes. Tot een aantal maanden terug werkte de klok nog en kon je het mechanisme zien draaien. Helaas is dit ook door vandalen gesloopt. Vanuit het torentje hebben we een fraai uitzicht op de omgeving. We kunnen heel goed begrijpen dat de mensen hier vroeger hun rust en schone lucht wisten te vinden. Het is zonde dat er geen nieuwe bestemming is gevonden voor dit prachtige gebouw. De prijs is echter sinds ons bezoek gehalveerd. Wie durft het aan om in dit oude sanatorium te investeren?

Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanitorium du Basil
Urbex: Sanatorium du Basil
Sanatorium du Basil, mei 2017

Wil je nog meer urbex verhalen van ons lezen? Neem dan ook eens een kijkje bij het verslag over Hasard Cheratte.

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

10x doen in Bodrum - De haven van Yalikavak

Gastartikel

10 hotspots voor feestvakanties in Europa

Heb je een klein vakantiebudget maar wil je toch feesten onder palmbomen of op een zandstrand, dan vind je in onze gids de beste vakantiebestemmingen voor weinig geld. Als het slecht weer is tijdens...

Reistips

West-Pommeren in Polen

De meeste mensen die naar Polen afreizen bezoeken de steden Krakau of Warschau. Maar Polen heeft zo veel meer te bieden. In de afgelopen jaren maakte ik onder meer kennis met de Lubelskie regio en...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!