Koninklijke tuinen van Peradeniya

In de zuidelijke buitenwijk van Kandy, Peradeniya, liggen prachtige tuinen. Deze werden in 1371 aangelegd voor koning Wickramabahu III. De Engelsen toverden de tuinen om tot botanische tuinen in 1821. In eerste instantie werden ze gebruikt voor koffie- en kaneelplanten.

De totale oppervlakte van de tuinen bedraagt 67 hectare en worden gedeeltelijk omgeven door de Mahaweli Ganga rivier. Er groeien hier ongeveer 4000 verschillende inheemse en exotische planten en bloemen. Alles wordt door ruim 3000 tuinlieden verzorgd. Ze maaien het gras met lange en scherpe bamboestokken. Er staan ruim duizenden bomen in de tuinen, waarvan vele meer dan 100 jaar oud zijn. Alle bloemen en planten trekken vlinders aan, waardoor er vele unieke vlinders te zien zijn. Er is een kruidentuin, orchideeënhuis en een herbarium te vinden. Bij de meeste bomen, planten en bloemen staan naambordjes, zodat bezoekers weten welke soort het is. Naast 300 verschillende orchideeënsoorten, zijn er talloze geneeskrachtige klanten en zeldzame bomen te zien. Bijvoorbeeld reuzenbamboe, de Napoleonboom, koolpalmen, kanonskogelboom en de Giant Java Willow Tree.

Naast vlinders leven er ook volop andere dieren. In de vijvers, dat zo is uitgegraven dat het de contouren van Sri Lanka heeft, zwemmen zwanen. In de kale bomen nabij het Royal Garden Cafetaria kun je grote vleermuizen spotten. In het gras kruipen her en der ook schorpioenen. En in de bomen kunnen vogelliefhebbers enorm veel verschillende vogels spotten.

De Koninklijke tuinen van Peradeniya zijn geliefd bij de lokale bevolking die hier graag samenkomen met de gehele familie. Jaarlijks bezoeken ruim 2 miljoen mensen dit park.

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Kandy

Booking.com