Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Duitsland: Fränkischer Rotwein Wanderweg

Wandelen en genieten van wijn. Dat klinkt best aantrekkelijk toch? En een wandeling wordt nog leuker met het vooruitzicht op een lekkere beloning. De Fränkischer Rotwein Wanderweg loopt door het wijnbouwgebied Churfranken. De route is 79 kilometer lang en onderweg passeer je vele wijngaarden en wijnboeren. Niet alleen kun je genieten van fantastische uitzichten, het is ook mogelijk om onderweg te stoppen en enkele wijntjes te proeven.

De regio Churfranken

Churfranken is een regio in het noordwesten van de deelstaat Beieren. Gelegen langs de rivier de Main en tussen de Spessart en Odenwald. In tegenstelling tot Berchtesgadener Land of het Allgäuer Land, is Churfranken nog relatief onbekend bij de meeste mensen. Heel gek is dat overigens niet. Churfranken bestaat immers pas sinds 2007, toen een aantal dorpen samenkwam om de regio te promoten en hun producten op de markt te brengen. Met de slogan ‘Langzaam leven’ probeert de regio toeristen te trekken. Langzaam heeft hierbij niets te maken met een snelheid, maar met een houding. Rustig genieten, zich bezig houden met andere mensen, de natuur en zichzelf. In Churfranken heb je voldoende mogelijkheden om te genieten. Ontdek bijvoorbeeld de idyllische kleine steden en dorpjes, ga wandelen in de natuur, huur een fiets en verken de omgeving en geniet van de regionale producten. Lees hier al mijn tips voor een bezoek aan Churfranken.

Churfranken - Miltenberg
Miltenberg

Wijn, wijn, wijn

Één van de producten waar Churfranken om bekend staat is wijn. Al in de middeleeuwen was de noordelijke regio van Beieren een groot wijngebied. De eerste vermelding van wijnbouw gaat terug naar de 8e eeuw. Door de eeuwen heen zijn er langs de Main steeds meer wijngaarden ontstaan. Het landschap van de regio wordt gekenmerkt door steile wijngaarden. Hier groeien verschillende druivensoorten, van Spätburgunder tot Frühburgunder en van Silvaner tot Riesling. In tegenstelling tot andere wijngebieden in Franken, staat Churfranken vooral bekend om de rode wijnen. Veel wijnen zijn al in de prijzen gevallen.

Churfranken is verweven met een rijke wijncultuur en tijdens je bezoek aan de regio kun je haast niet om de wijn heen. Er zijn talloze Weinstuben te vinden. Ze heten in Franken ‘Häckerwirtschaften’, in andere regio’s worden ze bijvoorbeeld Strausswirtschaft of Besenwirtschaft genoemd. Een bezoek aan een Häckerwirtschaft is echt een aanrader, want het is een bijzondere traditie in Churfranken. Slechts enkele weken per jaar zijn de Häckerwirtschaften geopend en serveren ze hun zelfgeproduceerde wijnen en kleine gerechten. Als je wil weten wanneer een Häcker geopend is, kun je de Häckerkalender bekijken. Gedurende het gehele jaar zijn er talloze evenementen in de verschillende wijndorpjes.

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Tijdens mijn tweede bezoek aan Churfranken wandelde ik een gedeelte van de Fränkischer Rotwein Wanderweg
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
In Churfranken draait veel om wijn

Fränkischer Rotwein Wanderweg

Wandelen en genieten van het leven. Deze combinatie is mogelijk in Churfranken met de Fränkischer Rotwein Wanderweg. Sinds 1990 loopt deze 79 kilometer lange wandelroute langs de wijngaarden, de rivier de Main en door steden en dorpen. Omdat de regio bekend staat om de rode wijn, heeft men gekozen voor de benaming Fränkischer Rotwein Wanderweg. De route wordt onderverdeeld in zes verschillende etappes. Deze etappes zijn tussen de 4 en 17 kilometer lang en lopen van Großwallstadt tot Bürgstadt. Tijdens het wandelen wandel je langs verschillende wijnboeren en kun je jezelf belonen met een kleine wijnproeverij. Volg de borden met het Romeins glas dat gevuld is met rode wijn.

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Volg de borden van het Romeinse glas gevuld met rode wijn
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Wandel langs de wijngaarden, de rivier de Main en door steden en dorpen
 • Fränkischer Rotwein Wanderweg
 • Meerdaagse wandeling
 • 79 kilometer
 • 5 of 6 dagen
 • Makkelijk

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Etappe 1 – Großwallstadt naar Großostheim

De Fränkischer Rotwein Wanderweg start in Großwallstadt. Vanuit hier wandel je in 16,2 kilometer naar Großostheim. De eerste etappe is relatief vlak en een goede opwarmer voor de rest van de wandelroute. Tijdens de eerste kilometers zul je nog niet tussen de wijngaarden wandelen. Maar niet getreurd, je wandelt eerst langs mooie natuur en prachtige vakwerkhuizen voordat je de eerste wijngaarden zult zien op de Reischklingeberg.
Totale lengte: 16,2 kilometer
Duur: 4,5 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Etappe 2 – Großostheim naar Elsenfeld

Met een totale lengte van iets meer dan 17 kilometer, is de tweede etappe de langste van de zes. Tijdens het eerste deel zul je een klein deel van de eerste etappe opnieuw lopen. De route loopt vervolgens langs de rand van de bossen, maar altijd langs de wijngaarden van het Lützetal en het Pitztal. In vergelijking met de eerste etappe zul je meer kleine klimmetjes moeten maken. Vanaf Obernburg heb je een mooi uitzicht over de stad en de overzijde van de Main.
Totale lengte: 17,2 kilometer
Duur: 6,25 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Etappe 3 – Elsenfeld naar Erlenbach

Vanuit Elsenfeld wandel je door het dal van de Elsava over geringe hoogtes naar Erlenbach. De ondergrond wisselt af tussen asfalt, grind en zand. Er is één steil stuk, maar eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de Elsava vallei.
Totale lengte: 14,6 kilometer
Duur: 4,25 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Etappe 4 – Erlenbach naar Klingenberg

Aangezien de 4e Etappe slechts 4 kilometer lang is, kun je deze gemakkelijk combineren met een andere etappe. De wandeling van Erlenbach naar Klingenberg wordt gezien als de mooiste route. Je wandelt tussen de wijngaarden en hebt fantastische uitzichten op de Main, Wörth am Main en Klingenberg. Maak een pauze bij het uitzichtpunt ‘terroir f Churfranken’ om even te genieten van het landschap en breng eventueel een bezoek aan de burchtruïne Clingenburg.
Totale lengte: 4,2 kilometer
Duur: 1,25 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
De vierde etappe is de kortste, maar wordt omschreven als het mooiste deel van de Fränkischer Rotwein Wanderweg

Etappe 5 – Klingenberg naar Großheubach

Wanneer je de vierde etappe loopt, kun je deze het beste direct combineren met de vijfde etappe. In Klingenberg wandel je langs enkele prachtige vakwerkhuizen naar het dorpje Röllfeld. Vervolgens wandel je weer tussen de wijngaarden richting Großheubach. Mocht je nog energie hebben, kun je naar het klooster Engelberg waar je een kloosterbier kunt bestellen. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor zo’n 600 traptreden moet beklimmen.
Totale lengte: 10,1 kilometer
Hoogtemeters: 210 meter
Duur: 2,75 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Tussen de wijngaarden aan de voet van de Clingenburg

Etappe 6 – Großheubach naar Bürgstadt

De laatste etappe van de Fränkischer Rotwein Wanderweg gaat onder meer door de oude binnenstad van Miltenberg. Het is absoluut de moeite waard om deze stad goed te verkennen. Het compacte centrum staat vol met prachtige vakwerkhuizen en vanaf de Miltenburg heb ook nog eens een fantastisch uitzicht over de stad. Vanuit Miltenberg wandel je naar het eindpunt Bürgstadt. Op het einde maak je nog een lus tussen de wijngaarden.
Totale lengte: 15,2 kilometer
Hoogtemeters: 296 meter
Duur: 4,25 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
De wijngaarden rondom Bürgstadt

Beste tijd om de Fränkischer Rotwein Wanderweg te wandelen

Je kunt de Fränkischer Rotwein Wanderweg het gehele jaar wandelen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. In de lente ontkiemen de wijnstokken en beginnen ze te bloeien. Tijdens de zomermaanden wandel je in een groene omgeving en in de herfst kleurt de omgeving juist rood en begint het oogsten van de druiven. Uiteraard hoef je niet de gehele route te wandelen. De meeste mensen kiezen er juist voor om een individuele route te lopen en proeven onderweg enkele wijntjes. Zo kun je afhankelijk van het weer zelf bepalen welke etappe je gaat wandelen.

Tips voor de Fränkischer Rotwein Wanderweg

 • Ben je (net als ik) geen grote wijnkenner, maar zou je wel meer over de wijnen, de productie en de geschiedenis van deze wijnregio willen weten? Ga onder begeleiding van een gids wandelen. Niet alleen krijg je meer informatie tijdens de wandeling, grote kans dat je ook enkele wijntjes mag proeven.
 • Wil je de gehele Fränkischer Rotwein Wanderweg wandelen, maar heb je geen zin om met je bagage te wandelen? Maak gebruik van de bagageservice of boek een complete tour met 5 overnachtingen.
 • Koop vooraf een fles wijn zodat je tijdens de wandeling op de mooiste plekken kunt genieten van een lokaal wijntje.
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Fränkischer Rotwein Wanderweg, Churfranken, Duitsland
Samen met wijnboer Reinhold Hillerich wandelen we de 4e Etappe van de Fränkischer Rotwein Wanderweg en krijgen we meer informatie over de druiven en wijnen. En natuurlijk mogen we enkele van zijn prijswinnende wijntjes proeven.

De Garmin Fenix 6 is de ultieme GPS smartwatch

Meer dan wijn

Veel draait dus om wijn in Churfranken. Maar naast wijn wordt er ook nog bier gebrouwen. In Miltenberg staat Brauerei Faust en is Großostheim Brauerei Eder & Heyland. De St. Kilian Distillers is de grootste whisky distilleerderij van Duitsland. Hier worden Duitse whisky’s geproduceerd naar Schots voorbeeld. En verder zijn er distilleerderijen waar rum, schnapps, brandewijnen en likeuren worden geproduceerd. Kortom, er is zeker meer dan wijn.

Waar overnachten?

Inmiddels heb ik Churfranken twee maal bezocht. Tijdens mijn eerste reis heb ik overnacht in Gasthaus Zur Krone. In dit hotel komt het thema ‘genieten’ weer terug. Genieten kun je zeker in het Gasthaus Zur Krone want de twee eigenaren van deze accommodatie kunnen je in de watten leggen. Ralf Restel is een uitstekende chef-kok en bereid tegen acceptabele prijzen fantastische gerechten. Zijn vrouw Niki zoekt bij deze gerechten de bijpassende wijnen uit. Er wordt veel aandacht besteed aan het ontbijt, de lunch en het avondeten. Het personeel is uiterst vriendelijk en gastvrij. Het pand mag dan wel 350 jaar oud zijn, sinds de corona periode is er veel aangepast aan deze accommodatie. Buiten is er een ruim terras waar je heerlijk kunt zitten en ook binnen is voldoende ruimte. De kamers zijn nog niet zo lang geleden volledig gerenoveerd. Ze zijn netjes en voorzien van een bureau, televisie, kluisje en een eigen badkamer. Een echte tip om hier eens te eten (of te overnachten).

De tweede keer dat ik Churfranken bezocht stond mijn reis in het reken van de Fränkischer Rotwein Wanderweg. Ik heb overnacht bij het Main-Vinotel in Bürgstadt. Een rustig gelegen hotel met ruime kamers. Je kunt er zowel ’s middags als ’s avonds heerlijk eten en je kunt de eigen geproduceerde wijntjes proeven.

Bekijk meer hotels
Booking.com
Churfranken - Main-Vinotel, Bürgstadt
Churfranken - Main-Vinotel, Bürgstadt
Main-Vinotel in Bürgstadt

Plan je reis naar Churfranken

 • Vanuit Utrecht is het ongeveer 5,5 uur rijden naar Miltenberg
 • Reizen met de trein duurt een stuk langer, maar is mogelijk. Kijk op de website van NS International voor de mogelijkheden.
 • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
 • Koop bij bol.com een reisgids.
 • Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Churfranken.

Disclaimer: Mijn trip naar Churfranken is tot stand gekomen in samenwerking met Churfranken E.V. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.