Bucketlist

Op mijn wishlist: Nemrut Dağı

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie schrijf ik over een bijzondere bezienswaardigheid in Turkije: Nemrut Dağı.

De Nemrut Dağı is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Turkije.

Het is misschien één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Turkije: Nemrut Dağı. Deze bergketen ligt in het zuidoosten van Turkije in de provincie Adiyaman. Op de top van de berg is een vijftig meter hoge grafheuvel te vinden in een vorm van een piramide. Er staan kolossale stenen koppen en een mausoleum voor koning Antiochus.

De heersers van Kommagene, een koninkrijk ten noorden van Syrië en de Eufraat, lieten enkele mooie graftempels na. Van alle graflocaties is Nemrut Dağı de meest indrukwekkende. Hier ligt het grafmonument voor Antiochos Theos, de koning van Kommagene. Dit onafhankelijk koninkrijk werd gesticht door zijn vader Mithridates in de 1e eeuw voor Christus. Het bleef onafhankelijk tot het jaar 72 na Christus, toen de Romeinse keizer Vespasianus het gebied inlijfde.

Koning Antiochus liet in 62 voor Christus een tombe bouwen, geflankeerd door enorme beelden van zeven meter hoog. Hij liet beelden maken van zichzelf, adelaars, leeuwen, maar ook van verschillende goden zoals Fortuna, Zeus, Apollo en Hercules. De hoofden zijn later van de beelden afgevallen en liggen nu verspreid over het gebied. Met name bij zonsopkomst en zonsondergang moet deze plek magisch aanvoelen.

A post shared by Serhat Pedük (@serhatpeduk) on

En heel misschien zal ik deze beelden volgend jaar kunnen bewonderen, want er worden plannen gemaakt om deze berg te bezoeken. Ik ben reuze benieuwd of het doorgaat. Wie van jullie is hier al eens eerder geweest?

Bron hoofdfoto: Bernard Gagnon (Wikipedia)

Laat een berichtje achter

Reacties

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Urbex - Chateau Rouge

Urbex

Urbex: Chateau Rouge

Urban Exploring. Jarenlang sprak ik met mijn beste vriend hierover. Beiden hebben we een passie voor fotografie op hobbymatige basis en we worden beiden enthousiast bij de gedachte van het avontuur...

Reisinterview

De volgers van Reizen & Reistips: Kirsten

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste...

Amerika dag 19 - Sequoia National Park

Reisverslag

Reisverslag Amerika: Een bos vol mammoetbomen

Op 19 oktober 2017 vertrok ik samen met Lianne naar Amerika. Hier hebben we drie weken lang met een huurauto nationale parken bezocht. We hebben ons met name op de staat Utah en de omliggende...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Interessante artikelen voor dit bericht