Altijd veilig op openbare wifi in het buitenland - VPN
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Altijd veilig op openbare wifi in het buitenland

Als je op reis bent, maak je waarschijnlijk regelmatig gebruik van openbare wifi-netwerken. Het is natuurlijk erg makkelijk om overal het internet op te kunnen, maar het gaat ook gepaard met gevaren. Het is daarom goed om voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat je op reis veilig gebruikmaakt van openbare wifi.

Denk bijvoorbeeld aan wifi in je hotelkamer om een leuk restaurant uit te zoeken. Of het netwerk in een restaurant, waarbij je op internet gaat om plannen te maken voor de volgende dag. Wees er echter voorzichtig mee, zodat je vervelende situaties voorkomt.

Altijd veilig op openbare wifi in het buitenland - VPN
Op reis log je waarschijnlijk ook regelmatig in op openbare wifi netwerken

Welke gevaren?

“Wat zijn die gevaren dan?”, hoor ik je vragen. Het zit zo: als het voor jezelf makkelijk is om op een openbaar netwerk in te loggen, is dat het ook voor kwaadwillenden. Cybercriminelen kunnen vlug inloggen, proberen persoonsgegevens buit te maken en loggen vervolgens snel weer uit.

Ook zijn er hackers die een openbaar wifi-netwerk namaken. Stel je voor dat je verblijft in een hotel genaamd ‘Hotel central’, met als wifi-netwerk ‘Hotel-Central’. Een hacker maakt dan bijvoorbeeld een netwerk aan genaamd ‘Hotel-Central-wifi’, waardoor het lijkt alsof dat een officieel netwerk is van het hotel. Log je in bij zo’n nepnetwerk, dan zou die hacker zomaar jouw gegevens kunnen achterhalen.

Altijd veilig op openbare wifi in het buitenland - VPN
Wees voorzichtig met het netwerk dat je inschakelt.

Wees voorzichtig: neem maatregelen

Wees daarom oplettend bij het uitkiezen van het netwerk dat je inschakelt. Verbind alleen met het netwerk waarvan je zeker weet dat het bij het hotel hoort. Vaak staat er een bordje bij de receptie of in je hotelkamer waarop het officiële netwerk wordt benoemd.

Er zijn nog meer manieren om veiliger gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Je kunt bijvoorbeeld alles wat je doet op internet versleutelen, zodat hackers je gegevens niet uit kunnen lezen. Dat klinkt ingewikkeld, maar met een VPN (virtual private network) krijg je dat ook zonder een technische achtergrond eenvoudig voor elkaar.

Beveilig je internetactiviteit met een VPN

Een VPN zorgt ervoor dat je internetactiviteit via een extra server loopt. Door die extra server is internetten veiliger: je daadwerkelijke locatie wordt verborgen, je gegevens gecodeerd.

Wanneer je bijvoorbeeld inlogt op je mail of bij je bank, dan kunnen andere (kwaadwillende) internetgebruikers niet zomaar bij die inloggegevens. Je inloggegevens zijn namelijk versleuteld. Wat andere internetgebruikers hooguit bemachtigen, zijn de gecodeerde gegevens.

Altijd veilig op openbare wifi in het buitenland - VPN
Met VPN kun je veilig internetten op ieder netwerk.

Een VPN inschakelen

Het is fijn om te weten dat je met behulp van een VPN veilig kunt internetten op ieder netwerk. Maar hoe kom je aan zo’n VPN? Om het te gebruiken, heb je een abonnement nodig. Die zijn er overigens zowel betaald als gratis, dus het hoeft je niets extra’s te kosten.

Naast een abonnement is het ook belangrijk om een app te installeren op je smartphone. Via die app schakel je namelijk een VPN in. In de app kun je zelf kiezen met welke VPN-server je wilt verbinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een server in de Verenigde Staten of juist Nederland.

Er zijn overigens heel veel verschillende aanbieders van VPN-diensten. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten waarvoor jij een VPN wilt gebruiken. Wil je vooral goed beveiligd internetten, dan kies je een VPN-aanbieder die hoog op veiligheid scoort.

Op VPNGids.nl staan alle aanbieders op een rijtje en kun je aangeven welke aspecten aan een VPN jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld veiligheid), zodat je uiteindelijk de best passende VPN kiest. Zo kun je voortaan zorgeloos internetten op vakantie, dus hoog tijd om je volgende bestemming uit te kiezen!

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.