Bucketlist

Op mijn wishlist: De ruïnes van Ani

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de ruïnes van Ani in Turkije.

Toeristen trekken jaarlijks massaal naar Turkije. De Turkse Rivièra en de Egeïsche kust zijn toeristische trekpleisters. De bezoekersaantallen in het oosten van Turkije blijven echter opmerkelijk laag, waardoor de bezienswaardigheden nog een mysterieus randje bevatten. Want bezienswaardigheden zijn hier wel degelijk. Denk maar eens aan het Vanmeer dat omringd wordt door vulkanisch landschap en daardoor uiterst vruchtbaar is. Uit deze regio komt het kattenras Turkse Van die graag zwemt. Of Nemrut Dağı dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Dit is een berg met enorme stenen hoofden en een grafmonument voor koning Antiochus. En ook de Kaçkar Dağı in het noordoosten van Turkije ziet er prachtig uit.

Maar wat mij ook zeer bijzonder lijkt zijn de ruïnes van Ani. De ruïnes zijn gelegen in een uitgestrekt heuvellandschap. In de maand juni groeien rondom de ruïnes wilde bloemen en in de wintermaanden zijn ze bedekt onder een dikke laag sneeuw. Deze verlaten stad ligt dicht tegen de Armeense grens aan, waar een aantal militaire zones zijn die verboden terrein zijn.

In 961 was Ani de hoofdstad van de Armeense koninkrijk der Bagratiden. Tijdens de 10e en 11e eeuw was de Armeense hoofdstad nog een levendig centrum met ruim 100.000 inwoners. Zij profiteerden van de Zijderoute en van de glorietijden van Constantinopel.

Ondanks het feit dat deze stad eeuwen lang verwaarloosd is, verkeren opvallend veel gebouwen nog in goede staat. Dit heeft te maken met de meesterschap van de oude Armeense steenhouwers, maar ook aan ‘duf’, het roze gesteente waarmee de gebouwen zijn opgebouwd. Ani staat ook bekend als de stad van 1001 kerken. De Prkitch is één van de belangrijkste gebouwen. Deze 11e eeuwse kerk werd in 1957 geraakt door de bliksem en doormidden gekliefd. Onder aan de heuvel bij de Prkitch is een andere kerk, de Tigran Honets, te zien vol met fresco’s. Ook is er een minaret die men kan beklimmen voor een mooi weids uitzicht.

In de zomer van 2016 voegde de UNESCO 24 plekken toe aan de Werelderfgoedlijst, waaronder de ruïnes van Ani. Terecht lijkt mij. Ik zou deze verlaten stad graag eens met eigen ogen willen aanschouwen. Dit is toch prachtig?

https://www.instagram.com/p/BNmbixwAAps/?tagged=aniruins

https://www.instagram.com/p/BHKP1v4DoXK/?tagged=aniruins

https://www.instagram.com/p/BF_3i_DLAWz/?tagged=aniruins

https://www.instagram.com/p/BGBmeY2HNfr/?tagged=aniruins

Wie van jullie is hier toevallig al eens geweest?

Bron hoofdfoto: pxhere

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_5872bd402f839_selected-products” products=”9200000057961743,9200000056621324,1001004001952903,9200000015582610,1001004009719700″ name=”ani-turkije-wishlist” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Reisroutes

Carretera Austral reisroute

In 2018 maakte ik een geweldige rondreis door het zuiden van Patagonië. Nog altijd is dit één van mijn favoriete reizen die ik ooit heb gemaakt. Destijds eindigde ik deze reis in de regio Aysén...

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!