Berchtesgadener Land - Jenner
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Drie dagen in Berchtesgadener Land

Berchtesgadener Land is één van de meest populaire vakantieregio’s in Duitsland. Dit gebied is gelegen in het zuidoostelijk punt van Beieren en staat bekend om het prachtige landschap. Je vindt hier hoge bergkammen, indrukwekkende kloven, mooie bergmeertjes en pittoreske steden. De regio is ideaal om te wandelen, fietsen en om bergen te beklimmen. In de winter kun je hier terecht voor wintersport. De regio staat al geruime tijd op mijn wishlist. Begin april had ik een bezoek aan het Berchtesgadener Land op de planning staan, maar corona gooide roet in het eten. Eind september heb ik mijn trip geannuleerd vanwege het slechte weer. Deze maand was het dan eindelijk zo ver. Het weer was perfect, ik was negatief getest op corona en dus kon ik eindelijk naar deze prachtige regio samen met mijn moeder. Onze trip door het Berchtesgadener Land bleef echter beperkt tot drie dagen. Vanwege de toenemende coronabesmettingen in deze regio moesten we na drie dagen alweer vertrekken. Jammer, want in deze korte periode heb ik kunnen zien waarom dit een geliefde vakantiebestemming is. In dit artikel laat ik jullie graag zien dat ik zeker nog eens terug ga.

Foto van de maand Oktober 2020 - Berchtesgaden
Berchtesgaden met de Watzmann op de achtergrond

Berchtesgaden

Uitvalsbasis van onze trip was het stadje Berchtesgaden. Een week lang zouden we overnachten in het Alpenhotel Kronprinz en vanuit hier de omgeving verkennen met de auto. Dit hotel is overigens een absolute aanrader. Op loopafstand van het centrum van Berchtesgaden, vriendelijk personeel, ruime kamers en een heerlijk ontbijt. Vanuit het hotel heb je een geweldig uitzicht over het bergachtige landschap. Wij arriveren aan het einde van de middag en hebben dus nog even de tijd om de stad zelf te bezoeken.

Alpenhotel Kronprinz ****

Boek een kamer
Berchtesgadener Land - Berchtesgaden
Berchtesgadener Land - Berchtesgaden
Berchtesgadener Land - Berchtesgaden
Een impressie van Berchtesgaden

Berchtesgaden is een klein stadje met zo’n 8000 inwoners, maar toch is er veel moois te zien. In de 12e eeuw werd hier een Augustijnen klooster gesticht. Het klooster is zijn functionaliteit verloren, tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De St. Johanneskirche und St. Petrus en de St. Andreaskirche zijn mooie kerken die je vanuit verschillende hoeken perfect op de foto kunt zette. Rondom het oude marktplein kun je enkele middeleeuwse panden bewonderen met mooie muurschilderingen. Bijzonder is ook het centrale station. Deze werd herbouwd in 1940 toen Adolf Hitler Berchtesgaden overnam. Veel van de originele wandtekeningen zijn nog altijd te zien.

Berchtesgadener Land - Eten in Berchtesgaden
Berchtesgadener Land - Eten in Berchtesgaden
Berchtesgadener Land - Eten in Berchtesgaden
We hebben heerlijk gegeten in Berchtesgaden

In het centrum vind je winkels en enkele goede restaurants. Wij hebben onder meer gegeten in de Goldener Bär en Gasthaus zum Bier Adam. Liefhebber van bier? Ga dan zeker ook eens eten (en een biertje drinken) bij Hofbrauhaus Berchtesgaden. Op de kaart staan typische Beierse gerechten en je kunt natuurlijk de verschillende biertjes proeven. Proef bijvoorbeeld eens de Berchtesgadener Eisbock, een speciaalbier van 12 tot 16% alcohol. Schrik niet van de prijs, want een flesje van 0,5 liter kost €15,90.

Foto van de maand Oktober 2020 - Almbachklamm
Berchtesgadener Land - Almbachklamm
Berchtesgadener Land - Almbachklamm
Wandelen door de Almbachklamm

Wandelen in de Almbachklamm

Na een prima ontbijt in ons hotel zijn we er klaar voor om al wandelend de omgeving te verkennen. Op slechts een kwartier rijden bereiken we al de Almbachklamm, één van de vele kloven in het Berchtesgadener Land. De kloven zijn duizenden jaren geleden ontstaan door het smelten van de gletsjers in de IJstijd. Het smeltwater, en later het regenwater, heeft zich een weg gebaand door het oppervlakte waardoor er een kloof is ontstaan. De Almbachklamm wordt gezien als één van de spectaculairste van Beieren. In de kloof zijn wandelpaden en bruggen aangelegd zodat bezoekers op een veilige manier kunnen wandelen. We zijn vroeg en daardoor is het ook nog totaal niet druk. Zo kunnen we op een relaxede manier genieten van de prachtige omgeving. Via de smalle paden en de bruggetjes wandelen we langs kleine en grote watervallen. Bij iedere bocht is de omgeving ontzettend fotogeniek. Onze route loopt van de Kugelmühle naar Theresienklause en via de Ettenburg weer naar de ingang. Goede wandelschoenen zijn vereist, want we moesten een flinke klim maken en vervolgens de berg afdalen. Zeker wanneer het geregend heeft kan het pad behoorlijk glibberig zijn.

Berchtesgadener Land - Predigtstuhlbahn
Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Met de Predigtstuhlbahn gaan wandelen we over de besneeuwde top van de Predigtstuhl

De Predigtstuhlbahn

In de middag arriveren we bij Bad Reichenhall. Hier nemen we de Predigtstuhlbahn naar de top van de Predigtstuhl. De kabelbaan werd op 1 juli 1928 voor het eerst in gebruik genomen en is hiermee één van de oudste kabelbanen ter wereld. Met de ouderwetse gondel gaan we 1614 meter omhoog, een ritje van zo’n 8,5 minuut. Als we bij de top aankomen ligt er een enorm pak sneeuw. Dat blijft toch iets bijzonders, want zoveel sneeuw heb ik in jaren niet meer gezien. Bovenop de Predigtstuhl lopen we de Gipfelrundweg. Dit is een kleine rondwandeling naar het kruis. Al glibberend over de sneeuw genieten we van het winterse landschap en de fraaie uitzichtpunten.

Met een ouderwetse gondel gaan we de Predigstuhl op. Bovenop de berg ligt een enorm pak sneeuw.

Berchtesgadener Land - Malerwinkel Rundweg
Één van de mooie uitzichtpunten tijdens de Malerwinkel Rundweg

Wandelen rond de Königssee

De volgende dag rijden we naar Schönau am Königssee. Hier maken wandelen we in de ochtend de Malerwinkel Rundweg. Deze wandeling is slechts zo’n 3,8 kilometer lang maar je kunt onderweg nog enkele fraaie uitzichtpunten meepikken. De wandeling start bij de parkeerplaats van de Jennerbahn. Via het centrum van Schönau am Königssee bereiken we de schilderachtige Königssee. Hier kun je met de boot onder meer naar de wereldberoemde Sint-Bartholomeüskerk en de Eiskapelle. Deze trip hebben we voor morgen op de planning staan. Vandaag maken we slecht een korte ronde rond de noordoever van het meer. De Malerwinkel is één van de mooiste uitzichtpunten op het meer en dit uitzichtpunt bereiken we al vrij snel. Het uitzicht is inderdaad schitterend, zeker met de opkomende zon, de herfstachtige kleuren en de eerste boten die naar de kerk gaan. Iets hogerop wandelen we via een iets uitdagender pad ook naar de Rabenwand waar we nogmaals kunnen genieten van het geweldige uitzicht op de Königssee.

Berchtesgadener Land - Jennerbahn
Berchtesgadener Land - Jenner
Berchtesgadener Land - Jenner
Berchtesgadener Land - Jenner
Berchtesgadener Land - Jenner
Bovenop de Jenner

De Jenner

Na de Malerwinkel Rundweg kopen we kaartjes voor de Jannerbahn en gaan we met de moderne kabelbaan de Jenner op. Deze berg is 1874 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht op de Königssee en de Watzmann. Met de kabelbaan bereiken we de Jenneralm op een hoogte van 1800 meter. Hier kun je iets eten en drinken en vooral genieten van het uitzicht. Voordat we gaan lunchen willen we eerst nog even naar de Jenner-Gipfel vanwaar je het mooiste uitzicht hebt. De weg er naartoe is niet ver, maar er ligt ook hier enorm veel sneeuw. Door de hoeveelheid mensen is de sneeuw inmiddels redelijk aangestampt en dus ijzig glad. We zien hier meerdere mensen uitglijden, dus heel voorzichtig lopen we omhoog. Het uitzicht vanaf het Jenner Aussichtsplattform is magisch. Om ons heen de bergen en zicht op de Königssee. Ik voel me even heel klein in dit landschap. Het pad naar het kruis is spekglad, maar toch waag ik de tocht naar boven.

Het uitzicht vanaf het Jenner Aussichtsplattform is magisch.

Berchtesgadener Land - Grassl Enzian Brennerei
Berchtesgadener Land - Grassl Enzian Brennerei
Het museum en de winkel bij Grassl Enzian Brennerei

Een bezoek aan de Enzian Brennerei

In Unterau brengen we een bezoek aan de Grassl Enzian Brennerei. Hier wordt al sinds 1602 gentiaan schnapps geproduceerd. Deze kruidenlikeur wordt gemaakt van de wortels van de gele gentiaan. Bij de distilleerderij kunnen we meer te weten komen over de productie van deze likeur. Normaal gesproken kun je hier een rondleiding krijgen en dus ook iets meer uitleg. Vanwege de corona perikelen moeten we zelf door het ingerichte museum wandelen. Zonder uitleg is dit helaas iets minder interessant. Gelukkig wordt er ook een korte film getoond zodat we meer kunnen zien hoe het gehele proces eruit ziet. De wortels worden hoog in de bergen met de hand geplukt en is dus een eeuwenoude traditie. Na de film lopen we de winkel in. Hier kunnen we schnapps ook eens proeven. Naast de traditionele likeur zijn er inmiddels 30 varianten waarvan ik persoonlijk de Fürstprobst Enzian de lekkerste vind. Als je wilt kun je meer uitleg krijgen van de medewerkers in de winkel en de verschillende varianten proeven. Wij trakteren onszelf op enkele kleine flesjes zodat we enkele verschillende soorten kunnen proeven en natuurlijk nemen we een grote fles mee voor thuis.

En toen moesten we vertrekken

Als we ’s avonds aan het eten zijn bij Gasthaus zum Bier Adam horen we ineens slecht nieuws over de radio. Door de toename aan coronabesmettingen in het Berchtesgadener Land, heeft de gemeente besloten om in lockdown te gaan. Alle toeristen moeten de volgende dag om 14.00 weg zijn uit de regio. Naast ons zit een ouder koppel te huilen. Ze zijn zojuist gearriveerd en hadden zich ontzettend verheugd om hier hun vakantie te vieren. Ook voor ons komt het nieuws even binnen. Corona, het begint inmiddels ontzettend vervelend te worden. Het gekke is dat we op een uur rijden wel gewoon onze reis kunnen voortzetten. Die avond ga ik daarom op zoek naar een alternatief om de komende dagen. Uiteindelijk beslissen we om naar de regio rondom de Allgäu en de Zugspitze te rijden. Wat wij hier hebben gedaan kun je in het volgende reisverslag lezen.

Vanwege de toename aan coronabesmettingen moeten we het Berchtesgadener Land helaas verlaten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.