Duitsland

Doen in Berchtesgadener Land: Naar top van de Jenner

Het Berchtesgadener Land is een paradijs voor outdoor liefhebbers. In het uiterste zuidoosten van Beieren doemen de Alpen op en kun je genieten van de natuur, berglucht en historie. Er zijn talloze activiteiten die je hier kunt ondernemen. Hoewel we vorig jaar door corona slechts drie dagen in het Berchtesgadener Land konden verblijven, hebben we volop genoten en de tijd goed benut. Nadat we eerder de top van de Predigtstuhl hebben bezocht, brengen we ook een bezoek aan de Jenner. Deze berg is 1874 meter hoog, behoort tot de Berchtesgadener Alpen en is absoluut een bezoekje waard.

Met de Jennerbahn gaan we naar de top van de Jenner

Met de Jennerbahn naar boven

Vanuit Schonäu am Königssee is het mogelijk om helemaal naar de top van de Jenner te wandelen. Ik zou deze uitdaging graag aangaan, maar helaas hebben we hier niet voldoende tijd voor en ik wil het mijn moeder niet aandoen om deze klim te maken. Daarom besparen we tijd en nemen we de Jennerbahn.

Met deze kabelbaan bereik je al binnen een kwartier de top van de Jenner. De Jennerbahn is ultramodern. Het nieuwste gedeelte is in 2019 in gebruik genomen. Onderweg kun je al genieten van fraaie uitzichten op de omgeving. Eventueel kun je halverwege al uitstappen bij het Mittelstation op 1200 meter hoogte om een wandeling te maken. Hier starten meerdere wandelroutes die ook naar de top van de Jenner voeren. Mocht je van een leuke klim houden en onderweg van de omgeving willen genieten, is dit een goede optie. Wij besluiten te blijven zitten en volledig naar boven te gaan.

Berchtesgadener Land - Jenner
Op de top van de Jenner

Op de top van de Jenner

Het eindpunt van de Jennerbahn is het Bergstation op een hoogte van 1800 meter. Eenmaal boven belanden we in een winters paradijs. Het is eind oktober en de Jenner is bedekt met een enorm pak sneeuw. Niet voor niets is de Jenner een populair skigebied. Verder kun je hier klettersteigen of paragliden. Maar natuurlijk kun je hier ook gewoon een korte wandeling maken en een hapje en drankje doen bij het Bergrestaurant Jenneralm.

De top van de Jenner is bedekt met een flinke laag sneeuw

Bij de Jenneralm kun je genieten van de omgeving op het zonneterras en terecht voor een hapje en een drankje. Voordat wij hier gaan zitten wandelen we allereerst nog de Gipfelweg. Dit is een korte wandelroute naar de absolute top van de Jenner op een hoogte van 1874 meter. Op dit punt staat een kruis en heb je een uitzichtplatform vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de Königssee. Het is echter een flinke uitdaging om deze 74 meter naar boven te wandelen. De sneeuw op het pad is flink aangestampt en is daardoor spiegelglad geworden. Ik zie meerdere mensen uitglijden, dus voorzichtigheid is geboden.

Zicht op de Königssee en de Watzmann vanaf het uitkijkplatform
Op het hoogste punt van de Jenner

Al schuifelend door de sneeuw bereiken we het platform. Vanaf dit punt kijken neer op de prachtige Königssee en zien de toppen van de iconische Watzmann boven het landschap uitsteken. De Watzmann is met 2713 meter de op één na hoogste berg van Duitsland. Het is nog een kleine klim naar het kruis. Dit is meteen ook het meest uitdagende stuk. Het pad gaat vrij steil omhoog en door het spekgladde sneeuw is het lastig om omhoog te komen. Via kettingen weet ik mezelf omhoog te trekken en bereik ik de top en het kruis. Hier heb ik een spectaculaire panorama uitzicht over het gehele gebied. Overal om me heen zie ik de schoonheid van de Duitse Alpen. De rondvaartboten op de Königssee lijken slecht kleine miniaturen op het water. In de verte zie ik het Kehlsteinhaus, beter bekend als Hitlers Adelaarsnest. Helaas is deze vanwege corona gesloten. Paragliders zweven rondom het gebouw en weten toch wat dichterbij te komen.

Bij het Bergrestaurant Jenneralm lunchen we op het zonneterras.

Voorzichtig dalen we weer af naar beneden en zoeken we een plekje bij het drukbezochte Jenneralm. Op het zonneterras schuiven we aan bij een ander koppel. We bestellen een Weizenbier en Wienerworstjes en genieten van het zonnetje en de fraaie omgeving waar we ons bevinden. Boven ons hoofd vliegen enkele alpenkauwen. Sommige zijn zo brutaal dat ze vrijwel het eten van je bord afpikken.

Met een goed gevulde maag wandelen we nog een stukje door de sneeuw om enkele foto’s te schieten van deze fantastische omgeving. Daarna dalen we met de Jennerbahn weer af naar het dal.

Het Kehlsteinhaus, ook wel bekend als het Adelaarsnest van Adolf Hitler

Wandelroutes rondom de Jenner

In totaal zijn er twaalf wandelroutes rondom de Jenner. Deze wandelroutes verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. De routes starten op de Jenner, bij het Mittelstation of in het dal bij Schönau am Königssee. De routes zijn genummerd en je kunt routes combineren. Een map met deze routes kun je verkrijgen bij het Talstation of bekijk de route op de website van de Jennerbahn. Houd overigens rekening met de omstandigheden. Tijdens ons bezoek ik oktober lag er een flink pak sneeuw op de top van de Jenner wat het wandelen een stuk zwaarder maakte.

Route 1: Höhenweg (5 kilometer)
Route 2: Rundwanderweg (1,8 kilometer)
Route 3: Mitterkaserweg (3,5 kilometer)
Route 4: Königsbachweg (6,5 kilometer)
Route 5: Kleine Reib ‘n (13 kilometer)
Route 6: Hochbahnweg (7 kilometer)
Route 7: Gotzenalm (19 kilometer)
Route 8: Stufenweg (4 kilometer)
Route 9: Kesselweg (8,5 kilometer)
Route 10: Malerwinkelrundweg (3,5 kilometer)
Route 11: Klettersteig am kleinen Jenner (330 meter)
Route 12: Gipfelweg (55 meter)

Voordat wij de Jennerbahn namen, wandelden we eerst de Malerwinkelrundweg. Deze start in het centrum van Schönau am Königssee en eindigt ongeveer bij het Talstation. Zodoende kun je de wandeling perfect combineren met een bezoek aan de Jenner.

Praktische informatie voor een bezoek aan de Jenner

  • De Jennerbahn is dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00.
  • Bij het Talstation is een grote parkeerplaats. Voor een dagkaart betaal je €8,00 en met een Gästekarte €4,00.
  • Voor een ticket naar het Bergstation betaal je voor een retour €32,00 voor volwassenen en €15,00 voor kinderen. Je kunt ook een kaartje kopen voor een enkele rit of tot het Mittelstation.
  • Ga zo vroeg mogelijk op pad om de grootste drukte te ontlopen.
  • Trek goede wandelschoenen aan. Wandelstokken kunnen zeker in de wintermaanden handig zijn.
  • Neem warme kleding mee en eventueel een zonnebril voor de felle zon in combinatie met de sneeuw.

Overnachten in de buurt van de Jenner

Het pittoreske Berchtesgaden is een goede uitvalsbasis om het Berchtesgadener Land teontdekken. Ik verbleef in het Alpenhotel Kronprinz. Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van het centrum, heeft vriendelijke en behulpzaam personeel, een fantastisch ontbijt en daarnaast een geweldig uitzicht op de Watzmann. Niet wat je zoekt? Vind een ander hotel in het Berchtesgadener Land.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!