Reistips

Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl

Het Berchtesgadener Land in het zuidoosten Beieren staat bekend om het prachtige landschap. Liefhebbers van natuur en wandelen zullen zich hier absoluut niet vervelen. Ga zeker ook met de oudste originele kabelbaan ter wereld naar de top van de Predigtstuhl. De rit naar boven is spectaculair en eenmaal boven kun je optimaal genieten van het Alpenlandschap. Ik bezocht de Predigtstuhl tijdens mijn recente trip naar het zuidoosten van Duitsland.

Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Ben je in Berchtesgadener Land, maak dan zeker een uitstapje naar de Predigtstuhl

Met de Predigtstuhlbahn omhoog

De Predigtstuhl ligt niet ver van het plaatsje Bad Reichenhall. Vanuit deze plaats kun je met de Predigtstuhlbahn naar de top van de berg. Deze de oudste originele kabelbaan ter wereld en is de enige die op de monumentenlijst staat.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was Bad Reichenhall niet meer de glamoureuze kuuroord wat het ooit was geweest. Om hier verandering in te brengen werden er eind jaren ‘20 plannen gemaakt om Bad Reichenhall weer te laten concurreren met andere kuuroorden. Er moest een kabelbaan worden gebouwd naar de top van de Predigtstuhl waar ook een hotel en restaurant werd opgezet. Om dit te realiseren werden er meerdere specialisten uitgenodigd waaronder Alois Zuegg, uitvinder van de moderne kabelbaantechnologie. Tussen augustus 1927 en juni 1928 werd de Predigstuhlbahn gebouwd. Op 1 juli 1928 werd de kabelbaan voor het eerst in gebruik genomen. De pers prees de kabelbaan om zijn snelheid, stilte en veiligheid en later zou het Duitse dagblad Die Welt de kabelbaan uitroepen tot één van de meest spectaculaire ter wereld.

De Predigstuhlbahn heeft twee gondelcabines die synchroon van elkaar bergop en bergaf gaan. De cabine die bergaf gaat trekt de andere omhoog. Ze hangen nog aan de originele ophangkabel van 1928! In de cabines passen zo’n 25 mensen. Met een snelheid van 18 km/h wordt een hoogte van 1140 meter overbrugd. Terwijl je in 8,5 minuut naar de top van de berg wordt vervoerd heb je een geweldig uitzicht op de omgeving.

Berchtesgadener Land - Predigtstuhlbahn
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
De kenmerkende rode gondels van de Predigtstuhlbahn

Winterwonderland

Op een hoogte van 1583 meter stap je uit bij het bergstation met bergrestaurant en berghotel. Het hotel is vanwege noodzakelijk renovatiemaatregelen gesloten, maar het restaurant is wel geopend. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op Bad Reichenhall en de omgeving.

Het is eind oktober wanneer ik de Predigtstuhl bezoek, tijdens de coronaperiode. De top van de berg is bedekt met een laag sneeuw en zorgt voor een echt wintersprookje. Nog mooier is dat er nauwelijks mensen op de top zijn. Het ultieme gekraak van iedere voetstap die ik zet in de sneeuw geeft me kippenvel. Op verschillende plekken zijn bankjes neergezet waar je even kunt genieten van het uitzicht op Bad Reichenhall, Salzburg en het omliggende Alpenlandschap. De zon schijnt volop en dit zorgt ervoor dat ik met enige regelmaat een flink pak sneeuw van de bomen in mijn nek valt. Het hoort er natuurlijk helemaal bij. Met een Glühwein bij de Almhütte ben ik zo weer opgewarmd.

De sneeuw ligt er natuurlijk niet altijd. In de warmere maanden is de sneeuw verdwenen en is het een stuk makkelijker wandelen. Voor mensen met astma of pollenallergie kan de berglucht op de Predigtstuhl erg goed doen. Er komen namelijk nauwelijks allergeen voor op de berg. Zo kun je optimaal genieten van de natuur om je heen.

Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Winterwonderland op de top van de berg

Wandelen op de Predigtstuhl

Op de top van de Predigtstuhl kun je verschillende wandelingen maken. Aangezien ik halverwege de middag pas op de Predigtstuhl was, kon ik slecht de kleinere rondes wandelen. Overigens was dit geen enkele straf, want ik heb echt kunnen genieten van de omgeving en de vele prachtige uitzichtpunten.

Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
De Gipfelrunde is een korte rondwandeling op de berg en loopt langs het kruis

Gipfelrunde

De Gipfelrunde is een rondwandeling die vanaf het bergstation begint. Deze wandelroute duurt circa 30 tot 40 minuten en is ideaal voor mensen die geen bergervaring hebben of geen bergschoenen aan hebben. Tijdens deze wandeling heb je meerdere mooie panorama’s en wandel je langs de Almhütte en de Gipfelkreuz weer terug naar het bergstation.

Bergwalderlebnisrunde

De Bergwalderlebnisrunde begint ook bij het bergstation, maar gaat via de Moosensteig direct de bossen in om vervolgens ook uit te komen bij de Almhütte. Deze wandeling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten langer dan de Gipfelrunde. Omdat je hier iets meer bergop gaat zijn goede bergschoenen aan te raden.

Alpinrundtour

Voor iets meer uitdaging kun je de Alpinrundtour wandelen. Deze wandelroute begint bij de Almhütte en voert over de hellingen van de Hochschlegel naar de Karkopf. Voor deze wandeling moet je rekening houden met zo’n 2 uur wandelen. Goede schoenen zijn vereist en je moet geen hoogtevrees hebben. Je kunt hier nog een omweg maken naar de top van de Dreisesselberg. Reken hiervoor een klein uurtje.

Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Bij de Almhütte start de trail naar de Karkopf en Dreisesselberg

Vanaf het bergstation zijn er ook mogelijkheden om terug naar het dal te lopen. Deze wandelroutes zijn enkel geschikt voor geoefenden en duren zo’n 3 tot 6 uur. Wandelkaarten voor deze routes kun je in het Talstation in Bad Reichenhall krijgen.

Doen in Berchtesgadener Land: Naar de top van de Predigtstuhl
Het Talstation van de Predigtstuhlbahn

Praktische informatie Predigtstuhl

  • Kosten parkeren bij het Talstation van de Predigtstuhlbahn bedraagt €5,00 per dag.
  • De kosten voor de kabelbaan (heen en terug) bedragen €39,00 per persoon. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.
  • De openingstijden van de Predigtstuhl variëren in de winterperiode en zomerperiode. Kijk op de website van de Predigtstuhl naar de actuele openingstijden
  • De Predigtstuhl is niet geschikt voor rolstoelgebruikers
  • Ben je van plan om één van de laatste ritten naar het dal te nemen? Reserveer alvast je plekje in de cabine bij aankomst op het Bergstation. Zo voorkom je dat je niet meer mee naar beneden kunt.
  • Er zijn mogelijkheden om skitours te maken of te wandelen met sneeuwschoenen. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Overnachten in Berchtesgadener Land

Het pittoreske Berchtesgaden is een goede uitvalsbasis om het Berchtesgadener Land teontdekken. Ik verbleef in het Alpenhotel Kronprinz. Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van het centrum, heeft vriendelijke en behulpzaam personeel, een fantastisch ontbijt en daarnaast een geweldig uitzicht op de Watzmann. Niet wat je zoekt? Vind een ander hotel in het Berchtesgadener Land.

Berchtesgadener Land - Predigtstuhl
Genieten van één van de vele uitzichtpunten
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Booking.com