St. Servatius Kirche

De stiftskerk staat ook wel bekend als Quedlinburger Dom. Hiermee werd de rang van de eerste abdis Mathilde aangegeven. Haar status was gelijk aan die van een (aarts)bisschop. Hierdoor kon de kerk ook als dom worden aangeduid, hoewel het nooit een bisschopskerk is geweest.

De huidige kerk die nu te zien is, is de derde kerk die werd gebouwd op deze plek. De bouw van de eerste kerk begon in 997. Enkele jaren later, in 1021, was de bouw voltooid en werd de kerk op 24 september gewijd in aanwezigheid van Heinrich II. Na een brand in 1070 werd het bouwwerk grotendeels verwoest. Er werd in dezelfde stijl een nieuwe kerk gebouwd, de bouw hiervan werd in 1129 voltooid. Heinrich I en zijn vrouw Mathilde werden zo dicht mogelijk bij de relieken van de St. Servatius kirche begraven.

In de 19e eeuw kreeg de kerk een grondige restauratie. Hierbij kreeg de kerk twee romaanse torens met spitsen in Rijnlandse stijl. Deze torens pasten niet bij de kerk, maar nadat de torens in 1945 door artilleriebeschietingen werden beschadigd, werden de torens vervangen door lagere tentdaken.

Doordat de SS-leider Heinrich Himmler ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in bezit was van de St. Servatius kirche, werd de kerk beschoten. Himmler zag een groot voorbeeld in Heinrich I, die hier begraven was. In 1937 liet Himmler met een ceremonieel vertoon de stoffelijke resten van Heinrich I begraven naast de lege plek naast zijn overleden vrouw, de heilige Mathilde. Later bleek dat het hier niet betrof om de beenderen van Heinrich I, maar een van de abdissen van het Stift Quedlinburg.

De kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor zomerdiensten. Verder wordt de kerk gebruikt voor toeristische doeleinden. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de kerk en de schatkamer bezichtigen. De kerk maakt samen met het kasteel en het historisch centrum van Quedlinburg deel uit van de opname in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Quedlinburg

Booking.com