Blog

4 tips voor een onbezorgde autovakantie

De meeste mensen kijken het hele jaar uit naar het vakantieseizoen. Heerlijk met het gezin op pad, de mooiste plekjes in binnen- en buitenland ontdekken en bovenal: even heerlijk niets doen. De afgelopen jaren is de populariteit van de autovakantie enorm toegenomen. Nederlanders stappen massaal in de auto en reizen heel Europa door. Geen wonder, want een autovakantie kent veel voordelen. Zo beschik je over alle vrijheid om te gaan en te staan waar je maar wilt en kom je op plekjes waar je anders nooit terecht zal komen. Toch vraagt een autovakantie wel om de nodige voorbereidingen. Wil jij zo onbezorgd mogelijk op vakantie? Maak dan gebruik van de volgende 4 tips voor een onvergetelijke vakantie!

Bron: Tabea Damm via Unsplash

Stippel een efficiënte route uit

In de weken voorafgaand aan de vakantie kan je gelukkig al heel wat voorbereidingen treffen. Bedenk goed welke dingen je wilt gaan doen, in welke accommodaties je verblijft en welke natuurgebieden en bezienswaardigheden op de route liggen. Je hoeft niet in enkele dagen je bestemming te bereiken. Je mag best wat langer over de autorit doen en alvast wat leuke tussenstops maken. Stippel daarom alvast een efficiënte route langs mooie bezienswaardigheden uit.

Schrijf tevens tankstations op de route naar jullie accommodatie uit. Je zal zeker niet de eerste zijn die met een lege tank op een landweggetje in Europa staat! Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wist je dat er bovendien landen zijn waar je een boete krijgt als je zonder brandstof komt te zitten? Nog meer reden dus om tijdig te tanken!

Geef je auto een beurt voor vertrek

Er wordt tijdens de lange autorit veel van je auto gevraagd. Bovendien worden de relatief platte Nederlandse wegen omgeruild voor steile bergen, heuvels en een ongerepte natuur. Daarom moet je auto wel in topconditie zijn. Maak daarom voor vertrek nog even een afspraak bij de garage. Laat een zorgvuldige controle uitvoeren, zodat je zeker weet dat je veilig en onbezorgd op vakantie kunt gaan.

Controleer de autoverzekering en pechhulp in het buitenland

Je wil er natuurlijk liever niet aan denken, maar ook tijdens een autovakantie zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoewel een ongeval in geen enkele situatie een pretje is, is dit op vakantie misschien nog wel vervelender. Wat doe je bijvoorbeeld als je je auto total los rijdt in het buitenland? Ben je nog wel verzekerd buiten Europa? Heb je recht op een leenauto? Hoe kom je anders thuis?

Dit zijn allemaal zaken om over na te denken. Controleer daarom altijd voor vertrek de polis van je autoverzekering en maak waar nodig aanpassingen. Zo kan je onbezorgd op reis gaan. Check tevens de mogelijkheid van pechhulp in het buitenland. Dan weet je precies wie je kan bellen als je met pech onderweg staat!

Bron: Manal Saleh via Unsplash

Vermijd de drukste dagen

Ga je tijdens de zomerperiode op autovakantie? Bedenk dan goed dat jij zeker niet de enige bent met dit plan. Ieder jaar weer zijn er enkele zwarte zaterdagen. Hierbij wordt er topdrukte op de Europese wegen verwacht, omdat iedereen massaal op vakantie gaat. Meestal vallen deze dagen eind juli of begin augustus. Check de website van de ANWB voor de meest actuele zwarte zaterdagen. Daarnaast zijn de weekenden waarin de schoolvakanties beginnen ook altijd erg druk. Houd hier dan ook rekening mee als je op pad gaat, zodat je niet in urenlange files komt te staan.

Valt je vakantie precies in de drukste periode? Vertrek dan bij voorkeur in de vroege ochtend of ’s nachts, zodat je de drukste snelwegen al gepasseerd bent voor de ergste drukte begint.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.