Bankzaken, pinnen en andere geldproblemen in Guatemala
Guatemala
Reistips

Bankautomaten, pinnen en andere geldproblemen in Guatemala

Voordat we naar Guatemala vertrokken heb ik best wat uurtjes besteed aan het lezen over alle mooie bezienswaardigheden in dit land. Maar naast deze voorpret heb ik ook veel informatie proberen te vinden over praktische zaken zoals bijvoorbeeld betalingsmogelijkheden, pinautomaten en banken. De verhalen op internet waren niet allemaal positief en dit stelde me absoluut niet gerust. Op internet lees je veel over pinpassen die vast komen zitten in automaten, het niet kunnen vinden van bankautomaten en niet-geautoriseerde transacties met creditcards.

Dit zorgde ervoor dat wij met een aantal dollars verdeeld in onze backpacks op vakantie gingen. Zo hadden we zeker een buffer, mochten de bank of de pinautomaten niet meewerken.

Onze eerste transacties in Antigua leverden geen problemen op, hier vind je veel verschillende banken met bewaakte mogelijkheden om te pinnen. Hoe meer noordelijker je gaat hoe minder bankautomaten je tegenkomt. Pinnen met mastercard is lastiger dan met een visa card. Enkele bestemmingen hebben helemaal geen pinmogelijkheden zoals Tikal en het dorpje Lanquin. Met je creditcard kan je makkelijk pinnen bij de automaten van BAC, deze zijn te herkennen aan het logo met de rode leeuw en in ieder geval te vinden in Antigua (nabij het Parque Central) en in Quetzaltenango/Xela (bij het Parque Americano).
We hebben ook veel succes gehad met de automaten van Banco Industrial met een lichtblauw rondje als logo. Dit waren de enige automaten waar we met onze normale bankpassen uit Nederland geld konden opnemen.

Ondanks een goede voorbereiding en uitkijken in het land zelf, zijn wij ook het dupe geworden van betwiste transacties met onze creditcards. Bij een supermarkt in Flores kwam er geen geld uit de ATM – bankautomaat van 5B (de gele machines) en zijn wel de transacties afgeschreven. Dit zag ik al wanneer we weer in onze kamer bij het hotel waren en ik een alert ontving via sms. De transacties kwamen erg vervelend uit bij Danny door beperkt limiet op zijn creditcard en de onhandige mogelijkheden om in het buitenland contact te zoeken met de Rabobank. Bij mijn eigen creditcard heb ik thuis meteen notie gemaakt van een betwiste transactie en is het geld meteen teruggestort.

Heel vervelend wanneer je een limiet op je Credit Card hebt zitten en contact dient te zoeken met Nederland.

Tips

Voordat wij op reis gingen heb ik de ‘alert functie’ van mijn creditcard aangezet. Dit betekent dat je een sms krijgt zodra er een transactie wordt gedaan met je creditcard.

Mocht er geen geld uit de automaat komen, schrijf dan het nummer van het bewuste pinautomaat op, of nog beter; film het pinnen met je camera of telefoon zodat je altijd bewijs hebt dat er geen geld uit de automaat is gekomen.

Pin alleen bij beveiligde ATM’s om er zeker van te zijn dat er niet met de machines is geklooid. Beveiligde ATM’s vind je in supermarkten en banken, probeer altijd een automaat te nemen die binnen staat en vermijd vooral de onbetrouwbare gele 5B machines.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld bij je hebt, desnoods enkele Dollars waarmee je ook kunt betalen in Guatemala. Niet bij ieder hotel kun je met je creditcard  betalen en  hotels kampen geregeld met stroomstoringen zodat pintransacties niet kunnen worden gedaan.

Lianne
Lianne

Met mijn ouders reisde ik elk jaar af naar het prachtige Frankrijk. Pas toen ik Danny leerde kennen ben ik de wereld verder gaan verkennen. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in oude mythen, sagen, sprookjes over onze bestemmingen en ben daarnaast diegene in onze relatie die graag zo goed mogelijk voorbereid op vakantie gaat.

Meer informatie