Stadhuis

Mechelen heeft in feite drie stadshuizen. Het oude Schepenhuis, het huis den Beyaert en het stadhuis op de Grote Markt. Het huidige stadhuis is gevestigd aan het pand aan de Grote Markt. Het gebouw bestaat uit twee delen; de lakenhal met onafgewerkt belfort en het Paleis van de Grote Raad. Het belfort is niet afgerond omdat in de veertiende eeuw de lakenhandel achteruit gaat. Hierdoor was er geen geld meer om het gebouw af te ronden. Het duurt ruim 200 jaar alvorens het gebouw alsnog een voorlopig dak krijgt in de zestiende eeuw.

Dit voorlopige dak ligt er nog altijd en staat het belfort op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO samen met de andere Belforten in België en Frankrijk. Rechts van het Belfort zijn oude delen van het stadhuis te zien, een overblijfsel van de oude lakenhal. Het Paleis van de Grote Raad doet vermoeden dat hier werd vergadert, maar niets is minder waar. Er is hier nooit een vergadering geweest, want de vleugel werd pas in de 20e eeuw afgewerkt volgens de originele 16e eeuwse plannen. Binnen is een trouw-, raad- en kolommenzaal te vinden en een 16e eeuws wandtapijt over de slag van Tunis. Sinds 1914 doen de gebouwen dienst als stadhuis.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago of Natuurhuisje.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com