Huis van Wonderen

Één van de meest prominente gebouwen van Stone Town is het Beit-el-Ajaib, ook wel bekend als het Huis van Wonderen.

Het Beit-el-Ajaib is het hoogste gebouw van Stone Town en werd in 1883 gebouwd voor Barghash bin Said, de tweede Sultan van Zanzibar. Hij liet het bouwen voor ceremoniële bravoure en het diende als paleis en officiële receptie. Het gebouw kreeg de bijnaam Huis van Wonderen omdat dit het eerste huis in Afrika was dat elektriciteit en stromend water had. Ook bevatte het huis de eerste lift van Oost-Afrika.

Het ontwerp van dit paleis wordt toegeschreven aan een Britse scheepswerktuigkundige. Hij introduceerde nieuwe architectonische elementen in Zanzibar, waaronder de brede veranda’s, ondersteund door slanke stalen pilaren en balkons met uitzicht op de Forodhani Gardens. In hoogtijdagen was de vloer van marmer. De enorme deuren zijn naar verluidt de grootste gebeeldhouwde van Oost-Afrika. Buiten staan twee kanonnen met Portugese inscripties uit de 16e eeuw.

In het paleis is het Palace Museum te vinden, maar helaas is deze sinds 2012 niet meer te bezoeken nadat een deel van een balkon is ingestort wegens slecht onderhoud. De restauratie hiervan verloopt moeizaam, waardoor de deuren van het museum dicht blijven tot nader order.

Land

Tanzania

Stad

Zanzibar

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Reisgidsen

Lonely Planet

Plan je reis naar Tanzania

Boek een hotel in Zanzibar

Booking.com