Kerstmarkt van Erfurt
Duitsland

Zo sfeervol is de kerstmarkt van Erfurt

Vorig jaar bracht ik samen met mijn moeder een bezoek aan de kerstmarkt van Straatsburg. Hier genoten we drie dagen met volle teugen. Deze kerstmarkt behoort tot één van de oudste van Europa en is wereldwijd bekend. We keken onze ogen uit. Zelden hadden we zo’n mooiste kerstmarkt gezien dat zoveel kerstsfeer uitstraalde. De gevels van alle huizen waren prachtig versierd en wanneer de avond viel was de binnenstad volledig verlicht met lichtjes en sterren. Zo’n unieke ervaring wilden we ook dit jaar gaan ervaren en daarom ging op een warme zomerdag in juni op zoek naar een nieuwe locatie voor 2019. Al snel kwam ik uit bij de kerstmarkt van Erfurt. Deze kerstmarkt behoort tot de top 5 Europese kerstmarkten én is verkozen tot de mooiste kerstmarkt van Duitsland. Begin december reden we voor een lang weekend naar deze stad in Thüringen.

De kerstmarkt van Erfurt is dit jaar geopend geopend van 28 november 2023 tot 22 december 2023.

Kerstmarkt van Erfurt
Begin december bezochten we de kerstmarkt van Erfurt

Sfeervolle kerstmarkt bij de Dom

Het is ruim 4,5 uur rijden naar Erfurt vanuit Eindhoven. Om optimaal te kunnen genieten van de kerstmarkt zorgen we ervoor dat we er rond 10.00 zijn, gezien de drukte die we ’s avonds verwachten. Dat betekent dat we om 5.00 wegrijden van huis. Gelukkig kunnen we bij aankomst direct inchecken bij ons appartement en gaan we op verkenningstocht.

Erfurt telt meerdere kerstmarkten verdeelt over de stad. De grootste en de mooiste is te vinden op de Domplatz met de imposante Dom en de Severikirche als een prachtig achtergrond decor. Op de Domplatz staan meer dan 200 fraai versierde houten kraampjes waar allerlei leuke spullen en lekkers wordt verkocht. Verder staat er op het plein een 25 meter hoge kerstboom die ‘s avonds fraai verlicht wordt, een 12 meter hoge Weihnachtspyramide, een kerststal met 14 levensgrote figuren uit hout en een enorme Adventskrans. En dan is er een nog een groot reuzenrad waarbij bezoekers een mooi overzicht krijgen over de kerstmarkt. Wekelijks staan er allerlei voorstellingen en activiteiten op het programma. Zo wordt iedere adventszondag bijvoorbeeld een kaars aangestoken bij de adventskrans. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Erfurter Weihnachtsmarkt.

Kerstmarkt van Erfurt
We zorgen ervoor dat we er vroeg zijn, zodat de kerstmarkt nog niet al te druk is
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Op de Domplatz staat deze enorme draaiende Weihnachtspyramide
Kerstmarkt van Erfurt
De kraampjes zijn fantastisch versierd
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
De kerstsfeer kun je hier voelen, proeven én ruiken

Voor kinderen is er voldoende te doen en te beleven op de kerstmarkt van Erfurt. Ze kunnen een rondje lopen door het Märchenwald (Sprookjesbos). Hier staan huisjes met grote handgemaakte sprookjesfiguren. Roodkapje, Rapunzel, Doornroosje en Hans & Grietje zijn bijvoorbeeld aanwezig. Kennen jouw kids alle sprookjes? En ken je ze zelf überhaupt? Een aantal sprookjes ken ik zelf helemaal niet. Kinderen kunnen bij de Öko-Kinderbackstube lekkere koekjes bakken. Het deeg is al gereed gemaakt en de kids kunnen met de deegroller en uitsteekvormen aan de slag gaan. Wanneer de koekjes de oven in gaan en het lekker begint te ruiken, kunnen kinderen meer te weten komen over de ecologische landbouw van Thüringen.

Kerstmarkt van Erfurt
Ook al zijn we geen kinderen, we maken even een rondje door het Märchenwald
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Hier worden verschillende sprookjes uitgebeeld

Thüringer Bratwurst, Heisse Lawine en Lauschaer glaskunst

Ik hou er van om langs de kerstkraampjes te struinen en te ontdekken wat de typische producten van de streek zijn. Op veel kerstmarkten is het aanbod in lekkernijen beperkt of vaak hetzelfde. Hoe anders is dat in Erfurt? De Thüringer zijn trots op hun producten en dat laten ze merken op deze kerstmarkt.

Typisch Thüringen is bijvoorbeeld de originele Thüringer Bratwurst. Gemiddeld eet iemand uit Thüringen 88 worsten op een jaar, dat is sowieso iedere week 1,5 worst! En heel klein zijn ze niet. Je kunt de kerstmarkt natuurlijk niet verlaten zonder een Thüringer Bratwurst te proeven. De worst wordt gegeten op een broodje met een beetje mosterd, uiteraard ook afkomstig uit Thüringen. Qua eten staat dit absoluut op nummer 1 van het lekkerste wat we gegeten hebben op de kerstmarkt.

Wat kun je er verder eten op de kerstmarkt? Hongaarse Langos, Reibekuchen, Zwitserse raclettekaas op een broodje, Elzasser Flammkuchen, Handbrot, gebakken champignons, gebakken vis, Thüringer Christstollen en allerlei zoetigheden zoals Schmalzkuchen zijn slechts enkele voorbeelden wat al dat lekkers dat je hier kunt krijgen. Sommige hapjes heb ik al eens op andere kerstmarkten gegeten, maar sommige hapjes zijn typisch Oost-Duits.

Kerstmarkt van Erfurt
Thüringer Bratwurst mag natuurlijk niet ontbreken
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Maar naast Thüringer Bratwurst kun je veel meer lekkers krijgen
Kerstmarkt van Erfurt
Heerlijke Elzasser Flammkuchen
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Zwitserse Raclette of Reibekuchen
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Brottasschen en Handbrot met verschillende inhoud

En dan heb je nog de Glühwein. Overal smaakt de Glühwein weer net wat anders, het is dus altijd een beetje zoeken naar de lekkerste. Er zijn kraampjes waar je Glühwein met smaakjes zoals kers-vanille of braadappel kunt verkrijgen. Hier zijn aroma’s aan toegevoegd waardoor de Glühwein vrij zoet smaakt. Niet geheel mijn smaak. Beter ga je op zoek naar Winzer of normale Glühwein. Op de Domplatz vond ik de Wackerbarth Glühwein uit Dresden ontzettend lekker en hebben we ook een de bijzondere combinatie met Becherovka helemaal ontdekt. Ze noemen dit hier Heisse Lawine en is zeker het proberen waard.

Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Glühwein mag natuurlijk ook niet ontbreken. Op de kerstmarkt kun je veel verschillende wijnen proeven

Thüringen kent veel kersttradities en deze tref je aan op de kerstmarkt van Erfurt. De kleurrijke glazen decoratie uit Lauscha bijvoorbeeld is typisch Thüringen. De meest prachtige kerstballen en decoraties worden hier verkocht. Ook het houtsnijwerk zul je veelvuldig zien. Hoewel veel van deze producten juist uit het nabijgelegen Saksen komen, zijn dit voor mij de typische Duitse kerstdecoratie. Denk aan de Räuchermänner, Schwibbogen, Herrnhuter Sterne en veel houtgesneden figuren. Producten die je in Nederland en het westen van Duitsland niet snel ziet. De kraampjes met de zoete lekkernijen, kruiden uit de wereld, producten van honing, (houten) speelgoed en al het kerstdecoratie laten je uren over de kerstmarkt struinen.

Kerstmarkt van Erfurt
Prachrige glazen ballen waar Thüringen om bekend staat
Kerstmarkt van Erfurt
Deze glasdecoratie komt uit Lauscha
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Fraaie kerstdecoraties
Kerstmarkt van Erfurt
Räuchermänner uit Saksen
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstdecoratie en lekkernijen

De kleinere kerstmarkten van Erfurt

Naast de kerstmarkt op de Domplatz zijn er in Erfurt meerdere (kleinere) kerstmarkten te vinden. Sommige kerstmarkten zijn verstopt in de smalle straatjes en binnenplaatsen van de stad. Enkele van deze kleine kerstmarkten tellen niet meer dan 2 kraampjes waar je wat te eten en te drinken kunt krijgen. Het zijn er zo veel dat we ze niet allemaal hebben kunnen ontdekken.

Grotere kerstmarkten vind je rondom de Willy-Brand-Platz, Luthermarkt, de Fischmarkt en Wenigemarkt. Vanwege de speciale geschiedenis en prachtige erfenis uit de middeleeuwen is het middeleeuws thema terug te vinden in de kerstmarkt. Daar is de setting in de stad ook helemaal naar. Je kunt deze overige kerstmarkten allemaal te voet bereiken en tussendoor de stad bekijken.

Kerstmarkt van Erfurt
In de smalle straatjes en op binnenplaatsen vind je ook nog heel wat andere, kleinere kerstmarkten
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
En er zijn ook wat grotere kerstmarkten
Kerstmarkt van Erfurt
Alle plekken kun je gemakkelijk te voet bereiken

Gezellige sfeer 's avonds

Wanneer het donker wordt transformeert de stad in een zee van lichtjes en ontdek je wat kerst in Thüringen echt betekent. De gemoedelijke sfeer en het sociaal samenzijn voor de feestdagen hoort bij de kersttraditie van de Duitsers. Iedereen is vrolijk en geniet van een glaasje Glühwein of een ander drankje. De mensen zijn vriendelijk en maken ook een praatje met je. Ze vinden het zelfs mooi dat wij zo’n stuk hebben gereden om deze kerstmarkt te bezoeken.

In het weekend dat wij er zijn is er zelfs een liveshow dat op TV-uitgezonden wordt. Enkele bekende artiesten treden op, waardoor het ‘s avonds behoorlijk druk is op de Domplatz. Vanuit het reuzenrad kunnen we zien hoeveel mensen aanwezig zijn op de markt en is het ook duidelijk hoe mooi deze kerstmarkt opgezet is. Het is jammer dat we slechts twee avonden de tijd hebben. Ik had graag nog wat langer willen blijven.

Kerstmarkt van Erfurt
's Avonds gaan de lampjes aan
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
En dat komt de gemoedelijke sfeer helemaal ten goede
Kerstmarkt van Erfurt
Vanuit het reuzenrad hebben we een beter overzicht
Kerstmarkt van Erfurt
En over de enorme drukte, vanwege een tv-uitzending
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Ook de rest van de binnenstad is compleet verlicht

Erfurt is een prachtige stad en zeker een bezoek waard

De grote hervormer Martin Luther zei ooit ‘Erfurt ligt op de perfecte locatie, een locatie waar andere steden jaloers op kunnen zijn’. Luther, Bach, Goethe, Schiller of van der Velde. Bijna alle highlights van Erfurt hebben iets met deze historische personen te maken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Erfurt zijn zonder twijfel de Dom St. Marien, de oude synagoge en de Krämerbrücke.

Kerstmarkt van Erfurt
Erfurt, een schitterende stad
Kerstmarkt van Erfurt
Een stad met geschiedenis en veel prachtige bouwwerken

Heel veel tijd om de bezienswaardigheden van Erfurt te bekijken hadden we niet. Toch maken we bij aankomst tijd om de Krämerbrücke te bewonderen. Deze 125 meter lange brug was ooit gebouwd als een overgang, maar werd al snel een handelsplaats voor de lokale bevolking. Op de brug werden allerlei producten verkocht aan mensen die de brug over staken. Later werden er huizen op de brug gebouwd. Zo werd deze brug de langste bewoonde brug van Europa. Nog altijd vind je op de Krämerbrücke allerlei leuke kleine winkeltjes en galerijen. Onder meer blauwdruk stoffen, keramiek, glaskunst uit Lauscha, houtsnijwerk, chocolade en ijs worden hier verkocht in dit sfeervolle straatje.

Niet alleen op de Krämerbrücke vind je leuke winkeltjes. Verdeeld over de stad vind je een flink aantal prachtige winkels waar prachtige kerstdecoratie verkocht wordt. Geen goedkope producten, maar echt handarbeid en dus flink aan de prijs. Als mijn portemonnee een stuk dikker zou zijn had ik graag heel wat leuke spullen hier gekocht.

Kerstmarkt van Erfurt
De Krämerbrücke behoort tot de populairste bezienswaardigheden van de stad
Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Op de brug vind je allerlei leuke winkeltjes

Wat ik heel leuk vind is dat ik mijn tv-vrienden uit mijn vroege jeugd tegenkom. Beelden van figuren uit kinderprogramma’s staan door heel Erfurt. Sandmännchen, Pitti Platsch, Schnatterinchen, Moppi, Kapitän Blaubeer, Tigerente en de muis en olifant van Sendung mit die Maus. TV-programma’s waar ik als klein jochie naar keek en dus pure nostalgie voor me. De figuren zijn in 2007 in de stad geplaatst ter ere van het 10 jarig jubileum van het kinderkanaal KiKA, dat in Erfurt gevestigd is.

Erfurt is een prachtige stad en ik zou graag nog eens terugkeren om de stad beter te leren kennen. Ben jij er al eens geweest?

Kerstmarkt van Erfurt
Kerstmarkt van Erfurt
Rondom de oude stad kun je beelden vinden van kinderprogramma's
Kerstmarkt van Erfurt
Sandmännchen, als klein kind keek ik altijd naar dit programma

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkt van Erfurt

  • De kerstmarkt van Erfurt wordt goed bezocht, het is dus verstandig om ruim van te voren een accommodatie te reserveren zodat je niet alleen de duurdere opties over houdt. Zaterdag en zondag zijn de drukst bezochte dagen
  • Erfurt valt binnen een Umweltzone. Hiervoor is een Milieusticker verplicht op je auto. Zonder deze sticker riskeer je een boete van €80,-
  • In en rondom de binnenstad is het alleen maar betaald parkeren
  • Niet overal kun je met je bankpas betalen en voor de glazen/bekers betaal je borg, dus zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt
  • De allerlekkerste Thüringer Bratwurst vind je bij het kraampje uit Aschara
  • Bij de slager kun je Thüringer Bratwurst voor nog geen €1,- meenemen naar huis. Neem direct ook de Born-Senf mee
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie