Nederland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Noord-Brabant: Door het Leenderbos

Vorig weekend was het heerlijk weer om buiten te zijn en Noord-Brabant verder te ontdekken. Ik trok mijn wandelschoenen aan en fietste naar Leende. Hier ging ik wandelen door het Leenderbos. Een divers natuurgebied waar je meerdere wandelroutes kunt vinden en in alle rust kunt wandelen. Ik zocht een wandelroute uit en maakte kennis met het Leenderbos.

  • Rondje door het Leenderbos
  • Rondwandeling
  • ±15,3 km
  • Circa 3,5 uur
  • Makkelijk

Het Leenderbos

Tussen Valkenswaard en de Achelse Kluis ligt het Leenderbos, ook wel bekend als de Boswachterij Leende. Het Leenderbos is een natuurgebied van zo’n 2400 hectare dat onderdeel is van het Natura 2000-gebied ‘Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux’. Natura 2000-gebieden zijn natuurgebieden die beschermd worden. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit bos en heide met daarnaast zandverstuivingen, vennen en oude akkers. In het noorden en oosten wordt het gebied begrensd door beekdalen. Aan de Belgische grens gaat het bos over naar de Groote Heide. Hier hebben we al eens de Klooster en Heidewandeling gelopen.

Tot 1930 was het Leenderbos een uitgestrekt gebied met heide en zandverstuivingen. De heide was niet meer te gebruiken voor landbouw waardoor het gebied verwaarloosde. Daarom kocht Staatsbosbeheer het gebied en plantte het bossen aan. Dit zorgde in deze crisisjaren voor werk en het hout was bestemd als stuthout voor de Limburgse kolenmijnen.

Tegenwoordig levert het Leenderbos jaarlijks 6000 kuub hout, maar is het ook een gebied waar recreatie en natuurwaarden belangrijk zijn. Je vind hier meerdere wandel- fiets en ruiterpaden. Omdat de bossen steeds gevarieerder worden trekt het ook verschillende diersoorten aan. Hier leven verschillende vogels zoals de ijsvogel, roerdomp, wespendief en nachtzwaluw. Ook komen er reeën, wilde zwijnen en vossen voor.

Op safari door het Leenderbos? Ga samen met de boswachter op pad en ontdek het natuurgebied. Wie weet spot je ook reeën!

Welkom in het Leenderbos

Een afwisselende wandeling in een oase van rust

Op route.nl kom ik een wandeling tegen die ik aan de hand van verschillende knooppunten kan wandelen. Bij Fietscafé de Hospes stal ik mijn fiets en begin ik aan de wandeling. Ik ben hier in het kleine dorp Leenderstrijp, waar je enkele Kempische langgevelboerderijen kunt zien. Net buiten dit dorp staat de Sint-Janskapel, een monument uit 1843. Iets verderop staat de Heimolen, een korenmolen uit 1754. Na deze twee oude monumenten wandel ik het Leenderbos in.

De langgevelboerderijen van Leenderstrijp en de Heimolen

Al direct hoor ik het getik van spechten en het duurt niet lang voordat ik de eerste bonte spechten spot. In het Leenderbos ben je echt één met de natuur. Het is een oase van rust en het lijkt alsof ik de enige ben die hier rondwandelt. Ik kom slechts een handjevol andere mensen tegen in het bos. Het is een afwisselende wandeling door de bossen en langs heide, vennen, stuifduinen en stuifduinen. Zo wandel ik langs de Hasselvennen en het Dorven. Onderweg zie ik ineens twee Schotse hooglanders door het heidegebied grazen. Ik zou ze graag op de foto willen vastleggen, maar ze trekken zich totaal niets van me aan en blijven op ruime afstand rustig grazen. De reeën, wilde zwijnen en vossen blijven voor mij verstopt. Het laatste gedeelte van de wandeling loopt langs weilanden en akkers. Hier spot ik weer enkele reigers en roofvogels.

Impressie van het Leenderbos

Wanneer ik langzaam weer Leenderstrijp binnen loop trekt een reclamebord van Fietscafé de Hospes mijn aandacht. Bij dit café zou ik het enige ‘La Trappe pruufplenkske’ kunnen krijgen. Ik lust inmiddels wel een biertje dus trakteer ik mezelf op het proefplankje met vier verschillende La Trappe bieren. Een mooie afsluiter van de middag. Hierna pak ik mijn fiets weer en fiets ik terug naar huis. De eerste wandeling van 2020 is een feit. Dat er nog maar velen mogen volgen. En wie weet keer ik nog eens terug naar het Leenderbos om andere wandelingen te maken.

Het 'La Trappe pruufplenkske'

Meer wandelroutes in Heeze en Leende kun je vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.