Boekentip

Boekreview: Reizen Waes

Een boekenwurm ben ik absoluut niet, maar op reis neem ik vaak boeken mee. Tijdens mijn reis door Guatemala in 2015 had ik lange busritten voor de boeg en had ik voldoende tijd om het boek Reizen Waes te lezen. Dit boek heb ik gekocht nadat ik de eerste twee seizoenen van het gelijknamige reisprogramma op televisie had gezien.
Voor diegenen die Tom Waes niet kennen, een korte introductie. Waes is een Belgisch acteur, televisieregisseur en presentator. Hij is onder andere bekend van de televisieprogramma’s Tomtesterom en Wauters vs. Waes. In 2012 startte hij het reisprogramma Reizen Waes. Hierin bezocht Waes gevaarlijke plaatsen of juist plaatsen die de gemiddelde toerist liever niet bezoekt. Denk hierbij aan Albanië, Noord-Korea, Turkmenistan, Zuid-Soedan en wat te denken van Transnistrië en Abchazië? Waes vraagt zich af of je op vakantie kunt gaan in deze ‘onmogelijke’ landen. In het eerste seizoen levert dit al mooie ervaringen op. Hij ontmoet de vreemdste figuren en bezoekt plekken die de meeste toeristen nooit zullen zien. Een trip naar Pakistan werd op het laatste moment afgeketst, nadat er een aanslag werd gepleegd in het land en ook een bezoek aan het Amazone-gebied in Brazilië vond na een vete tussen verschillende stammen geen doorgang. Na het eerste seizoen komt er nog een tweede seizoen waarin hij weer op zoek gaat naar de meest markante reisbestemmingen en bezoekt hij negen verschillende bestemmingen. De reportages zijn interessant, grappig en worden met enthousiasme gepresenteerd door Waes en zijn crew. De manier van presenteren is totaal anders dan pak ‘m beet 3 op reis, waar ik het gevoel krijg dat ik altijd kijk naar watersporten, skiën en het nachtleven. Waes doet meer de extremere dingen en zoekt de locals echt op. Na het zien van de aflevering Turkmenistan bijvoorbeeld, was ik helemaal om; deze bestemming wilde ik ook bezoeken. Ook Paraguay, Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië zijn geweldige trips en zijn inspirerend. Alle afleveringen heeft Waes in een boek zijn reiservaringen gebundeld waarin ook zaken worden verteld die niet op tv te zien waren.

Ook in het boek spat het enthousiasme er vanaf, maar het boek brengt weinig extra’s. Ik had meer verwacht over de landen waar juist niet gefilmd mocht worden. Denk bijvoorbeeld aan Turkmenistan of Noord-Korea, waar de camera niet altijd mocht draaien en de kijkers niet alles te zien kregen. Was het dan niet interessant genoeg om daarover te schrijven? Ik had graag wat meer willen lezen over de zaken die zich achter de schermen afspeelden. Het boek is niet ingedeeld in bestemmingen, deze worden kris kras door elkaar behandeld aan de hand van bepaalde thema’s zoals cultuurshocks, kicks, frustraties, angst en absurde toestanden. Hierdoor heb je als lezer niet het het idee dat er dieper op een bepaalde bestemming in wordt gegaan. Door de hoofdstukken heen valt het boek ook met enige regelmaat in herhaling. Is het dan een slecht boek? Nee, absoluut niet en het leest ook prima weg. Het boek is op een enthousiaste manier geschreven en weerspiegelt ook de passie van Waes voor reizen. Omdat ik de afleveringen allemaal heb gezien, dwarrelden de beelden van televisie ook steeds door mijn hoofd. Tijdens het lezen wist ik ook precies waar hij het over had en waar Waes zich op dat moment bevond. Het boek toverde enkele malen een grote glimlach op mijn gezicht vanwege de grappen die Waes maakt of hoe bizar hij sommige zaken vindt. Al met al kun je concluderen dat het boek een klein extraatje is op de afleveringen op tv. De echte reisliefhebber zal het boek absoluut kunnen waarderen.

Daarnaast is er goed nieuws voor de liefhebbers van het programma Reizen Waes. Sinds eind januari is het derde seizoen van Reizen Waes te zien op de Belgische zender Één. Heb je de eerste twee afleveringen gemist? Geen zorgen! Op vrijdag zend Nederland 3 de eerste uitzending uit om 20.30.

Momenteel kun je bij ons het tweede deel van het boek winnen. Meedoen? Laat een reactie achter op het bericht en like Reizen & Reistips op Facebook.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_565ee6b3bb341_selected-products” products=”9200000041197466,9200000073684147″ name=”boekreview-waes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

10x doen in Bodrum - De haven van Yalikavak

Gastartikel

10 hotspots voor feestvakanties in Europa

Heb je een klein vakantiebudget maar wil je toch feesten onder palmbomen of op een zandstrand, dan vind je in onze gids de beste vakantiebestemmingen voor weinig geld. Als het slecht weer is tijdens...

Reistips

West-Pommeren in Polen

De meeste mensen die naar Polen afreizen bezoeken de steden Krakau of Warschau. Maar Polen heeft zo veel meer te bieden. In de afgelopen jaren maakte ik onder meer kennis met de Lubelskie regio en...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!