5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in tanzania - Kilimanjaro
Tanzania

5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in Tanzania

Tanzania ligt in Oost-Afrika. De republiek is het grootste land van Oost-Afrika en ongeveer even groot als Duitsland, Frankrijk en België bij elkaar. Voor de kust van het mooie Tanzania, in de Indische oceaan, liggen de eilanden Pemba en Zanzibar. Tanzania staat bekend om de ‘Big Five’ safari’s, de besneeuwde bergtoppen, zijn paradijselijke bounty eilanden en de jaarlijkse migratie. Wij hebben de top 5 bezienswaardigheden van Tanzania in dit artikel onder elkaar gezet.

5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in Tanzania - Serengeti
In het Serengeti National park wonen miljoenen wilde dieren

1. Het Serengeti Nationaal Park

Een van de grootste nationale parken van Tanzania is het Serengeti Nationaal Park. Dit park is gelegen in Tanzania en loopt over de grens van Kenia verder. Op de Serengeti vlakten lopen wel een paar miljoenen wilde dieren. Tijdens de continue zoektocht naar gras kunnen de dieren zomaar worden opgegeten door een van de vele roofdieren die op de vlakten rondlopen.

Op de Serengeti vlakten kun je de mooiste stukjes natuur van Oost-Afrika bewonderen Als je een bezoek wilt brengen aan dit nationale park, kun je dit het beste doen tussen december en mei, in deze maanden vindt de ‘grote migratie’ plaats. Tijdens de ‘grote migratie’ worden dieren als zebra’s en gnoe’s achtervolgd door roofdieren. Deze rooftochten geven een ongelooflijk zicht op de fenomenale aantallen dieren die in dit nationale park leven. De gnoe, ook wel het wildebeest genoemd, is elk jaar weer de ster van deze migratietochten. Het park staat ook bekend om zijn cheeta’s-, giraffen- en leeuwenpopulaties.

5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in tanzania - Kilimanjaro
De reusachtige Kilimanjaro

2. De hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro

De reusachtige Kilimanjaro berg heeft drie toppen. De hoogste van deze drie is de Kibo met 5.895m hoogte, de Kibo heeft een krater van wel 20m diep. Alle drie de toppen zijn vulkanen, de laatste keer dat een van de vulkanen is uitgebarsten is 100.000 jaar geleden.

De Kilimanjaro begint met een stuk savannegrond. Tot 1400m is de berg zeer vruchtbaar, op dit stuk groeien veel gewassen. Vanaf 1800m vind je een dichtbegroeid bos. Na 3000m hoogte groeit er amper nog iets op de Kilimanjaro en op de top van de berg ligt sneeuw en ijs.

De Kilimanjaro biedt veel mogelijkheden voor degenen die de berg willen beklimmen. Je kunt bijvoorbeeld de berg beklimmen via de Murangu route, deze beklimming is niet zo moeilijk en je hebt er ook geen speciale klimspullen voor nodig. Echter moet je het beklimmen van de Kilimanjaro niet onderschatten. Het is namelijk zo dat de zuurstofdruk op de top erg laag is. Het hoogste punt van de Kibo is veel hoger dan de alpen. Wil je de berg toch beklimmen, zorg er dan voor dat je voldoende geacclimatiseerd bent en dat je lichaam een perfecte conditie heeft.

5 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in tanzania - Zanzibar
Zanzibar, één van de mooiste eilanden ter wereld

3. Het vakantie eiland Zanzibar

Voor de kust van Tanzania, in de Indische oceaan, ligt de Zanzibar-archipel. De archipel bestaat uit drie eilanden, namelijk Pemba, Zanzibar Island en Mafia. Naast deze drie eilanden zijn er ook nog een aantal kleinere eilanden. Er zijn veel specerijenplantages, witte stranden en palmbomen te vinden op het voormalige slaveneiland. Op het eiland wordt er al jarenlang kruidnagel en kokos verbouwd op grote plantages. Het is zelfs zo dat de kruidnagels die op het eiland worden verbouwd goed zijn voor 80% van de wereldexport van kruidnagels.

Op het eiland vind je de hoofdstad Stone Town. In Stone Town vindt je veel cultuurerfgoed en kun je rondlopen door de smalle straatjes. De stad is naast de vele stranden op het eiland de grootste toeristische attractie, Stone Town staat zelfs op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Op Zanzibar kun je, in tegenstelling tot het vasteland van Tanzania, geen wildparken vinden. Zanzibar kun je zeker wel één van de mooiste eilanden ter wereld noemen.

4. De Ngorongoro krater

In Tanzania vind je de grootste krater van de wereld, de Ngorongoro krater, hij heeft een doorsnede van wel 18 kilometer. Het gebied hoort sinds 1951 bij het Serengeti National Park. Sinds 1978 staat deze krater ook op de lijst van UNESCO werelderfgoed en rondom wonen de Masaai. De krater dankt zijn naam aan het feit dat hij in het Ngorongoro-reservaat ligt. Binnenin leven ongeveer 30.000 dieren, hierdoor is de Ngorongoro krater een van meest dichtbevolkte wildgebieden van de wereld.

Toen 30.000 jaar geleden de vulkaan Ol Donyo Lengai uitbarstte, is er uit het as een opmerkelijk verschijnsel ontstaan. Namelijk de ‘shifting sands’, dit is een 100 meter lange en 9 meter hoge duin. Deze duin heeft zijn naam verkregen uit het feit dat hij elk jaar ongeveer 17 meter verschuift in oostelijke richting.

5. Lake Victoria

Dit meer ligt, omgeven door Uganda, Kenia en Tanzania, in het Noordwesten van Tanzania. Het oppervlakte van dit meer is net zo groot als België en Nederland bij elkaar. Het meer is door ontdekkingsreiziger John Hanning Speke vernoemd naar koningin Victoria van Engeland. Het meer bestaat uit regenwater en andere rivieren die in het meer uitkomen. Het meer behoort tot de grootste zoetwatermeren van de wereld. In het meer, dat 1.100 meter boven zeeniveau ligt, liggen wel tientallen eilanden.

In het meer zwemmen meerdere vissoorten, vijftig jaar geleden waren de cichliden goed voor 80% van de vispopulatie, tegenwoordig is dit nog 1%. Dit komt doordat de door de bevolking uitgezette nijlbaars de vis op at. In de film Darwin’s nightmare kun je zien wat voor impact het menselijk handelen op de natuur heeft. Ook zijn veel vissen gestorven doordat er chemisch afval in het meer is gedumpt en doordat het zuurstof in het water is gedaald.