Churfranken - Lekker eten
Blog

4 x gezond eten én genieten op vakantie

We willen allemaal graag fit en uitgerust terugkomen van vakantie. Vaak is het omgekeerde het geval. Bij thuiskomst zijn we vermoeid en voelen we ons sloom. De oorzaak ligt vaak in een combinatie van dingen, zoals een jetlag, weinig slaap en minder gezond eten. Door dat laatste krijgen we niet de voedingsstoffen binnen die ons lichaam nodig heeft voor een optimaal energiepeil. Toch wil je op vakantie niet te veel bezig zijn met wat je eet. Dan wil je vooral genieten. Hoe verenig je die twee zaken met elkaar, zodat je bij thuiskomst fit en uitgerust voelt? Dit zijn vier tips:

1. Kies al het gezonds dat je lekker vindt

Verblijf je op vakantie in een hotel en is er een ontbijtbuffet? Kies dan alle gezonde dingen uit die je lekker vindt. Denk aan yoghurt met muesli en vers fruit, een gekookt eitje, gezonde kaassoorten als geiten- en schapenkaas en frisse groenten als tomaat en komkommer.

Als je je bord op deze manier vult, kun je genieten van lekker eten en ben je meteen gezond bezig. Neem er een kop thee of koffie bij en laat de suiker en zoete vruchtensapjes staan. Dan heb je een heerlijke gezonde start van de dag.

Je zal merken dat zo’n ontbijt niet alleen een positief effect heeft op je energieniveau, maar op alle voedingskeuzes die je die dag maakt. Krijg je bij de start van de dag veel gezonde voedingsstoffen binnen, dan voel je je namelijk fit en gesterkt en dat maakt het gemakkelijker én aantrekkelijker om bij andere eetmomenten ook voor gezond voedsel te kiezen.

Bovendien vult een gezond ontbijt vol vezels, gezonde vetten en eiwitten bijzonder goed. Daardoor voel je je lange tijd aangenaam verzadigd en heb je waarschijnlijk niet eens behoefte aan een zoet broodje of koek rondom koffietijd.

2. Ga naar een lokale markt rond lunchtijd

Een lokale markt bezoeken op vakantie is altijd een gezellige bezigheid. Lokale telers en producenten stallen hun waren uit en je kunt er heerlijk ronddwalen op zoek naar allerlei lekkers uit de streek.

Op een lokale markt vind je van alles: van fantastische kazen tot groenten en fruit die diezelfde dag nog met de hand zijn geoogst. Verser kan niet. De groenten en vruchten  bevatten daardoor nog alle waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.

Doe je tegoed aan alle verse voeding op de markt, want dan krijg je al die gezonde stoffen binnen. Bijvoorbeeld via zoete abrikozen, frisse en knapperige komkommers en sappige tomaten.

Zo geniet je op en top terwijl je ook nog gezond eet. Je kunt ook een tas vol verse producten verzamelen op de markt en in een parkje in de buurt gaan picknicken.

Guatemala 2015 - dag 17 - De grote markt van Chichicastenango
Breng een bezoek aan een lokale markt

3. Neem je supplementen in

Als je dagelijks calcium- of magnesiumtabletten of een ander supplementen gebruikt, is het slim om zoveel mogelijk dezelfde routine aan te houden op vakantie. Dat helpt mee om je bij thuiskomst fit en energie te voelen.

Ben je tijdens je vakantie op een plek waar weinig groenten te verkrijgen zijn, dan kan het een idee zijn om een supplement met groente- en fruitextracten mee te nemen. Zo krijg je toch alle voedingsstoffen uit deze belangrijke voedingsmiddelen binnen.

Er zijn supplementen die naast groenten- en fruitextracten ook probiotica en enzymen bevatten. Dit kan ook interessant zijn op vakantie, aangezien je vaak toch wat anders eet dan normaal.

4. Gezond en lekker diner

Een gezond diner kan ook heel lekker zijn. Kies bijvoorbeeld voor lokale vlees- en vissoorten die vers en onbewerkt zijn. Bijvoorbeeld de vangst van de dag.

Vraag de ober of je een extra groentegerecht kunt krijgen in plaats van sausjes en gefrituurde voedingsmiddelen. Denk aan gegrilde groenten, een groenteomelet of een lekkere salade met een dressing van olijfolie en azijn. Dan hebt een heerlijke en gezonde maaltijd die je alle voedingsstoffen biedt om je zowel op vakantie als bij thuiskomst gezond en fit te voelen.

Churfranken - Lekker eten
Kies lokale gerechten die onbewerkt zijn