Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Boekreview: Reizen Waes

Een boekenwurm ben ik absoluut niet, maar op reis neem ik vaak boeken mee. Tijdens mijn reis door Guatemala in 2015 had ik lange busritten voor de boeg en had ik voldoende tijd om het boek Reizen Waes te lezen. Dit boek heb ik gekocht nadat ik de eerste twee seizoenen van het gelijknamige reisprogramma op televisie had gezien.

Tom Waes

Voor diegenen die Tom Waes niet kennen, een korte introductie. Waes is een Belgisch acteur, televisieregisseur en presentator. Hij is onder andere bekend van de televisieprogramma’s Tomtesterom en Wauters vs. Waes. In 2012 startte hij het reisprogramma Reizen Waes. Hierin bezocht Waes gevaarlijke plaatsen of juist plaatsen die de gemiddelde toerist liever niet bezoekt. Denk hierbij aan Albanië, Noord-Korea, Turkmenistan, Zuid-Soedan en wat te denken van Transnistrië en Abchazië? Waes vraagt zich af of je op vakantie kunt gaan in deze ‘onmogelijke’ landen. In het eerste seizoen levert dit al mooie ervaringen op. Hij ontmoet de vreemdste figuren en bezoekt plekken die de meeste toeristen nooit zullen zien. Een trip naar Pakistan werd op het laatste moment afgeketst, nadat er een aanslag werd gepleegd in het land en ook een bezoek aan het Amazone-gebied in Brazilië vond na een vete tussen verschillende stammen geen doorgang. Na het eerste seizoen komt er nog een tweede seizoen waarin hij weer op zoek gaat naar de meest markante reisbestemmingen en bezoekt hij negen verschillende bestemmingen. De reportages zijn interessant, grappig en worden met enthousiasme gepresenteerd door Waes en zijn crew. De manier van presenteren is totaal anders dan pak ‘m beet 3 op reis, waar ik het gevoel krijg dat ik altijd kijk naar watersporten, skiën en het nachtleven. Waes doet meer de extremere dingen en zoekt de locals echt op. Na het zien van de aflevering Turkmenistan bijvoorbeeld, was ik helemaal om; deze bestemming wilde ik ook bezoeken. Ook Paraguay, Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië zijn geweldige trips en zijn inspirerend. Alle afleveringen heeft Waes in een boek zijn reiservaringen gebundeld waarin ook zaken worden verteld die niet op tv te zien waren.

Het boek Reizen Waes

Ook in het boek spat het enthousiasme er vanaf, maar het boek brengt weinig extra’s. Ik had meer verwacht over de landen waar juist niet gefilmd mocht worden. Denk bijvoorbeeld aan Turkmenistan of Noord-Korea, waar de camera niet altijd mocht draaien en de kijkers niet alles te zien kregen. Was het dan niet interessant genoeg om daarover te schrijven? Ik had graag wat meer willen lezen over de zaken die zich achter de schermen afspeelden. Het boek is niet ingedeeld in bestemmingen, deze worden kris kras door elkaar behandeld aan de hand van bepaalde thema’s zoals cultuurshocks, kicks, frustraties, angst en absurde toestanden. Hierdoor heb je als lezer niet het het idee dat er dieper op een bepaalde bestemming in wordt gegaan. Door de hoofdstukken heen valt het boek ook met enige regelmaat in herhaling. Is het dan een slecht boek? Nee, absoluut niet en het leest ook prima weg. Het boek is op een enthousiaste manier geschreven en weerspiegelt ook de passie van Waes voor reizen. Omdat ik de afleveringen allemaal heb gezien, dwarrelden de beelden van televisie ook steeds door mijn hoofd. Tijdens het lezen wist ik ook precies waar hij het over had en waar Waes zich op dat moment bevond. Het boek toverde enkele malen een grote glimlach op mijn gezicht vanwege de grappen die Waes maakt of hoe bizar hij sommige zaken vindt. Al met al kun je concluderen dat het boek een klein extraatje is op de afleveringen op tv. De echte reisliefhebber zal het boek absoluut kunnen waarderen.

Daarnaast is er goed nieuws voor de liefhebbers van het programma Reizen Waes. Sinds eind januari is het derde seizoen van Reizen Waes te zien op de Belgische zender Één. Heb je de eerste twee afleveringen gemist? Geen zorgen! Op vrijdag zend Nederland 3 de eerste uitzending uit om 20.30.

Momenteel kun je bij ons het tweede deel van het boek winnen. Meedoen? Laat een reactie achter op het bericht en like Reizen & Reistips op Facebook.

Inhoudsopgave

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.