De hoogtepunten van Isle of Skye - Fairy Glen
Schotland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

De hoogtepunten van Isle of Skye

Isle of Skye stond al een geruime tijd op mijn wishlist. In april 2019 kwam het er eindelijk van dat ik dit Schotse eiland kon bezoeken. Samen met een goede vriend van me ging ik op ontdekkingstocht naar één van de mooiste eilanden van Europa. In dit artikel som ik onze hoogtepunten van ons bezoek aan Isle op Skye op. Kan ik jou ook inspireren om naar Schotland te gaan?

Isle of Skye, de mooiste bestemming van Schotland?

De meest iconische landschappen van Schotland zijn volgens velen te vinden op Isle of Skye. Dit eiland maakt deel uit van de eilandengroep Binnen-Hebriden, het noorden van de Hooglanden. Hier vind je een mix van landschappen, van besneeuwde bergtoppen tot prachtige stranden, van watervallen tot oude kastelen. Daarbij heeft het eiland een rijke en bewogen historie. Er waren verschillende vetes uitgevochten, je kunt prehistorische locaties of prachtige oude kastelen bezoeken. Bekijk bovendien ook zeker één van de vele ruïnes die nog op het eiland staan. Isle of Skye is wat mij betreft een ideale bestemming voor een (korte of lange) roadtrip.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
Quiraing, wat mij betreft het hoogtepunt van Isle of Skye

Quiraing

Quiraing is wat mij betreft hét hoogtepunt die je absoluut gezien moet hebben. Ga jij dus naar Isle of Skye, zet deze bestemming dan vooral hoog op je lijstje. Het dramatische landschap is hier zo uniek, dit mag je absoluut niet missen. Niet voor niets is het gebied het decor geweest van enkele speelfilms zoals Star Wars en de GVR. Wedden dat jij hier ook niet kunt stoppen met het schieten van foto’s? Je kunt hier een geweldige wandeling maken van zo’n 6 kilometer. De trail leidt je over smalle paadjes en diepe afgronden. Af en toe zul je een flinke klim moeten maken waarbij je geen hoogtevrees moet hebben. De wandeling is het dubbel en dwars waard, want je wordt beloond met de mooiste uitzichten.

Zet Quiraing hoog op je lijstje wanneer je Isle of Skye bezoekt. Maak hier een wandeling door het dramatische landschap.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Old Man of Storr
De hoogtepunten van Isle of Skye - Old Man of Storr
De hoogtepunten van Isle of Skye - Old Man of Storr
The Old Man of Storr is zonder twijfel de bekendste hotspot van Isle of Skye

The Old Man of Storr

De bekendste en meest populaire plek van Isle of Skye is zonder twijfel The Old Man of Storr. Deze indrukwekkende rotsformatie ligt niet ver van Portree en de Quiraing en is populair bij wandelaars en fotografen. De rots is al van een grote afstand te zien. Een trail brengt je dichter bij de bijzondere rotsformatie en trakteert je op prachtige vergezichten. Ook The Old Man of Storr is een bestemming die je zeker hoog op je lijstje moet zetten.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Kilt Rock and Mealt Falls
Het water klatert van 60 meter naar beneden bij de Mealt Falls

Mealt Waterfall en Kilt Rock

Tussen Quiraing en The Old Man of Storr moet je zeker even een stop maken bij het uitzichtpunt van de Kilt Rock en Mealt Falls. Vanaf een platform kun je, al is het een beetje lastig te zien, het water 60 meter naar beneden zien klateren. Iets verderop zie je de Kilt Rock. Op deze locatie zijn ook archeologische vondsten gedaan. Zo zijn er onder meer fossiele afdrukken van dinosauriërs gevonden. Wil je meer weten over deze fossielen? Bezoek dan het Staffin Dinosaur Museum.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Fairy Tools
Één van de vele watervallen van Fairy Pools

Fairy Pools

De Fairy Pools is een populaire hotspot die veel bezoekers trekt. De rivier Brittle ontspringt vanuit het Black Cuilins gebergte en watert in kleine watervallen naar beneden richting de zee. Bij Glenbrittle zijn poeltjes ontstaan die veel mensen lokken voor een verkoelende duik in het kristalheldere water. Ook als je niet wil zwemmen is dit gebied ideaal voor het maken van mooie foto’s. Langs de rivier loopt een pad van ongeveer 2,4 kilometer in één richting. Je kunt je auto parkeren bij het begin van de trail naar de poeltjes tegen een klein bedrag. Zorg er voor dat je hier vroeg in de ochtend bent om de grootste drukte te ontlopen. Nergens anders heb ik zo veel mensen gezien tijdens onze trip op Isle of Skye.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Eas Mòr
Helemaal in ons uppie bij de Eas Mòr

De waterval Eas Mòr

Waar de Fairy Pools uitermate druk bezocht wordt, lijken niet veel mensen af te weten van de Eas Mòr waterval. Wanneer je hier vijf tot tien minuten verder doorrijdt kun je immers een verborgen hotspot van Isle of Skye bewonderen. Een korte wandeling de heuvels op brengt je naar een uitzichtpunt op de Eas Mòr waterval. Er loopt een pad door de met struiken begroeide heuvels waarmee je tot aan de voet van de waterval kunt komen. Daar waar enkele kilometers verderop honderden mensen bij Fairy Pools verzamelen, is hier letterlijk niemand!

Terwijl honderden mensen zich verzamelen bij Fairy Pools, is er niemand te bekennen bij de Eas Mòr waterval.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Elgol
De hoogtepunten van Isle of Skye - Elgol
De hoogtepunten van Isle of Skye - Elgol
Wandelen langs de kliffen bij Elgol

Wandelen langs de ruige kliffen van Elgol

Isle of Skye is één van de meest populaire wandelgebieden van Schotland. Het eiland telt meer dan 100 wandelroutes die voeren langs de mooiste landschappen. Bij Elgol, in het zuiden van Isle of Skye, maakten we een korte dagwandeling naar de Prince Charlie’s Cave. Deze grot is alleen bereikbaar te voet en is alleen te betreden tijdens eb. De route loopt langs de rand van de hoge kliffen met adembenemende uitzichten. Volg de rand van de kliffen tot je een strand van grote stenen ziet. Hier moet je afdalen en naar rechts lopen en na een paar honderd meter zul je de ingang van de grot zien.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Old Sligachan Bridge
De oude Sligachan Bridge

Old Sligachan Bridge

Rijd je naar het noordwesten van Isle of Skye zul je Sligachan doorkruisen, een kleine plaats langs de belangrijkste weg van het eiland. Veel is hier niet te doen, maar toch moet je hier zeker even een korte stop maken. Hier vind je namelijk de iconische stenen brug over de Sligachen-rivier met het geweldige uitzicht op de Black Cuillins. De brug is één van de meest bekende fotospots en is onderdeel van mythes en legendes. Steek je gehele hoofd in het water en droog je vervolgens niet af. De feeën zullen je wijsheid en schoonheid schenken. Ik heb er toch maar voor gepast.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Fairy Glen
Een cirkel van stenen bij Fairy Glen

Fairy Glen

Op Instagram vond ik behoorlijk wat foto’s van Fairy Glen waarbij ik stenen in een grote cirkel zag staan. De foto’s hadden iets mysterieus, alsof er een soort ritueel in deze plek plaatsvond. Dat moest ik met eigen ogen zien. Heel groot bleek het echter niet te zijn en eigenlijk viel er ook niet veel te zien. De stenen die in een cirkel liggen zijn niet door elfjes hier neergelegd, gidsen zijn er ooit mee begonnen om meer toeristen te lokken. Dat is wat mij betreft niet nodig. Het landschap zelf is namelijk al mooi genoeg. Met een beetje fantasie kun je je haast inbeelden dat je je hier in het Hobbit-land bevindt.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Dunscaith Castle
De ruïnes van Dunscaith Castle

Ontdek de vele ruïnes

Over geheel Isle of Skye kun je heel wat ruïnes van kastelen, kerken, torens en huizen vinden. Voor het opzoeken van vervallen of verlaten gebouwen ben ik altijd wel in. De eeuwenoude geschiedenis van de locaties een beetje herbeleven. Vaak kleven er aan de ruïnes interessante verhalen of mythes. Bekende ruïnes zijn bijvoorbeeld Duntulm Castle, Dunscaith Castle en Castle Maol.

Isle of Skye telt behoorlijk wat ruïnes. Een aantal hiervan zijn zeker de moeite waard zoals het Dunscaith Castle

De hoogtepunten van Isle of Skye - Spar Cave
De hoogtepunten van Isle of Skye - Spar Cave
De kloof waarmee je de Spar Cave kunt betreden

Betreed de Spar Cave

Isle of Skye telt talloze grotten waarvan de Spar Cave de mooiste moet zijn. Bear Grylls en Ben Stiller brachten deze grot een bezoek in de serie Running Wild. Zij legden volgens de inwoners echter niet de trail af die wij zouden bewandelen. Je kunt de Spar Cave vinden in de buurt van Glasnakille. Parkeer je auto bij de telefooncel en wandel vervolgens via het veld naar het rotsachtige pad naar de kliffen leidt. Bij de rotsachtige kust ga je naar links tot je een kloof bereikt die naar de ingang van de grot leidt. Eenmaal in de grot kun je een klein stelsel van 50 meter omhoog klimmen. Hier druipt het water langzaam langs de marmeren wanden naar beneden. Benieuwd waarom Grylls en Stiller de trail niet afliepen? Wij werden tijdens ons bezoek aan de grot namelijk verrast door het stijgende water. Terwijl wij de grot aan het bewonderen waren was het vloed geworden. We moesten ons ineens behoorlijk haasten om niet vast te komen te zitten in de grot. Plan een bezoek aan de Spar Cave dus goed!

De hoogtepunten van Isle of Skye - Portree
De kleurrijke huisjes van Portree

De kleurrijke huizen van Portree

Veel grote steden zul je niet aantreffen op Isle of Skye. Met 4000 inwoners is Portree de grootste plaats van het eiland. Hier vind je onder meer het VVV-kantoor en een stuk meer toeristen. Wij hebben alleen een korte stop is Portree gemaakt om een kop koffie te drinken. En als je hier dan toch een kleine pauze hebt, bekijk dan zeker ook even de kleurrijke huizen aan de haven.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Camas Daraich
Het meest zuidelijke punt van Isle of Skye

Een wandeling naar Point of Sleat

Een mooie wandeling in het zuiden van Isle of Skye leidt naar een prachtig wit strand waar je even kunt chillen of een frisse duik kunt nemen. De rondwandeling van 8 kilometer start in het plaatsje Armadale en loopt over een goed onderhouden maar heuvelachtige weg. Loop net zo lang door tot je een groen bord ziet staan dat je naar links moet. Vanaf hier wordt het pad wat ruiger tot je aankomt bij het strand. Net voordat je het strand opgaat loopt een ander pad die je naar de lichttoren brengt.

De hoogtepunten van Isle of Skye - Eilean Donan Castle
Het Eilean Donan Castle, gelegen op een eilandje

Eilean Donan Castle

Ok, het Eilean Donan Castle is net niet gelegen in Isle of Skye. Maar ben je er in de buurt, maak er zeker een korte stop. Het kasteel staat op een klein eiland in Loch Duich in de Highlands en werd in de 13e eeuw gebouwd. Na een opstand tegen de Jakobieten in 1719 werd het kasteel opgeblazen door 343 vaten buskruit. Van het kasteel was nauwelijks nog iets over. In 1913 kocht luitenant-kolonel John MacRae-Gilstrap de ruïne op. Hij restaureerde het kasteel volgens de oorspronkelijke tekeningen en legde ook een brug aan dat het eiland met het vasteland verbond. In juli 1932 waren de werkzaamheden gereed. Het kasteel kun je een bezoek brengen en middels een audio-tour kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het kasteel en MacRae-Gilstrap.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.