Peru reis - Lama bij Machu Picchu
Blog

Als ik aan Peru denk…

Op zo’n twaalf uur vliegen van Nederland ligt Peru, het land van tempelruïnes, Andesbergen, Inca’s en het Titicacameer. Het is een land dat bij menig reiziger op de wensenlijst staat, al was het alleen al om wereldwonder Machu Picchu te bezoeken. Peru telt een boel iconen, die je tijdens een reis waarschijnlijk allemaal kunt aftikken. Als ík aan Peru denk, denk ik aan …

Peru reis - Lama bij Machu Picchu

… Machu Picchu

Natuurlijk met stip op de eerste plaats: de oude Incastad Machu Picchu in de heilige vallei, verscholen tussen de toppen van de Andes. Voor elke reiziger die erheen gaat, is dit hét hoogtepunt van een Peru- reis. Je kunt een meerdaagse wandeltocht maken om bij de stad te komen, onder andere over de beroemde Incatrail. Voor de iets minder actieve reizigers: er gaat ook een trein die je tot dicht bij de ingang brengt. Combineer een bezoek aan Machu Picchu vooral met een bezoek aan de heilige vallei, waar je kleurrijke markten en lokale dorpen treft.

Peru reis - Onderweg een lama tegenkomen

… lama’s

De lama is een lastdier dat in Peru veel voorkomt. In plaatsen zoals Cuzco tref je op bijna elke straathoek wel een lama aan! De Peruanen houden lama’s als gedomesticeerde dieren en laten ze als kuddes grazen rondom hun huis en op open vlaktes. Probeer bij Machu Picchu het iconische plaatje te schieten: een uitzicht over de ruïnes van de Incastad met een lama op de voorgrond. De alpaca is een neefje van de lama, te herkennen aan de rechte oren, terwijl de lama kromme oren heeft. De wol van de alpaca is veel zachter en wordt door mensen in de hooglanden gebruikt voor het maken van kleurige geweven kleden.

Peru reis - Quechua indianen bij het Titicaca meer

… het Titicacameer

Je bent niet in Peru geweest als je het Titicacameer niet gezien hebt. Gelegen op 3.820 meter boven zeeniveau – bijna vier kilometer de lucht in – is dit het hoogst bevaarbare meer ter wereld. In het meer vind je de drijvende rieteilanden van Uros, waarop lokale Quechua-indianenfamilies wonen. Voor een bijzondere ervaring kun je hier een nachtje blijven slapen in een soort homestay. Je moet wel een beetje flexibel zijn: je eet met de pot mee en slaapt in eenvoudig bed in huisje van leem. We verbaasden ons over het simpele leven op de eilanden in het meer, waarbij de huizen, boten en zelfs scholen van riet zijn gemaakt.

Peru reis - Nazca lijnen van een vogel

… de Nazcalijnen

In de woestijn bij Huacachina vind je de mysterieuze Nazcalijnen. Niemand kan met enige zekerheid iets zeggen over de oorsprong van de lijnen en tekeningen die je hier in het landschap gekerfd zijn. De meest geaccepteerde verklaring is dat de afbeeldingen gemaakt zijn door een volk van vóór Columbus ter verering van hun goden. De beste manier om deze bijzondere figuren te zien is vanuit de lucht, in een klein propellervliegtuig met plek voor zes personen. Je kunt tientallen figuren zien van dieren, geometrische vormen en lijnenspellen in het woestijnzand.

Peru reis - Gegrilde cavia

… gegrilde cavia’s op een stokje

Peruanen zijn dol op cavia’s. Tot grote schrik van ons Nederlanders zijn cavia’s hier echter geen knuffelige huisdieren, maar een onderdeel van de menukaart … Gegrilde cavia wordt gezien als ware lekkernij en vooral bij feestelijkheden gegeten. Tijdens je reis zul je deze knaagdieren zeker op de lokale markt of bij een grillrestaurant tegenkomen. Voor zo’n tien euro per persoon kun je een gerecht met gegrilde cavia bestellen, mocht je het zelf willen uitproberen.

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf de highlights van Peru ontdekken? De Peru-reisspecialisten hebben alle hoeken van het land bereisd en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.