Gastartikel

3x mooie fietsroutes in Nederland

Nederland is een prachtig fietsland en het is dan ook superleuk om het land te ontdekken op de fiets. Hieronder hebben we een aantal fietsroutes op een rij gezet die allemaal rond de 50 kilometer te zijn. De routes zijn uitstekend te bereiken met de trein, maar je kunt uiteraard ook de fietsen op de auto laden.

Een goede voorbereiding

Zoals ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk. Voor een fietsroute afleggen is dit niet anders. Het is belangrijk dat je een goede voorbereiding treft voordat je deze relatief lange fietsroutes gaat fietsen.

  • Verken de route via Google Maps om de stopplekken te bepalen
  • Zorg dat je een goede fiets hebt
  • Zorg voor een goed slot zodat je fiets niet gestolen wordt
  • Om te voorkomen dat je de sleutel thuis al kwijt raakt, is een sleutelkastje zeer handig
  • Oefen thuis alvast op het fietsen van lange afstanden
3x mooie fietsroutes in Nederland - Veluwe
Fietsroute de Veluwe - bron: pxhere.com

Fietsroute de Veluwe

De Veluwe is misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland en is dan ook enorm groot. In Nationaal Park De Hoge Veluwe, een deel van de Veluwe, kun je heerlijk fietsen. Als je zelf geen fiets mee wilt nemen kun je een witte fiets gratis en voor niets lenen. Deze fietsroute gaat echter ook buiten het nationaal park, dus je zult wel een eigen fiets mee moeten nemen. Deze route is vanaf zowel Apeldoorn als Arnhem eenvoudig te bereiken, dus als je met de trein komt kun je daarheen. Dan moet je de route wel ergens anders starten, Hoenderloo ligt namelijk ongeveer in het midden van deze twee steden. De fietstocht gaat van Hoenderloo naar Kootwijk, wat vooral prachtig is is Radio Kootwijk. Dit is een voormalig zenderpark waar Gebouw A staat, een prachtig betonnen radiogebouw. Daarna fiets je naar Harskamp en bij Otterlo ga je het park binnen. Je kunt even het Kröller-Müller museum bezoeken, dit is zeker een aanrader. De route brengt je vervolgens verder door het park en via Deelen fiets je weer naar Hoenderloo. Een prachtige ronde in bosrijk gebied en eigenlijk geschikt voor ieder jaargetijde.

Klik hier voor de route!

3x mooie fietsroutes in Nederland - Limburg
Fietsroute Zuid-Limburg - bron: pxhere.com

Fietsroute Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een heuvellandschap en daarom des te leuker om te fietsen, omdat het heel anders is dan de rest van Nederland. Deze fietsroute gaat vanaf Schin Op Geul, waar ook een treinstation is. Je fietst dan via Mechelen naar het Drielandenpunt in Vaals. Vaalserberg, wat in andere landen een heuvel zou worden genoemd, is het hoogste punt van Nederland. Vervolgens fiets je via het heuvelachtige landschap naar Epen en Reijmerstok en weer terug naar Schin Op Geul. Onderweg vind je allerlei leuke café’s en restaurants waar je heerlijk even kunt uitrusten. Als je meer dan 50 kilometer wilt fietsen kun je vanaf Schin Op Geul ook doorfietsen naar Valkenburg en daar de grotten bezoeken, dit is zeker een aanrader. Tijdens kerst is er zelfs een heuse Kerstmarkt in de grotten!

Klik hier voor de route!

3x mooie fietsroutes in Nederland - Friesland
Fietsroute Friesland - bron: pxhere.com

Fietsroute Friesland

Friesland staat natuurlijk bekend om de Elfstedentocht, die al jaren niet meer geschaatst is maar wel op allerlei andere manieren wordt afgelegd. Zo kun je deze ook met de fiets afleggen. Echter is de gehele Elfstedentocht 235 kilometer, wat toch echt wel te gortig wordt. Daarom fiets je met deze route slechts een deel van de tocht en maken we er een Driestedentocht van, maar zie je onderweg toch heel wat moois. We beginnen in Harlingen bij het station. Aldaar kun je voor je aan de ‘barre tocht’ kun je daar wat lekkers eten in een van de vele restaurantjes. Daarna fiets je langs de sloot naar Bolsward, vanaf Bolsward naar Franeker en vanaf Franeker weer langs de sloot naar Harlingen. Een mooie tocht waar je een groot stuk van het prachtige Friesland kunt ontdekken.

Klik hier voor de route!

 

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.