Actieve vakantie in het Duitse Harz
Duitsland
Gastartikel

Actieve vakantie in het Duitse Harz

Klaar voor een beetje avontuur en actie in je vakantie? Het middelgebergte in Duitsland, de Harz, is dan de locatie waar je wezen moet. Met een stoomtreintje waan je je in de enige tunnel van de voormalig Oost-Europese lijn op weg naar beboste bergen. Beuken en Dennen maken de omgeving prachtig groen. Gezellige dorpjes en ruige rivierrotsen maken het gebied aantrekkelijk voor jong en oud. Een veelzijdige vakantie en dat zo dicht bij huis.

Actieve vakantie in het Duitse Harz
Een blick op de Brocken - bron: pxhere

Heerlijk wandelen in de natuur

Er bevinden zich talloze natuurparken in Harz. Van een nationaal park tot een geopark met dichte bebossing en van hellende afdalingen tot typerende bergen en rotsen. Daartussen bevinden zich oneindig veel wandelpaden, waar menig hiker de ogen uitkijkt en heerlijk kan genieten. Van planten, bloemen, kreekjes en die oneindige vergezichten. Een bezoekje aan de Brockentuin zorgt ook nog eens voor een prachtig en uitgebreid panorama aan bergplanten en bijvoorbeeld de Brocken-anemoon. Doordat tijdens het IJzeren Gordijn de zogeheten Groene Band nauwelijks bezocht werd, simpelweg doordat men er niet komen mocht is de natuur zijn eigen leven gaan leiden. En dat heeft nu zijn voordeel met dit prachtige stuk ongerepte natuur rondom Harz.

Bezoek ook leuke steden in de Harz, zoals Göttingen - © Daniel Schwen [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Stedentripjes in Harz

Het wetenschappelijke stadje Göttingen is een aantrekkelijk stadje om te bezoeken. Naast de universiteit beschikt de stad over nog Middeleeuwse stadswallen. Ook op cultureel gebied is er genoeg in de stad te beleven. Zo is er een jazzfestival en een literair festival te ontdekken. Ook zijn er mooie oude kerken te bewonderen, een historisch stadhuis en een watermolen. Wanneer je meer een liefhebber voor toneel bent zal je Göttingen ook zeker niet willen mislopen. Het huist goed theatergroepen en er is dan ook altijd genoeg aanbod van spel. Genoeg mogelijkheden voor een lekker avondje uit.

Actieve vakantie in het Duitse Harz
Wandelen in de natuur van Harz - bron: pxhere

Kamperen of droog onderdak vinden?

Met een gematigd klimaat, valt er geregeld eens een verfrissend buitje. Kamperen is dus wellicht niet de meest veilige optie. Tenzij je een verwoed kampeerder bent uiteraard. Voor degene die hoe dan ook droog wil zitten is een hotel of een bed & breakfast wellicht een beter alternatief. Ook zijn er veel gezellige huisjes in vakantieparken te vinden. Voor de luxepoesjes zijn er hotels met alles erop en eraan. Van zwembaden tot uitgebreid ontbijt. Na een lange wandeling door de prachtige natuur ben je dan sowieso verzekerd van een warme kamer, heerlijke douche, wellicht een sauna, en natuurlijk een welverdiend lekker borreltje.

Plan je reis naar Duitsland