Kosgoda Sea Turtle Conservation Project

Sri Lanka kent vijf verschillende zeeschildpadden: de dwergschildpad (ook bekend aan de warana), de onechte karetschildpad, soepschildpad, de karetschildpad en de lederschildpad. De belangrijkste nestgebieden van de schildpadden zijn te vinden op de stranden rondom Galle en Hambantota. In het verleden is door toedoen van de mens de schildpaddenpopulatie ernstig in het geding gekomen. Iedere dag zorgden stropers ervoor dat er steeds minder schildpadden leefden. Om de schildpaddenpopulatie weer op te krikken en de dieren te helpen, werd in 1988 een project in het leven geroepen, het ‘Turtle Project’ van Kosgoda Sea Turtle Conservation Project.

Het Kosgoda Sea Turtle Conservation Project is een non-profit instelling dat bestaat uit een samenwerking van vrijwilligers en de lokale bevolking. Zij willen ervoor zorgen dat ‘de volgende generatie’ kan blijven genieten van deze prachtige dieren. De eieren worden van het strand opgepikt of zelfs opgekocht van de lokale bevolking en veilig in het zand begraven. Zo kunnen ze zonder gevaren van vijanden of van mensen uitkomen. Het duurt ongeveer 50 dagen alvorens de kleine schildpadjes uit de eitjes komen. Wanneer ze zijn uitgekomen, worden ze overgeplaatst naar een waterbad en vervolgens na enkele dagen vrijlaten in de zee. Sinds 1988 heeft de organisatie al meer dan 500.000 schildpadden kunnen uitzetten in zee.

Tijdens de tour maak je kennis met de verschillende processen en kun je de dieren van dichtbij zien. Er zijn ook enkele grote schildpadden en schildpadden waar iets mis mee is. Bijvoorbeeld dat de schild niet volgroeid is, blinde, manke en ook een albino schildpad.

Helaas heeft de tsunami in 2004 ook hier flink huisgehouden maar zijn ze er sinds deze ramp aardig bovenop gekrabbeld dankzij de hulp van  vrijwilligers. Toch kan een bezoek en een kleine donatie hun project verder brengen. Het is dus goed om deze plek te bezoeken. Naast het Kosgoda Sea Turtle Conservation Project zijn er nog meer schildpadden farms te vinden in Bentota met hetzelfde doel.

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Bentota

Booking.com